Ελληνικό ρεκόρ δια χειρός ΑΒΑΞ σε ιρακινό έδαφος

Η ολοκλήρωση σταθμού παραγωγής ενέργειας 4.650 MW σε προάστθο της Βαγδάτης αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ποτέ ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό

Αν στα αρχαία ελληνικά η πρωταρχική σημασία της λέξης «άβαξ» αφορά κάτι που δεν έχει βάση, στη σύγχρονη ελληνική επιχειρηματική ιστορία οι άνθρωποι του ομίλου ΑΒΑΞ μπορούν… βάσιμα να ισχυριστούν ότι το ιστορικά μεγαλύτερο ενεργειακό έργο εκτός συνόρων στο οποίο συμμετείχε ελληνικό brand φέρει στο εταιρικό logo τους.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Έξι χρόνια πριν, το 2017, σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στη Μέση Ανατολή, πρωτοέμπαιναν μπρος οι μηχανές εκκίνησης ενός σημαντικού ενεργειακού έργου του οποίου οι συντελεστές αναλάμβαναν την πρόκληση να αποπερατώσουν σε συνθήκες έντονης γεωπολιτικής αστάθειας. Τόπος η πρωτεύουσα του Ιράκ, η Βαγδάτη, και το ενεργειακό mega-project για το οποίο γίνεται ο λόγος ήταν ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στο προάστιο Bismayah του Ιράκ που βάσει του προγραμματισμού θα είχε συνολική ισχύ 4.650 MW. Από αυτά τα 4.650 MW, σχεδόν το 70% εγκαταστάθηκαν από τα ελληνικά χέρια και την τεχνογνωσία του ομίλου ΑΒΑΞ στις δύο τελευταίες φάσεις του έργου και συγκεκριμένα τα 1.500 MW στη Φάση 2 και τα 1.650 MW στη Φάση 3. Το «ελληνικά χέρια» δεν αποτελεί ευφημισμό καθώς ο λεπτομερής σχεδιασμός (process & control) όπως και η πλειοψηφία των οικοδομικών και των εξειδικευμένων ηλεκτρομηχανολογικών μελετών του έργου, διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία από τους Έλληνες μηχανικούς της εταιρείας, in house, ενώ η προμήθεια και η ασφαλής και έγκαιρη μεταφορά στη Βαγδάτη όλου του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επίσης από την ΑΒΑΞ όπως και οι εργασίες ανέγερσης/κατασκευής, καθώς και οι απαραίτητες δοκιμές προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός.

Το μεγαλύτερο όλων…

Το Bismayah Phase 3 αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που έχει εκτελέσει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό. Με ισχύ της τάξης των 1.650 MW ξεπερνάει κάθε σταθμό παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με την δίδυμη μονάδα Bismayah Phase 2 που επίσης ολοκλήρωσε επιτυχώς η ΑΒΑΞ (στον ίδιο σταθμό) λίγα χρόνια πριν, συμβάλει δυναμικά στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιράκ. Σημειωτέον ότι αυτό λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που η ενεργειακή επάρκεια διαμορφώνει κορυφαίο ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Σε χρόνο dt η ελληνική «δουλειά»

Υπό τη διεύθυνση του Τμήματος Ενεργειακών και Βιομηχανικών Έργων του Ομίλου ΑΒΑΞ, το ελληνικό κομμάτι του έργου εκτελέστηκε σε χρόνους ρεκόρ αναλογικά με το μέγεθος του πρότζεκτ αφού από την ανάληψη της συμβατικής υποχρέωσης μέχρι την περάτωσή της μεσολάβησαν μόλις 30 μήνες. Έτσι, το 2022 ο Όμιλος ΑΒΑΞ παρέδωσε στον φορέα υλοποίησης Mass Group Holding, την 3η φάση του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου στην Bismayah της Βαγδάτης. Το τελευταίο στάδιο περιλάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή (EPC) και την παράδοση «με το κλειδί στο χέρι» (turn-key) του σταθμού παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, συνολικής ισχύος 1.650 MW, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου.

Mega πρότζεκτ, mega… προκλήσεις!

Το μέγεθος του κατασκευαστικού εγχειρήματος αποτελούσε εκ προοιμίου πρόκληση για τους ανθρώπους του ελληνικού ομίλου, ωστόσο αυτή η πρόκληση μεγεθύνθηκε και από άλλους εξωγενείς παράγοντες που μόνο εύκολοι δεν ήταν στη στάθμιση και στη διαχείρισή τους στην πορεία του χρόνου.

Για παράδειγμα αυτό που ειπώθηκε προλογικά σχετικά με τη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατούσε στο Ιράκ την περίοδο που έργο αναπτυσσόταν είναι δεδομένο ότι προσέθεσε ένα σημαντικό βαθμό δυσκολίας στην ΑΒΑΞ, δεδομένου ότι η εταιρεία έπρεπε να εκτελέσει ένα τεχνολογικά εξελιγμένο έργου σε ένα δυναμικό περιβάλλον.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι η περίοδος εκτέλεσης του έργου συνέπεσε με την απρόσμενη επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού που εξανάγκασε τους εργαζόμενους του εργοταξίου να απομονωθούν όπως επέτασσε το υγειονομικό lockdown στο Ιράκ. Αυτό ανάγκασε την ΑΒΑΞ να τρέξει ένα παράλληλο μεγάλο «έργο» εξασφάλισης υγειονομικής προστασίας εντός του εργοταξίου στη Βαγδάτη όπου εγκαταστάθηκαν ειδικές μονάδες απολύμανσης στον χώρο διαμονής του εργατικού προσωπικού, αλλά και ανάπτυξης-διαμόρφωσης χώρων εμβολιασμού, υγειονομικού ελέγχου COVID-19, ανάρρωσης ή/και απομόνωσης για τους νοσούντες εργαζόμενους. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την πρόσληψη επιπλέον υγειονομικού προσωπικού αποκλειστικά για τις ανάγκες του εργοταξίου, την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων υγιεινής, διαμονής και σίτισης, καθώς και τη συνεχή επικοινωνία και υποστήριξη του προσωπικού, συνέθεσαν ένα αποτελεσματικό πλάνο διαχείρισης της πανδημικής κρίσης εκ μέρους του ελληνικού ομίλου ώστε να φανεί συνεπής ως προς την υποχρέωσή του να ολοκληρώσει με επιτυχία και δίχως σοβαρή χρονική απόκλιση το αναληφθέν έργο.

Τελευταία αλλά όχι αμελητέα πρόκληση ήταν για την ΑΒΑΞ αυτή που «γέννησε» η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και η οποία αφορά την ανατίμηση των υλικών.

Μια πολυπολιτισμική «πολιτεία» μέσα σε ένα εργοτάξιο

Η αθέατη με «γυμνό» μάτι πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η ΑΒΑΞ όσο εξελισσόταν το έργο στο Ιράκ ήταν η πολυπολιτισμικότητα του εργατικού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πικ των εργασιών το έργο έφτασε να απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζόμενους, από τουλάχιστον 20 διαφορετικές εθνικότητες. Όλος αυτός ο κόσμος διέμενε σε ειδικά διαμορφωμένο camp που είχε αναπτύξει εντός του εργοταξίου η ΑΒΑΞ έχοντας και την διαχειριστική ευθύνη του. Σύνθετο το εγχείρημα, καθώς εκτός των μέτρων φύλαξης που έπρεπε να παρθούν προβλέφθηκε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογικές υποδομές, αλλά και χώροι άθλησης και αναψυχής που σέβονταν την διαφορετικότητα κάθε μορφής.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα