ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Το πονηρό «αντάλλαγμα» της αποκλιμάκωσης

Μας χαρίζουν πρόσκαιρα την… ησυχία μας οι Τούρκοι προκειμένου, όπως λένε, οι δύο χώρες να στρώσουν το χαλί του διαλόγου

Πρώτη είδηση είναι από το πρωί της Τρίτης (28/7) η απόφαση της Άγκυρας να «στρίψει» 180 μοίρες το τιμόνι των προκλήσεων και να ανακοινώσει το προσωρινό πάγωμα των ερευνών του Oruc Reis στην περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου.

Τα αμιγώς ειδησεογραφικά είναι λίγο-πολύ γνωστά: το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που τα προηγούμενα 24ωρα περίμενε εντολές πλεύσης από το καθεστώς Ερντογάν, από τα ξημερώματα της Τρίτης έχει «δέσει» εντός του λιμένα της Αττάλειας, ενώ τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που είχαν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου έχουν αποσυρθεί.

Την εικόνα περαιτέρω αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο συμπληρώνει η ανταπάντηση της Αθήνας να αποσύρει κι αυτή κάποιες μονάδες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ούσα πάντως σε κατάσταση επαυξημένης επαγρύπνησης.

Και καλώς κάνει η Αθήνα και διατηρεί τις κεραίες της τεντωμένες, αφού πίσω από το καλό νέο της αποκλιμάκωσης κρύβεται η διαβολική λεπτομέρεια των δηλώσεων Καλίν που γνωστοποιούσαν την τουρκική απόφαση. Διότι ούτε καν υποκρυπτόμενα αλλά παντελώς ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», εξηγώντας ότι ο πρόεδρος της χώρας του ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Φυσικά, πίσω από τον κλάδο ελαίας περί επίλυσης των διμερών θεμάτων «με διμερή τρόπο», ο Καλίν δεν μπόρεσε να κρύψει το αλαζονικό κούνημα του δακτύλου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκομίσει αποτελέσματα «χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης το ότι είστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πέρα από τις αβρότητες της Αθήνας και τους στερεοτυπικούς ευφημισμούς που εξέφρασε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η αναδίπλωση της Άγκυρας είναι μία θετική ενέργεια, θα πρέπει να απαντηθεί αρμοδίως για ποιον διάλογο μιλάμε. Η δε ανάγκη για διευκρινίσεις γίνεται επιτακτικότερη αν ισχύουν οι πληροφορίες του CNN Turk ότι η ελληνική και η τουρκική πλευρά εργάζονται για την έναρξη διαλόγου το ταχύτερο δυνατό.

Μάλιστα, ο τουρκικός «βραχίονας» του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου δημοσιοποίησε και την πληροφορία ότι η Άγκυρα έχει «μηνυματίσει» μέσω Βρυξελλών μια σειρά από τις απαιτήσεις της στην Αθήνα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις πηγές ενέργειας της Κύπρου και της επιθυμίας για επίλυση του Κυπριακού.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά της με τους γείτονες την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ουδόλως πτοεί την Τουρκία, που όταν μιλάει για άνευ όρων και προϋποθέσεων διάλογο εννοεί μία διαπραγμάτευση του τύπου «τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας», ανοίγοντας διάπλατα τη βεντάλια των παράλογων-παράνομων  διεκδικήσεών της.

Κι αυτό διότι τα γεράκια της Άγκυρας ξέροντας ότι η Ελλάδα δεν θα το δεχτεί προσδοκούν ότι οι ελληνικές αντιστάσεις θα καμφθούν από τη διπλή πίεση: αυτή που αφενός θα ασκήσει εκ νέου η Τουρκία απειλώντας μας με θερμό επεισόδιο, κι αφετέρου αυτήν που θα ασκήσει ο διεθνής παράγοντας στη χώρα μας να ξανακάτσει στο τραπέζι από το οποίο σηκώθηκε…

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το “ποιόν” του συνομιλητή, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις Καλίν για “πάγωμα” των ερευνών του Oruc Reis, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX γνωστοποιώντας ΄ότι αρχίζει έρευνες εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, με το ερευνητικό πλοίο Barbaros.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα