Εορτασμός της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα

«Χαρούμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά 2020»: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο: «Χαρούμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά 2020», ξεκινώντας από το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης στις 6 Ιανουαρίου 2020 και συνεχίζοντας στην Αθήνα στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2020.

Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα διοργανώθηκαν και υποστηρίχθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, τη Δημοτική Κυβέρνηση Αθηνών, τη Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής Chongqing, τη Λαϊκή Κυβέρνηση της περιοχής Beibei στην Chongqing και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την έλευση του νέου σεληνιακού έτους του Αρουραίου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε στον χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι για να περιηγηθεί στα περίπτερα με τα κινεζικά προϊόντα και αναμνηστικά αλλά και να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που πραγματοποίησαν Κινέζοι μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες και πολλοί ακόμη καλλιτέχνες.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κυρία Zhang Qiyue, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κύριος Αποστόλης Δημητρόπουλος, ο υποδιευθυντής της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής Chongqing της Κίνας, κύριος Wang Dingguo, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα, κύριος Ren Ren καθώς και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι από κινεζικά ινστιτούτα, Κινέζοι σπουδαστές στην Ελλάδα αλλά και πολυάριθμοι επισκέπτες από όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα.

Το τσουχτερό κρύο στην Αθήνα δεν εμπόδισε την έλευση του κοινού ούτε μείωσε τον ενθουσιασμό των ανθρώπων για τα εντυπωσιακά κοστούμια, τις χορευτικές ικανότητες και τις ιδιαίτερες δεξιότητες των ακροβατών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.

Οι εκδηλώσεις χωρίστηκαν σε δύο τμήματα που περιελάμβαναν το «Happy Spring Festival Temple Fair», που πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο της Τεχνόπολης, και τις παραστάσεις του «Πολυεθνικού Φεστιβάλ της Άνοιξης» στον εσωτερικό χώρο του θεάτρου. Στα περίπτερα, γνωστά ως «Temple Fairs», οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κινεζικό πολιτισμό μέσα από βιβλία, καρτ-ποστάλς, παραδοσικές κινεζικές χειροτεχνίες, την τέχνη της χαρτοκοπτικής και τη φωτογραφική έκθεση που παρουσίαζε τις ομορφιές της περιοχής Chongqing αλλά και να γευτούν ιδιαίτερα εδέσματα και ποτά από κινεζικά εστιατόρια και αγορές που εδρεύουν στην Αθήνα.

Από τις παραστάσεις στον χώρο του θεάτρου δεν θα μπορούσε να λείπει ο «Χορός του Δράκου και του Λιονταριού», τα τραγούδια με χαρακτηριστικά από τον πολιτισμό της Sichuan και της Chοngqing, οι χοροί, η ακροβατική επίδειξη με τίτλο: «Dang Guan», που έχει ταξιδέψει ήδη σε πάνω από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο και πολλά ακόμη παραδοσιακά στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υποδιευθυντής της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής Chongqing, κύριος Wang Dingguo, τα τελευταία χρόνια οι ηγέτες της Κίνας και της Ελλάδας έχουν πραγματοποιήσει συχνές αμοιβαίες επισκέψεις, με τις ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Ο ίδιος εξέφρασε δε την ελπίδα ότι Κινέζοι και Έλληνες από όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία του εορτασμού της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς και θα συμμετάσχουν ενεργά στις ποικίλες δραστηριότητες, συμβάλοντας έτσι στη συνεχή εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Μετά το πέρας των παραστάσεων το κοινό φαινόταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο και χαρούμενο από τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, σχολιάζοντας ότι απόλαυσε ένα υψηλής ποιότητας θέαμα με κινεζικά χαρακτηριστικά.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι δύο λαοί έρχονται όλο και πιο κοντά στο πλαίσιο των αυξανόμενων ανταλλαγών και συνεργασιών που πραγματοποιούνται σε όλους τους τομείς της ζωής, καθώς τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω γνωριμία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα