Ερντογάν ο… πορθητής και σκηνές προπαγάνδας

Η τουρκική σημαία -για την οποία έκανε λόγο ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- υψώθηκε σε κεντρικά κτίρια -ότι δεν έχει ισοπεδωθεί τέλος πάντων-, μία κίνηση που εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς τους Κούρδους

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» η Τουρκία κατάφερε να καταλάβει την πόλη Αφρίν στη βόρεια Συρία. Μία νίκη που πανηγύρισε δεόντως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και που πασχίζει να κάνει γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο «σουλτάνος» έσπευσε να ανακοινώσει, σε πανηγυρικό τόνο, ότι «μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες υποστηρίζονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έθεσαν εντελώς υπό τον έλεγχό τους το κέντρο της πόλης Αφρίν σήμερα το πρωί στις 08:30. Τώρα κυματίζει εκεί η τουρκική σημαία! Κυματίζει εκεί η σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η προπαγάνδα της Άγκυρας, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες με πολίτες να φιλούν Τούρκους στρατιώτες, «ενθουσιασμένοι» από την… απελευθέρωση.

Το γκρέμισμα του αγάλματος

Η τουρκική σημαία -για την οποία έκανε λόγο ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- υψώθηκε σε κεντρικά κτίρια -ότι δεν έχει ισοπεδωθεί τέλος πάντων-, μία κίνηση που εκλαμβάνεται ως μήνυμα προς τους Κούρδους. Την ίδια ώρα, γκρέμισαν το άγαλμα ενός Κούρδου ήρωα που δέσποζε στο κέντρο της πόλης, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για ένα άγαλμα που συνδέεται με την ιστορία και την παράδοση των Κούρων, προς τιμήν του σιδηρουργού Κάβας.

«Ήταν η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν», αναφέρουν σε μήνυμα τους οι Κούρδοι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 1.500 Κούρδοι μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 20 Ιανουαρίου που άρχισε η επιχείρηση του τουρκικού στρατού κατά του θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία. «Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Διαβάστε επίσης