Δημήτρης Καιρίδης: Μηδενικές ροές μεταναστών από τον Έβρο

Σε νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Σύμη, το Καστελόριζο και η Ρόδος εντοπίζεται το πρόβλημα - Νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου πριν τις ευρωεκλογές

Στοιχεία που αποτυπώνουν την αποκλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης του τελευταίου τριμήνου παρουσίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στα μέλη των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης της Βουλής.

Σε ειδική συνεδρίαση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι κατά τον Οκτώβριο οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 50% σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν και παρατηρήθηκε η κορύφωση της νέας κρίσης ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για επικείμενη νέα έξαρση του φαινομένου λόγω των συγκρούσεων στην Γάζα.

«Είμαστε σε περίοδο μείωσης και όχι αύξησης των ροών. Στον Έβρο έχουμε μηδενικές ροές. Θυμάστε τι γινόταν πριν από λίγους μήνες με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Στο Βόρειο Αιγαίο έχουμε μείωση 70%. Έχουμε πρόβλημα στα νοτιότερα, σε μικρά νησιά των Δωδεκανήσων όπως η Σύμη και το Καστελόριζο και στη Ρόδο όπου έχουμε επιπρόσθετο πρόβλημα να μην έχουμε δομή. Και εκεί όμως το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο και θα κλείσουν οι δίοδοι εντός των επόμενων 2 εβδομάδων χάρη στην λειτουργία του Λιμενικού Σώματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καιρίδης απέδωσε την μείωση των ροών και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία σημειώνοντας πως «στον βαθμό που η Τουρκία συνεργάζεται και δείχνει καλή πίστη μπορούμε να προχωρήσουμε. Πριν μια εβδομάδα σε συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό μου είπα ότι όσο συνεχίζουν να φεύγουν βάρκες από τα μικρασιατικά παράλια τόσο θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε αυτό που έγινε στον Έβρο να γίνει και στην μικρασιατική ακτή. Δεν είναι εύκολο καθώς τα δίκτυα παράνομης διακίνησης έχουν γιγαντωθεί με ευθύνη της Τουρκιάς. Δίκτυα πολλών δισεκατομμυρίων με πλοκάμια και στο κρατικό δίκτυο που πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί η Τουρκία δεν πρέπει αν είναι κόμβος παράνομης μετακίνησης μεταναστών. Μέχρι τα Χριστούγεννα πιστεύω ότι η κατάσταση θα έχει πλήρως ομαλοποιηθεί».

Πάντως, ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι η τρίμηνη κρίση στο μεταναστευτικό είχε μικρότερο αντίκτυπο στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δεν πρόκειται για επανάληψη του 2015. Μιλάμε για 30.000 αφίξεις ενώ το 2015 είχαμε 800.000 αφίξεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου σημειώνοντας πως αποτελεί προϊόν συμβιβασμών, ωστόσο αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις της Ελλάδας.

«Οι ελληνικές θέσεις είναι οι κεντρικές θέσεις καθώς προχωρούμε προς το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η δική μας άποψη είναι πλειοψηφική πάνω στην οποία οι υπόλοιποι θέλουν να προχωρήσουν Η Ευρώπη έχει καταφέρει να συγκλίνει σε σύμφωνο που εισάγει αυτό που προσπαθούσαμε χρόνια να εισάγουμε, την αλληλεγγύη στην κατανομή προσώπων και χρημάτων. Χάρη στις προσπάθειες των Μελόνι και Σολτς υπήρξε ο συμβιβασμός για τον περίφημο κανονισμό διαχείρισης κρίσεων και εν τέλει υπήρξε συμφωνία. Πιστεύω ότι στην ευρωβουλή θα ψηφιστεί από τις βασικές δυνάμεις με μόνη παραφωνία την ακροδεξιά και την αριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό οι μεν με κραυγές και οι δε με κροκοδείλια δάκρυα. Πιστεύω ότι θα πάρουμε πάνω από 70% και θα φτάσουμε στις ευρωεκλογές με ψηφισμένο το σύμφωνο το οποίοι δεν είναι βέλτιστη λύση αλλά είναι βήμα προς την κατεύθυνση περισσότερης αλληλεγγύης» είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα