ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ: Ένας πατρινός καλείται να ανορθώσει την Θεσσαλία

Ο νέος περιφερειάρχης έχει ασχοληθεί με τα κοινά από το 2010, ενώ έχει περάσει και από το Ποτάμι, όπου "σκοτώθηκε" με τον Θεοδωράκη

Εκτός από το ΠΑΣΟΚ τον Δημήτρη Κουρέτα με τον Χάρη Δούκα τους ενώνει κάτι ακόμη. Είναι το Χάρβαρντ. Ο Χάρης Δούκας έχει συμπεριληφθεί στην λίστα του κορυφαίου πανεπιστημίου του κόσμου ως ένας από τους πιο διαδραστικούς επιστήμονες στον πλανήτη, ενώ ο Δημήτρης Κουρέτας βρέθηκε εκεί επί δύο χρόνια (1990-1992) όπου εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή.

Κι όμως ο Δημήτρης Κουρέτας μπορεί να διδάσκει Φυσιολογία Ζωϊκών Οργανισμών και Τοξικολογία και να είναι διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και να ζει μόνιμα στη Λάρισα, όμως είναι ένας βέρος Πατρινός. Γεννήθηκε στα Προσφυγικά (συνοικία των Πατρών) και σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του ΑΠΘ. Ερευνητικά εργαζόταν μέχρι να θέσει υποψηφιότητα στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπίδρασης διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 230 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά. Μάλιστα το 2017, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το εργαστήριο του είχε εντυπωσιαστεί από ένα μηχάνημα που είχε πατεντάρει το τμήμα Βιοχημείας, το οποίο με μια αιματολογική εξέταση ανιχνεύει τα ενδογενή αντιοξειδωτικά του οργανισμού και στην συνέχεια οι διαιτολόγοι συστήνουν στοχευμένες διατροφικές παρεμβάσεις. Μάλιστα ο κ. Κουρέτας έλαβε το μεταβολικό αποτύπωμα του κ. Μητσοτάκη και λίγα λεπτά αργότερα έμαθε για το μεταβολικό του προφίλ και  πληροφορήθηκε τι πρέπει να καταναλώνει για να έχει έναν υγιή οργανισμό. Δύο χρόνια αργότερα (2019) ο κ. Κουρέτας έγινε μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών.

Πολιτικά δεν ήταν η πρώτη του φορά που εκτέθηκε σε προεκλογικό αγώνα. Για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος για περιφερειάρχης Θεσσαλίας το 2010, όταν και κατάφερε ως επικεφαλής του συνδυασμού «Μένουμε Θεσσαλία, Οικο-ΛΟΓΙΚΑ» να εκλεγεί για πρώτη φορά στο περιφερειακό συμβούλιο με χαμηλό ποσοστό.

Εν συνεχεία ακολούθησε η περιπέτεια με το Ποτάμι. Ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του Ιούνιου 2014, αλλά λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2015 ήρθε σε ρήξη με τον Σταύρο Θεοδωράκη και διεγράφη. Φεύγοντας από το Ποτάμι είχε δηλώσει πως «αποχώρησε γιατί το Ποτάμι έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα που δεν έχει ούτε δημοκρατία, ούτε διαφάνεια». Κατηγόρησε μάλιστα τον Σταύρο Θεοδωράκη πως «θέλει ανθρώπους άοσμους, άχρωμους, που να μην έχουν φωνή για να κάνει κουμάντο».

Το 2019 ήταν υποψήφιος για την Περιφέρεια με την παράταξη «Πρωτοβουλία», λαμβάνοντας 5,4% εξασφαλίζοντας 3 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο. Με την ίδια παράταξη κατήλθε και σε αυτές τις εκλογές. Απλά επειδή τώρα είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ είχε την στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια τα τοπικά στελέχη του ΚΚΕ στην Θεσσαλία ισχυρίζονται ότι «ο κ. Κουρέτας είναι ένας πολιτικός γυρολόγος. Καμία διαφοροποίηση με τον κ. Αγοραστό, συνεχώς στα περιφερειακά συμβούλια ψήφιζε υπέρ Αγοραστού, έριχνε κάνα λευκό έτσι για ξεκάρφωμα».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Δημήτρης Κουρέτας από την 1η Ιανουαρίου θα κάθεται σε ένα πυρακτωμένο θρόνο. Διότι δεν είναι μόνο οι υλικές καταστροφές στην Περιφέρεια από τον Daniel, αλλά και λόγω των πλημμυρών ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) χρειάζεται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να αρχίσει να παράγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα