ΕΛ.ΠΕ: Αύξηση πωλήσεων για το α’ τρίμηνο του 2019

Σε ένα δύσκολο τρίμηνο παγκοσμίως για τον κλάδο της ενέργειας o ενεργειακός όμιλος είχε ξανά θετικό πρόσημο σχεδόν σε όλους τους δείκτες

Σε ένα δύσκολο τρίμηνο παγκοσμίως για τον κλάδο της ενέργειας όπου πολλά ονόματα του διεθνούς ανταγωνισμού είδαν τους δείκτες του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας να παρουσιάζουν κάμψη, στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων δικαίως χαμογελούν αφού το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης τους βρήκε ξανά με θετικό πρόσημο σχεδόν σε όλους τους δείκτες.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εξεταζόμενης περιόδου ο εγχώριος ενεργειακός όμιλος πέτυχε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 123 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 47 εκατ. ευρώ, παρά την αρνητική συγκυρία των σημαντικά μειωμένων διεθνών περιθωρίων διύλισης, τα οποία σε συνδυασμό με τις αναταράξεις στην αγορά αργού λόγω περιφερειακών και γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων οδήγησαν τα περιθώρια της Μεσογείου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών, σημειώνοντας πτώση κατά 29-31% και μειώνοντας τα κέρδη EBITDA των ανταγωνιστικών διυλιστηρίων στην ευρύτερη περιοχή έως και 46 %.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός, η αρνητική διεθνής συγκυρία, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση εργασιών στο πλαίσιο της τακτικής συντήρησης για το 2019 των διυλιστηρίων του ομίλου, είχαν ως αποτέλεσμα της μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 9%, φθάνοντας στους 3,6 εκατ. τόνους. Σύμφωνα με τον κ. Τσοτσορό η ευελιξία των μονάδων διύλισης στην κατεργασία πολλών τύπων αργού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των θετικών αποτελεσμάτων, καθώς επέτρεψε τη διατήρηση σημαντικής υπερ-απόδοσης σε σύγκριση με τα περιθώρια σύνθετων διυλιστηρίων Μεσογείου.

Η Εμπορία «πριμοδότησε» τα καλά αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να «γράφουν» οι κλάδοι της εμπορίας και των πετροχημικών των ΕΛ.ΠΕ. συνέβαλαν, σε ποσοστό 37%, στη συνολική λειτουργική κερδοφορία του ομίλου, αφού οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά σημείωσαν αύξηση κατά 4%, οι όγκοι πωλήσεων της διεθνούς εμπορίας κατέγραψαν άνοδο 8% και οι πωλήσεις αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων εμφανίστηκαν σημαντικά αυξημένες σε ποσοστό 26%.

Ειδικότερα η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθε στα 1,8 εκατ. τόνους (+5%), λόγω σημαντικής ενίσχυσης κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης (+21%) –ελέω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του φετινού χειμώνα–, την ίδια ώρα που η αντίστοιχη ζήτηση για καύσιμα κίνησης σημείωσε μικρή μείωση. Αντιθέτως, η ζήτηση αεροπορικών και ναυτιλιακών καυσίμων κατέγραψε νέα αύξηση της τάξης του 15% και διαμορφώθηκε στους 831 χιλ. τόνους, κυρίως λόγω αυξημένης κατανάλωσης πελατών διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας.

Περαιτέρω βελτίωση ισολογισμού και μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων

Ψηλά στην εταιρική ατζέντα των ΕΛ.ΠΕ. είναι, εξάλλου, η βελτίωση του εταιρικού ισολογισμού. Υπογραμμίζεται ότι η αποκλιμάκωση των χρηματοοικονομικών εξόδων του ενεργειακού ομίλου συνεχίστηκε για ακόμη ένα τρίμηνο, τάση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, ως αποτέλεσμα πρόσφατης επαναδιαπραγμάτευσης όρων υφιστάμενων τραπεζικών δανείων αλλά και της αποπληρωμής του Ευρωομολόγου των 325 εκατ. ευρώ που λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο (4/7/2019) με χρήση ταμειακών διαθεσίμων.

Ο καθαρός δανεισμός διατηρήθηκε στα 1,5 δισ. ευρώ, σε αντίστοιχα επίπεδα με το κλείσιμο του έτους και ο συντελεστής μόχλευσης διαμορφώθηκε στο 38%, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, ο ισολογισμός του Ομίλου παραμένει ιδιαίτερα ισχυρός.

Στάθης Τσοτσορός: «Υλοποιούμε με συνέπεια τον σχεδιασμό μας»

«Με την ισχυροποίηση του ισολογισμού του Ομίλου, μετά και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και των συνολικών υποχρεώσεων και με στόχο την ενίσχυση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στα ενεργειακά δρώμενα της Ν.Α. Ευρώπης, υλοποιούμε με συνέπεια το σχεδιασμό μετάβασης στο νέο παραγωγικό μοντέλο της μεταψηφιακής εποχής της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, σχολίασε τα αποτελέσματα τριμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ., Στάθης Τσοτσορός, λέγοντας ότι η διοίκησή του συνεχίζει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στο πλαίσιο των πενταετών κυλιόμενων αναπτυξιακών προγραμμάτων, μέσου προϋπολογισμού €1 δισ., για την επιτυχή μετεξέλιξη των δομών για τις παραγωγικές και εμπορικές μας δραστηριότητες, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, της ψηφιακής ολοκλήρωσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

«Οι στρατηγικές συνεργασίες του Ομίλου με τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες TOTAL, ExxonMobil, Repsol και Edison, η πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων Έρευνας και Παραγωγής για το “Block 10” στον Κυπαρισσιακό και την “Περιοχή Ιόνιο”, αλλά και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της αντίστοιχης διαδικασίας για τις άλλες δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη μέσα στους επόμενους μήνες, ανοίγουν τον δρόμο για την υλοποίηση του σημαντικού εθνικού εγχειρήματος εντοπισμού αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κινείται με συνέπεια και διαφάνεια, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποιώντας, παράλληλα, το συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση και γνώση των έμπειρων στελεχών που διαθέτει.», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοτσορός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής CEO και γενικός διευθυντής Οικονομικών Ομίλου ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης, χαρακτήρισε ικανοποιητικά και εντός προβλέψεων τα αποτελέσματα του Ομίλου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πεδίο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, όπου τα ΕΛΠΕ. «επιχειρούν είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με κορυφαίες διεθνείς εταιρίες όπως η ExxonMobil, η Total, η Edison και η Repsol, είναι σημαντικό να διατηρηθεί σταθερό το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κύρωσης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για τις περιοχές Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης».

Ο κ. Σιάμισιης κατέληξε λέγοντας ότι ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα συνεχίσει να υλοποιεί απαρέγκλιτα τους στρατηγικούς στόχους για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ψηφιακό – Ενεργειακό Μετασχηματισμό, προκειμένου να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, με συνέπεια, συνέχεια, περιβαλλοντική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της εθνικής οικονομίας, των εργαζομένων του Ομίλου και των μετόχων του.

 

 

Διαβάστε επίσης