Επί τάπητος η βιωσιμότητα του χρέους

Σε πολύ καλό κλίμα, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τετ α τετ, χωρίς την παρουσία συνεργατών τους, με την επικεφαλής του Ταμείου για 45 λεπτά όπως είχε προγραμματιστεί, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι έγινε ανασκόπηση της πορείας της οικονομίας και της προοπτικής της, καθώς και της εξέλιξης του ελληνικού προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναφέρει πως η ίδια και ο πρωθυπουργός είχαν «μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα» ενώ προσθέτει ότι επαίνεσε τον κ. Σαμαρά «για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα», διαβεβαιώνοντας παράλληλα «ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο για να βοηθήσει την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, συζήτηση η οποία έτσι κι αλλιώς θα ανοίξει επίσημα στους επόμενους μήνες, καθώς τον Απρίλιο αναμένονται οι αποφάσεις των δανειστών μας. Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρη η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, έχει ως εξής:

«Ο πρωθυπουργός και εγώ είχαμε μια παραγωγική συζήτηση αναφορικά με τις προσφατες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επαίνεσα τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στο οικονομικό της πρόγραμμα, προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής σταθερότητας και υπογράμμισα τη σημασία της επίτευξης προόδου, αναφορικά με τις θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή ενός ισχυρού προϋπολογισμού για το 2014, για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Τον διαβεβαίωσα ότι το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο για να βοηθήσει την Ελλάδα, σε αυτή την προσπάθεια που κάνει».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέπτυξε το σχέδιο για την αποπληρωμή των χρεών. Δηλαδή την εκ νέου μείωση των επιτοκίων, αλλά και την παράταση στην αποπληρωμή. Στο πεδίο της οικονομίας, ο έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας.

Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η Ε.Ε. θα βοηθήσει την χώρα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο να μην βιαστούμε για την λύση είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης», σημείωσε.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, όμως το καράβι στρίβει τώρα», είπε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ελπίδα στους ανθρώπους.

«Πρέπει να πετύχουμε μικρές νίκες, αν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας οτι «αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές».

Η τρόικα

Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό είναι καζάνι που βράζει με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, οι τροϊκανοί αδιάλλακτοι επιμένουν στις απαιτήσεις τους χωρίς να συζητούν, όπως φάνηκε, τις ελληνικές προτάσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, οι δανειστές φαίνονται να κλείνουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα και συνεχίζουν να απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει νέες δύσκολες αποφάσεις. Η αρχή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η τρόικα ζήτησε ξεκάθαρα τη λήψη νέων μέτρων και συγκεκριμένα νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις προκειμένου να καλυφθεί το κενό στα ασφαλιστικά ταμεία που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ το 2014.

Τα κλιμάκια της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απέρριψαν την πρόταση για τα εμπορικά μισθώματα και επέμειναν ότι πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά. Οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί να εξετάσουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα αφού το ΥΠΑΝ τους είχε γνωστοποιήσει ότι η ύφεση έχει αφήσει χιλιάδες ξενοίκιαστα μαγαζιά. Ωστόσο, ανακοίνωσαν στο υπουργείο ότι εμμένουν στην τοποθέτησή τους για πλήρη απελευθέρωση όλων των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλαιών, με επιχείρημα ότι η προστασία που υπάρχει σήμερα δημιουργεί δυσκαμψίες στην αγορά των ακινήτων.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωνε από τις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα της δόσης που εκκρεμεί για τον Οκτώβριο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «απομένει πολύ δουλειά να γίνει»… Μάλιστα ο κ. Ο Κόνορ χαρακτήρισε ως αδιευκρίνιστο το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα για να κλείσουν οι συζητήσεις.

Μ.Κ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα