Επιμονή και υπομονή…

«Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αντίθετα τα εμπόδια είναι πολλά και χρειάζεται επιμονή και υπομονή». Αυτό είναι το μότο των ανθρώπων δίπλα στον πρωθυπουργό, οι οποίοι έχουν αναλάβει το… μασάζ προς τους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ., οι οποίοι παντοιοτρόπως εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως χρειαστεί και πάλι να κληθούν να ψηφίσουν νέα μέτρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ειδικά μετά τις διαρροές του Βερολίνου, όπου τονίζεται πως η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δεχθεί την πολιτική διαπραγμάτευση, την οποία εγκαινίασε ο Αντώνης Σαμαράς, το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Και φυσικά ο βαθμός δυσκολίας της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές έχει μεγαλώσει. Όμως το Μαξίμου τονίζει πως είναι σταθερό στη γραμμή «όχι νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, όχι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και όχι νέοι φόροι».

Ο πρωθυπουργός, αφού διέγνωσε και αφουγκράστηκε τις προθέσεις και τις απόψεις των εταίρων και των αξιωματούχων της Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται να καθορίσει την τελική στάση της κυβέρνησης, η οποία θα είναι στο στυλ «επιμονή και υπομονή και όχι μέτρα». Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πέρα από την τρόικα, η οποία αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, ο Αντ. Σαμαράς θα πυκνώσει τις επαφές του με ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Οι επαφές αυτές που θα γίνουν ενόψει και της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα, εντάσσονται και στο πλαίσιο της εκστρατείας του πρωθυπουργού για ενίσχυση των ελληνικών θέσεων, όπου κεντρική γραμμή είναι η ανάγκη τήρησης από τους πιστωτές των συμπεφωνημένων και συγκεκριμένα η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012. Από το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής διαρρέουν πλέον ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά διαπραγματευόμαστε με την τρόικα» και ισχύει το δόγμα: «δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε».

Κρίσιμο διάστημα

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για τις λύσεις που θα εξευρεθούν για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και για το ποιες ρυθμίσεις θα προκριθούν σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως πρέπει να στηριχθεί διότι, με βάσει τα στοιχεία που θα προσκομίσει, έχει επιτύχει τους στόχους της και άρα δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα έχουν και οι επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, την οποία ο Αντ. Σαμαράς συνάντησε για λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για τηλεφωνική συνομιλία. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί άμεσα το Βερολίνο για να συναντηθεί εκ νέου με την καγκελάριο, μόλις ολοκληρωθούν στη Γερμανία οι συζητήσεις των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα μηνύματα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων δεν είναι και πολύ ευχάριστα. Για να υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη, λέγεται ότι θα πρέπει να καταβληθεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που καθιστούν την επίτευξη λύσης, μια εξαιρετικά επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία.

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Από την πλευρά των δανειστών υπάρχει διάθεση, ώστε η διαπραγμάτευση να έχει… βάθος χρόνου, κάτι που δεν ήθελε η Ελλάδα. Όμως τα τελευταία 24ωρα και μετά την αρνητική διάθεση των εταίρων στη Σύνοδο Κορυφής, και το Μαξίμου πλέον σκέφτεται πως αυτή η καθυστέρηση θα βοηθήσει τη χώρα μας. Έτσι εξετάζεται το «πάγωμα» των συζητήσεων μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, που φέρεται να απηχεί τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η καθυστέρηση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο, όταν και τυπικά η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Την ίδια περίοδο, εκτιμούν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου, θα έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα μεγέθη του 2013 και παράλληλα η πορεία των εσόδων και της ελληνικής οικονομίας, εν γένει, το πρώτο τρίμηνο του 2014, γεγονός που θα επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και, κατ’ επέκταση, την άστοχη εμμονή της τρόικας στα πλέον δυσμενή σενάρια.

Τότε, σύμφωνα με το σενάριο, θα μπορούσε η ελληνική πλευρά να θέσει επί τάπητος το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή το ύψος των απαιτούμενων νέων μέτρων, το χρηματοδοτικό κενό αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία αποτελεί δέσμευση του Eurogroup ήδη από το 2012. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται, ακόμη και ενδεχόμενα νέα μέτρα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά τόσο από την κοινωνία όσο και από τους βουλευτές, καθώς θα συνδυάζονταν με τη μείζονα παρέμβαση στο χρέος και, υπό προϋποθέσεις, θα σηματοδοτούσαν πορεία απεμπλοκής της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Βέβαια, για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο πρέπει να συναινέσει και η τρόικα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως εάν η Αθήνα δεσμευτεί να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό την επόμενη άνοιξη, ο οποίος και θα αποτυπώνει την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, τότε οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν κανένα λόγο να αρνηθούν.

Το ζητούμενο, ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, για την ελληνική κοινωνία είναι αν θα μπορέσει να αντέξει ένα μακρύ διάστημα, όπου η χώρα αφενός θα εισέλθει σε περίοδο νέων αμφιβολιών για την εξέλιξη του προγράμματος, αφετέρου δε οι υπολειπόμενες δόσεις των δανείων θα «παγώσουν», με την εξαίρεση ίσως του ενός δισεκατομμυρίου που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μερικούς μήνες. Ακόμη και η εκταμίευση αυτού του ενός δισεκατομμυρίου, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, καθώς το αγκάθι της τύχης των αμυντικών βιομηχανιών παραμένει.

Ο πρωθυπουργός σε πρώτη φάση φέρεται να έχει δώσει το «οk» στον Γιάννη Στουρνάρα να αναζητήσει τα μέτρα πραγματικής απόδοσης 500 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημείο συμβιβασμού με την τρόικα. Και με ενδεχόμενο αυτά τα μέτρα να φθάσουν έως το ένα δισεκατομμύριο, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ειδικά από τη στιγμή που η τρόικα επιμένει για 2 δισεκατομμύρια.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα