Επικίνδυνος… (o απελπισμένος Ερντογάν)

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ και Αμμόχωστο θα συναντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Στη συνάντηση που θα έχουν στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν αρκετά με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ και Αμμόχωστο.

Η επικείμενη συνάντηση έχει εκ των πραγμάτων μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα είναι η πρώτη μεταξύ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Υπό αυτή την έννοια, θα έχει και χαρακτήρα γνωριμίας, αν και η οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστή στην Άγκυρα, όπου στην πορεία αρκετών δεκαετιών έχει οικοδομηθεί μια αίσθηση αξιοπιστίας και αναγνώρισης θετικών προθέσεων, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει απτά αποτελέσματα.

Αυτή, πάντως, εξηγεί τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με διαφορετικούς ηγέτες της γειτονικής χώρας, τόσο με τους κοσμικούς του παρελθόντος όσο και με τον σημερινό.

Στη Νέα Υόρκη οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τις αντιπροσωπείες τους, αλλά και κατ’ ιδίαν. Να «ζυγίσουν», να εξηγήσουν, να πείσουν και ενδεχομένως να θέσουν τις βάσεις για ένα νέο modus vivendi.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΜΑΙΕΥΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, είχε δηλώσει: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα.  Πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Έχω θέσει το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις μου, είναι ευρωπαϊκό θέμα», είχε τονίσει.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σημειώσει με έμφαση ότι ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το προσφυγικό και πως ο ηγέτης της Τουρκίας πρέπει να καταλάβει ότι δεν νοείται να απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα εκμαιεύοντας περισσότερους πόρους για το προσφυγικό. Σημειώνεται ότι η γειτονική χώρα έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

Τι μπορεί να περιμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη συνάντηση 

Την απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο τη δίνει εμμέσως ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας Ahval, ο οποίος υποστηρίζει ότι τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να εντείνει τη ρητορική του. Ανεβάζει τους τόνους κάθε μέρα όλο και περισσότερο, με εμπρηστικές δηλώσεις. Η απελπισία του φαίνεται από τη στάση που τηρεί στις απειλές προς την ΕΕ για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η Τουρκία από την εξωτερική πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, κατέληξε στο τίποτα άλλο, εκτός από προβλήματα με τις γειτονικές χώρες». Σύμφωνα, πάντα, με τον αρθρογράφο, «συγκρούσεις, αναταραχές και απογοήτευση κυριαρχούν στην τουρκική ατζέντα και η επιμονή της Άγκυρας στον μεγαλοϊδεατισμό οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Αν μη τι άλλο, ο Ερντογάν, την τελευταία δεκαετία, έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ηττημένη στην εξωτερική πολιτική, η οποία στον σημερινό πολύπλοκο κόσμο απαιτεί πρόσθετη προσοχή».

Όλα λοιπόν κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ένας απελπισμένος Ερντογάν είναι επικίνδυνος!

Τα επόμενα βήματα στο εσωτερικό

Πίσω, τώρα, στο εσωτερικό, από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωξε και πέτυχε να περάσει το μήνυμα τόσο προς το εγχώριο ακροατήριο όσο και εκτός συνόρων ότι η Ελλάδα βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο. Κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία κατάφερε να προβάλει την πεποίθησή του ότι ύστερα από μία περιπέτεια 4,5 χρόνων, βαδίζει με συγκεκριμένο και κοστολογημένο σχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά –και προς την κατεύθυνση αυτή στρέφονται οι προσπάθειές του– ότι προκειμένου η χώρα να αποκτήσει διεθνή αξιοπιστία, πρέπει να δείξει ότι επικρατεί ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας, μακριά από την τοξικότητα και την πόλωση που επικράτησε προεκλογικά.

Η έγκαιρη υλοποίηση συγκεκριμένων προεκλογικών δεσμεύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων, επέτρεψε στον πρωθυπουργό να μην ενδώσει στον πειρασμό της παροχολογίας, μολονότι αυτό ήταν το καθιερωμένο μοντέλο λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια. Όπως, εξάλλου, επανέλαβε και την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, οι δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας, που αναλαμβάνει, είναι απολύτως κοστολογημένες, έτσι ώστε να μη θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη των υφιστάμενων δημοσιονομικών στόχων.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διαμόρφωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους θεσμούς και κατ’ επέκταση με τους εταίρους θέτει τα θεμέλια για την αίσια κατάληξη του μείζονος στόχου της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η επίτευξη αυτού του στόχου τίθεται ανεπισήμως στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού και θα επισημοποιηθεί τους πρώτους μήνες του 2020.

Η νέα κανονικότητα, που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και συγκεκριμένο θεσμικό αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα σενάριο που έφερε την κυβέρνηση να «φλερτάρει» με την τροποποίηση του άρθρου 54 παρ. 1 του Συντάγματος για την κατάργηση της απλής αναλογικής από τις αμέσως επόμενες εκλογές, θέτοντας παράλληλα τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις, μηδέ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιρουμένου, ενώπιον των ευθυνών τους. Και αυτό γιατί τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές, που, όπως είπε, θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι διπλές, καθώς η απλή αναλογική απαγορεύει με τα σημερινά δεδομένα την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν τελευταίες πληροφορίες , το αμέσως προσεχές διάστημα θα αναληφθούν τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες συναινέσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ…

«Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε…»

Όσο κι αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την περασμένη Κυριακή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ίσως και για χάρη ενός ήπιου πολιτικού κλίματος, ότι «δεν θα κάνουμε τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών», με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υπόθεση Novartis (βλ. καταθέσεις Αβραμόπουλου, Σαμαρά, Βενιζέλου, κεραυνοί Αγγελή κ.λπ.) τίθεται το ερώτημα πόσο εφικτό είναι να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά ειδικά τη σκανδαλολογία.

Ουδείς ξεχνά τη δήλωση-υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά πως «θα πάει μέχρι τέλους» τους σκευωρούς, το ενδεχόμενο να… ηρεμήσει ο απασφαλισμένος Ανδρέας Λοβέρδος ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και όλες οι σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην πολιτική σκηνή και ζητούν ξεκαθάρισμα (για παράδειγμα η χρεοκοπία της ΔΕΗ) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Το στίγμα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα έδωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου της κυβέρνησης και του κόμματος ότι, όταν έρχεται κάτι στη Βουλή, θα εξετάζεται με ξεκάθαρη διάκριση εξουσιών.

Στην κυβερνητική ατζέντα υπάρχουν δύο-τρία θέματα που κρίνεται ότι χρίζουν διερεύνησης, με πρώτο-πρώτο την υπόθεση Novartis, και το εξάμηνο Βαρουφάκη όπως και την εμπλοκή «περίεργων» ΜΚΟ στο μεταναστευτικό να ακολουθούν.

Είναι ξεκάθαρο και επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Α», ότι στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως δεν πρέπει να υπάρξουν ρεβανσιστικές διαθέσεις. Ωστόσο, είναι εδραία και η θέση ότι δεν μπορεί να συγκαλυφθούν υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία, απαξίωσαν τη Δικαιοσύνη και πλήγωσαν όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία αλλά και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Η άρση ασυλίας Πολάκη και η επιτάχυνση των ερευνών γύρω από τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Αγγελή για το «στήσιμο» της υπόθεσης Novartis και τον περιβόητο «Ρασπούτιν» αποτελούν τα τροχιοδεικτικά πυρά μίας άνευ προηγουμένου σύγκρουσης που θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Στην Ηρώδου Αττικού και την οδό Πειραιώς είναι βέβαιοι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να αμυνθούν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εκδικητικότητα» και εκτροπή. Εκτιμούν, όμως, παράλληλα ότι πειστικές απαντήσεις δεν θα έχει να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σειρά ερωτημάτων. Όπως, για παράδειγμα, αν έχει δίκιο ο Καμμένος να κατηγορεί τον Κοτζιά πως υπήρξε χρηματισμός από εταιρείες του Σόρος για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ή αν είναι βαρύ αδίκημα η καταγραφή συνομιλιών, έστω κι αν ο Πολάκης τα πήρε πίσω, ή αν η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε το αδίκημα να μην είναι κακούργημα.

Την ίδια ώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να ανοίξει κι άλλα μέτωπα. Θα επιχειρήσει να προωθήσει δικογραφίες που έμεναν στα συρτάρια γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αρνείτο να τις ερευνήσει στη Βουλή ή γιατί καθυστερούσαν στη Δικαιοσύνη.

Αυτό που με σιγουριά μπορεί να ειπωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι όσες υποθέσεις έρθουν στη Βουλή θα εξεταστούν με τη δέουσα σοβαρότητα και δίχως προκαταλήψεις, με την τελική απόφαση να επαφίεται στην ακηδεμόνευτη συνείδηση των βουλευτών της πλειοψηφίας. «Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε…» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα