Διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ Ουκρανίας – Γεωργίας

Το Κίεβο αποπέμπει τον Γεωργιανό πρεσβευτή – «Εξύβριση» καταγγέλλει η Τιφλίδα

Η Γεωργία χαρακτήρισε «υβριστική» την απόφαση της Ουκρανίας να αποπέμψει τον πρεσβευτή της στο Κίεβο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταχείριση του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος έχει και την ουκρανική υπηκοότητα.

Κατά την διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας χθες σε δικαστήριο της Τιφλίδας ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 μέχρι το 2013, εμφανίσθηκε αδυνατισμένος, με ισχνό πρόσωπο και σκελετωμένο σώμα.

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό του των Εξωτερικών να καλέσει τον γεωργιανό πρεσβευτή στο Κίεβο για να του ζητήσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία εντός 48 ωρών για να διεξαγάγει διαβουλεύσεις με τις γεωργιανές αρχές.

Σήμερα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Γεωργία για «βασανισμό» του Σαακασβίλι, 55 ετών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή για «κατάχρηση εξουσίας», κατηγορία που απορρίπτει.

Σε απάντηση της απόφασης του Κιέβου να αποπέμψει το γεωργιανό πρεσβευτή, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Γεωργία, του κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο», κατήγγειλε «εξύβριση».

«Θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι, αλλά κατά μονομερή τρόπο, με την Ουκρανία, διότι είναι μία εμπόλεμη χώρα», δήλωσε ο Ιρακλί Κομπαχίτζε.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν επανειλημμένως ζητήσει από την Γεωργία να επιτρέψει την μεταφορά του Σαακασβίλι στην Ουκρανία ή σε δυτική χώρα για να λάβει ιατρική φροντίδα, χωρίς ανταπόκριση.

Οι γιατροί θεωρούν ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, βασική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στην Γεωργία, κινδυνεύει να πεθάνει από προβλήματα υγείας που εμφανίσθηκαν κατά την φυλάκισή του.

Το Τμπιλίσι ισχυρίζεται ότι λαμβάνει την δέουσα φροντίδα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της γεωργιανής αντιπολίτευσης, το Εθνικό Ενωτικό Κίνημα, έχει οργανώσει απόψε διαδήλωση για να απαιτήσει την απελευθέρωση του ιδρυτή του.

Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένες Πολιτείες καλούν το Τμπιλίσι να σεβαστεί τα δικαιώματα του πρώην προέδρου και να του προσφέρει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί τον Μιχαήλ Σαακασβίλι «πολιτικό κρατούμενο» και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει την μεταχείρισή του «πολιτική εκδίκηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα