Εκπέμπει SOS το ΕΤΕΑ: Στον… αέρα οι συντάξεις

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» πως η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης σχεδιάζει να προχωρήσει σε «σπάσιμο» ομολόγου προκειμένου να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις και να μην προχωρήσει στη μείωση τους -όπως προβλέπει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η σχετική εισήγηση θα τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΤΕΑ την Δευτέρα και αναφέρεται σε «αποδέσμευση κεφαλαίων από την ΤτΕ» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα του Ταμείου δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις καθώς απαιτούνται 260 εκατ. ευρώ και διαθέτει μόλις 160 εκατ. ευρώ. Αναζητεί λοιπόν για τις συντάξεις του Ιουνίου επιπλέον 100 εκατ. και η διοίκηση του Ταμείου επέλεξε ως λύση να προχωρήσει στην ρευστοποίηση μέρους ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ μέχρι ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που σε διαφορετική περίπτωση το ΕΤΕΑ δεν θα μπορέσει να καταβάλει πλήρως τις συντάξεις. Η τρέχουσα αξία των ομολόγων που διαθέτει το Ταμείο στο Κοινό Κεφάλαιο είναι περίπου 1.2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η «χασούρα» από το σπάσιμο θα είναι στο 25%.

Η αποκάλυψη του «Ελεύθερου Τύπου» προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τον πρόεδρο του Ταμείου Νομικών, Δημήτρη Βερβεσό, να αφήνει να εννοηθεί μέσω του τ/σ Mega ότι η επιλογή αυτή για σπάσιμο του ομολόγου για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων είναι παράνομη. Επειδή όπως είπε υπάρχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αυτό που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να γίνει είναι η μείωση των επικουρικών.

«Γίνεται μια παράνομη πράξη εφόσον δεν έχει καταργηθεί ο νόμος για την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος» ανέφερε ο κ. Βερβεσός καθώς επισήμανε ότι η ρήτρα έχει μεν παγώσει όπως λέει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει καταργηθεί δια νόμου. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η απώλεια από το σπάσιμο του ομολόγου θα είναι στο 25% με 30%. Αξίζει να σημειώσουμε, πως εάν τελικά η διοίκηση του ΕΤΕΑ εφαρμόσει το σχέδιο θα είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο αναγκάζεται να βάλει χέρι σε κουρεμένα ομόλογα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα