Επιχείρηση «ΘΑ» για να πειστούν οι νοικοκυραίοι

Στην πασίγνωστη ελληνική κωμωδία «Υπάρχει και φιλότιμο», ο κινηματογραφικός υπουργός Μαυρογυαλούρος επισκέπτεται την εκλογική του περιφέρεια και οι χωρικοί ψηφοφόροι του παραπονιούνται ότι οι πολιτικοί «μάς θυμούνται πάντα πριν από τις εκλογές και τάζουν, τάζουν, τάζουν». Και επειδή οι προεκλογικές παροχές δεν ξεχωρίζουν το σινεμά από την πραγματικότητα, δύο κόμματα που την Κυριακή διεκδικούν την κυβέρνηση βρίσκονται σε… οργασμό παροχών.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι και η Ν.Δ. Έτσι οι ψηφοφόροι, τόσο αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, όσο και οι αναποφάσιστοι έχουν πάρει καλάθι και προσπαθούν να χωρέσουν τα καλούδια των δύο μονομάχων. Και τι δεν έχουν τάξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά πρώτο λόγο και ο Αντώνης Σαμαράς εν συνεχεία.
Με βάση τα όσα έχουν υποσχεθεί οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε τον ίδιο ΕΝΦΙΑ το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι δεν θα πληρώσουμε τίποτα, ενώ η Ν.Δ. μιλάει για μείωση της τάξης του 30% και για τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει και νέα σταδιακή μείωση. Εάν όμως κρίνουμε εμείς οι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι ότι ήδη το δημόσιο λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει σημαντική στέρηση εσόδων, καθώς οι πολίτες έκαναν στάση πληρωμών, και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται εν υπνώσει, μάλλον θα πληρώσουμε στο τέλος το μάρμαρο με τον ΕΝΦΙΑ.
Πάμε τώρα στη φορολογία. Όντως οι Έλληνες πολίτες νιώθουν τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων την τελευταία πενταετία. Από απλούς φόρους, μέχρι χαράτσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ότι τα μεσαία και χαμηλά στρώματα δεν θα πληρώσουν, καθώς θα επανέλθει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, ενώ ο Σαμαράς μιλάει για μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παράλληλα, επιμένει για μείωση της φορολόγησης των εταιρειών στο 15%. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει ότι θα κυνηγήσει αυτούς που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους και οι οποίοι με το 15% του Σαμαρά θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Όπως γίνεται αντιληπτό μιλάμε για φαύλο κύκλο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι η τρόικα και οι δανειστές επιμένουν για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, τότε μάλλον για να κατανοήσει ένας απλός πολίτης τι τον περιμένει, πρέπει να κάνει εντατικά μαθήματα οικονομικών επιστημών.
Πάμε σε μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και δίνει και 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ. Ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει κρυφή ατζέντα, σύμφωνα με την οποία ετοιμάζεται για νέα μείωση συντάξεων με βάση το mail Χαρδούβελη. Η απάντηση από τη Ν.Δ. είναι ότι δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και ότι προβλέπεται πως το 2016 θα μοιράσει κάποια ψίχουλα. Ως απάντηση στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν δαπάνες να περικοπούν για να δοθούν όσα έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικά όλοι αναμένουμε να δούμε μήπως τελικά πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο.
Στο θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας διαλέγετε ότι θέλετε. Οι νέες θέσεις εργασίας τρέχουν από τα μπατζάκια μας. Η Ν.Δ. μιλάει για 770.000 θέσεις την επόμενη πενταετία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τον πήχη στις 300.000, αλλά υποστηρίζει ότι θα γίνει στο άψε σβήσε. Προς το παρόν οι τράπεζες εξακολουθούν να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, με το ζόρι αντέχουν και φυσικά ουδείς σκέπτεται να κάνει προσλήψεις. Για απολύσεις το συζητούν. Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες μεγάλες επενδύσεις, κι εκεί υπάρχει σκοτάδι. Το ευμετάβλητο φορολογικό καθεστώς της χώρας μας αποτρέπει τους ξένους επενδυτές, ενώ την ίδια ώρα αρκετοί από τον ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο έχουν κάνει δηλώσεις ότι το κράτος θα πάρει πίσω ό,τι έχει ιδιωτικοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Πού θα τα βρει
Φυσικά, σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν ακούσαμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης. Αντίθετα, έδωσαν μεγάλη βάση στα τσιτάτα. Η Ν.Δ. αναδεικνύοντας τον φόβο και ο ΣΥΡΙΖΑ την ελπίδα για καλύτερες ημέρες με ασάφειες. Βέβαια, στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να μαζέψουν και τις διάφορες φωνές, όπως της Ραχήλ Μακρή που θα τυπώσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ!
Πάντως στην κλειστή ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου λένε πως θα κινηθούν άμεσα χτυπώντας τη φοροδιαφυγή. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, θα βρεθούν στο στόχαστρο όσοι έχουν φυγαδεύσει χρήματα στο εξωτερικό και τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, αλλά και όσοι φοροαποφεύγουν μέσω off shore εταιρειών και «τριγωνικών» ή ενδοομιλικών συναλλαγών. Μεγάλο μέρος του σχεδίου αυτού θα βασίζεται στην άμεση συγκρότηση ενός «περιουσιολογίου». Για αυτό το φορολογικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθούν, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αλλά και αυτές που θα υποβληθούν την άνοιξη, ενώ θα διαπιστωθούν τυχόν αποκλίσεις προκειμένου να εντοπιστεί η φοροδιαφυγή. Παράλληλα, πρόθεση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επικεντρωθεί όλος σχεδόν ο μηχανισμός του ΣΔΟΕ στον έλεγχο της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά και των υπολοίπων καταλόγων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «νέο ήθος» που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίαρχο ρόλο θα έχει μία νέα… μεταχείριση των λεγόμενων «συστημικών» ΜΜΕ και, κυρίως, των τηλεοπτικών σταθμών. Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, προκειμένου οι καναλάρχες –ή όσοι θέλουν να γίνουν καναλάρχες στη θέση τους– να πληρώνουν για τις δημόσιες συχνότητες τις οποίες χρησιμοποιούν.

Οι νοικοκυραίοι
Οι δύο μονομάχοι έχουν ρίξει όλο το βάρος τους τις τελευταίες ημέρες στο πώς θα πείσουν τους αναποφάσιστους, που ακόμη και λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες δεν έχουν αποφασίσει το πού θα στραφούν. Και όπως λένε οι δημοσκόποι στις αναλύσεις τους, η πλειοψηφία των αναποφάσιστων είναι οι νοικοκυραίοι που κινούνται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο και συνήθως κινούνται είτε προς την κεντροαριστερά, είτε προς την κεντροδεξιά, ανάλογα με το ρεύμα της εποχής. Ειδικά γι’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση ουκ ολίγοι είναι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν στην κυριολεξία μέσα στο παραβάν.
Γι’ αυτό και τα δύο κόμματα στο πλαίσιο του εντυπωσιασμού και για να επιτύχουν να προσεγγίσουν τους αναποφάσιστους προχώρησαν σε ανοικτές κεντρικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, αψηφώντας τον καιρό και το κρύο του Ιανουαρίου. Ο στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να ανατρέψει τα δεδομένα, ενώ του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλα είναι ανοιχτά», συμφωνούν οι δημοσκόποι. «Εάν οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι στραφούν ομαδικά προς τη Ν.Δ. φοβούμενοι από τη συνθηματολογία και την πανσπερμία δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε όντως μπορεί να επιτευχθεί η ανατροπή, ή στην χειρότερη περίπτωση να μην είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, ένα αυτό το σημαντικό μέγεθος του εκλογικού σώματος πειστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιος νικητής και κινηθεί προς τα εκεί, τότε η αυτοδυναμία είναι εφικτή».
Φυσικά, σε όλες τις προβλέψεις υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας. Δηλαδή, να συμβεί κάτι πολύ σοβαρό που να γείρει την πλάστιγγα είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι και οι δύο μονομάχοι αυτό που επιδιώκουν είναι να πείσουν τους αναποφάσιστους να κινηθούν μόνο προς τα δύο μεγάλα κόμματα και όχι στα μικρά. Έτσι έχουν βάλει μπρος την επιχειρηματολογία για τη χαμένη ψήφο. Η μεν Ν.Δ. πιέζει όλα τα κεντροδεξιά κόμματα, ενώ η Κουμουνδούρου τα κόμματα που βρίσκονται πλησίον της, όπως και το ΚΚΕ.

Οι μετεκλογικές συνεργασίες
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πρώτο κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες, ώστε να σχηματίσει μία ισχυρή κυβέρνηση και να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα. Στην Κουμουνδούρου δείχνουν ότι έχουν δυσκολία και ξεκαθαρίζουν πως για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει αυτό το κόμμα να είναι αντιμνημονιακό και να ασπαστεί το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχουν τσινήσει ακόμη και οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι παρουσιάζονται ως οι βασικοί συνεργάτες της Κουμουνδούρου. Από την άλλη υπάρχουν στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που αρνούνται συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν ισχύσει η λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» του Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να προχωρήσει με μία ισχνή πλειοψηφία με τη βοήθεια των ΑΝΕΛ. Οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως μπορεί να υπάρξουν και δεύτερες εκλογές, οι οποίες φυσικά θα είναι καταστροφικές για τη χώρα.
Αντίθετα, η Ν.Δ. δηλώνει πως είναι ανοιχτή στις μετεκλογικές συνεργασίες και όπως δήλωσε και ο Σαμαράς «έχει τη δυνατότητα να συμπράξει κυβερνητικά με ευρωπαϊκές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου». Το στίγμα το έδωσε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αποκλειστικά και μόνο το ΚΚΕ ως πιθανό κυβερνητικό εταίρο, το οποίο όμως αρνείται. Εμείς θα κυβερνήσουμε με αυτούς που είμαστε στην ίδια όχθη. Με όσους ασπάζονται την κοινή λογική, το ευρωπαϊκό όραμα και επιζητούν τις μεταρρυθμίσεις».
Πάντως, αρκετοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά εμφανίζονται διστακτικοί ως προς την επιθετική προβολή αυτής της προοπτικής, διότι, όπως λένε, θα «απελευθερώσει ψηφοφόρους να προτιμήσουν τους δυνάμει συμμάχους». Φοβούνται, δε, ανεξέλεγκτη φυγή στην περίπτωση που στο παρά πέντε της κάλπης δεν δείξει να κλείνει η ψαλίδα της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν θα έχουν κίνητρο να σπεύσουν στη Ν.Δ., στο όνομα της «αστικής συστράτευσης».

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ
Ο γρίφος της αυτοδυναμίας

Με ένα δεδομένο και με ένα ερώτημα προσερχόμαστε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο θα επικρατήσει, αλλά ορισμένες μετρήσεις κοινής γνώμης διευρύνουν τη διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι όσο πιο μεγάλο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο πέφτει ο πήχης αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται πιο κοντά στο «δύο στα δύο» (νίκη αλλά και αυτοδυναμία), αν δεν καταφέρουν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο (3%) οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις (ALCO στο «Πρώτο θέμα», Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στον ΣKAΪ και GPO στο Μέγκα) επιβεβαιώνουν τα έως σήμερα δεδομένα της εξίσωσης αυτής.
•    Η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει επτακομματική Βουλή με τους ΑΝΕΛ να κάνουν το μεγάλο βήμα και να διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τα καταφέρνει. Αν και η διαφορά μεταξύ των δύο κύριων αντιπάλων έχει αυξηθεί, είναι δύσκολο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει αυτοδυναμία. Με βάση την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 31,7% (31,2%) η ΝΔ 27,3% (27,8) το ΠΑΣΟΚ 4,1%, οι ΑΝΕΛ 3,2%, η Χρυσή Αυγή 4,8%, το ΚΚΕ 4,1%, το Ποτάμι 5,1%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,2%, και τα άλλα κόμματα 2,8%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώνουν συνολικά ένα 5%. Στην περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το όριο της αυτοδυναμίας που κυμαίνεται (με άξονα τις μετρήσεις αυτές) στο 38,4%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση κοινής γνώμης υπάρχει ωστόσο μια κρίσιμη μάζα αναποφάσιστων που αγγίζει το 10,3% και βεβαίως μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.
•    Διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και δυσκολία ως προς την επίτευξη αυτοδυναμίας καταδεικνύει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 33, 5% (31,5%) και ακολουθεί η ΝΔ με 27% (27%), ΠΑΣΟΚ 4,5%, ΑΝΕΛ 3%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΚΚΕ, 5,5%, Ποτάμι 7,5%. Τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώνουν συνολικά 5,5%. Στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσεγγίσει το 38% για να μη χρειαστεί «συνεργάτες».
•    Σε ό,τι αφορά τη δημοσκόπηση της GPO, το νήμα κόβει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,4% (28,5). Δεύτερη η Ν.Δ. 27,8% (25,3%) και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 5,1%, ΑΝΕΛ 3%, Χρυσή Αυγή 5,2%, ΚΚΕ 4,8%, Ποτάμι 5,2%. Τα κόμματα που δεν πιάνουν το εκλογικό μέτρο συγκεντρώνουν συνολικά 5,7%. Για να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος με τα δεδομένα αυτά, πρέπει να πλησιάσει το 38%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα