Το παρασκήνιο από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον γάμο των ομόφυλων

Το νομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από χθες το βράδυ - 14 υπουργοί πήραν τον λόγο για να στηρίξουν - Η στάση Βορίδη

Στην τελική ευθεία για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και του δικαιώματος στην υιοθεσία περνά η κυβέρνηση μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από χθες το βράδυ. 

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έκρυβε εκπλήξεις ή ανατροπές. Η μοναδική ένσταση διατυπώθηκε, όπως αναμενόταν, από τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος σημείωσε, όμως, ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και  θα απέχει από την ψηφοφορία. Οι θέσεις του υπουργού Επικρατείας ήταν γνωστές από την πρώτη στιγμή, ενώ όλο αυτό το διάστημα ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου ότι «δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό, καθώς ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός και επέλεξε τη στάση της αποχής».

Το όλο κλίμα αποτυπώθηκε και στον διάλογο που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο τους. «Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία», είπε ο κ. Βορίδης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά: «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών» -και με αυτόν τον τρόπο το θέμα έληξε.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως, ότι το θέμα είναι λήξαν και για τους υφυπουργούς που σκέφτονται να κρατήσουν την ίδια στάση. Η απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι αμφίσημη διότι αφενός λένε ότι «οι υφυπουργοί δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου», άρα δεν έχουν την ίδια αυξημένη ευθύνη, αφετέρου συνιστούν υπομονή για «να δούμε την τελική στάση που θα τηρήσουν την ημέρα της ψηφοφορίας». Σίγουρα δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και είναι σαφές πως δεν πρέπει να περιμένουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση με τον κ. Βορίδη, διότι «μιλάμε για διαφορετικά μεγέθη», όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας μέχρι την τελευταία ημέρα.

Από τα ενδιαφέροντα της συζήτησης που έγινε στο υπουργικό συμβούλιο είναι πως αμέσως μετά την παρουσίαση που έκανε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου, πήραν το λόγο 14 υπουργοί για να στηρίξουν το περιεχόμενο του. «Νομοθετούμε έχοντας την αίσθηση ότι κάνουμε το σωστό. Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι το πρόβλημα και το δικαίωμα των λίγων είναι υποχρέωση των πολλών», σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη που συνυπογράφει το νομοσχέδιο. «Στην πραγματικότητα ερχόμαστε να νομοθετήσουμε για κάτι το οποίο υφίσταται ήδη στην ελληνική κοινωνία και να αποδώσουμε ίσα δικαιώματα για όλους», είπε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ  η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι ένα κόμμα που συγχρονίζεται με τις ευρωπαϊκές ανάγκες με σκοπό η χώρα μας να λειτουργεί μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Θετικά τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Νίκη Κεραμέως, η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και αναμένεται να ψηφισθεί στις 13 ή 14 Φεβρουαρίου. 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα