Ερώτηση Τσίπρα σε Αβραμόπουλο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάνει λόγο για «έγκλημα εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων και της άμυνας της χώρας» σχετικά με τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τον ιδιοκτήτη Ισκαντάρ Σάφα ότι «κρατά ενέχυρο τα ναυπηγεία και ομήρους και απλήρωτους τους εργαζόμενους σε αυτά» και τονίζει ότι «σε μια περίοδο φτώχειας, ύφεσης και αποεπένδυσης, αντί η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία να γίνει μοχλός ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίνουμε δισεκατομμύρια σε ψευτοεπενδυτές και αφήνουμε να ρημάζουν τα ελληνικά Ναυπηγεία».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «τα ναυπηγεία δόθηκαν δώρο σε εταιρεία της οποίας εξασφαλίστηκαν απευθείας αναθέσεις συμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ», ότι «πληρώθηκε αστρονομική προκαταβολή πάνω από 1 δισ.» και ότι «παραβιάστηκε κάθε γνωστή αρχή, πρακτική και μεθοδολογία για την υλοποίηση έργων και συμβάσεων και σήμερα το Π.Ν. δεν έχει τα υποβρύχια που παρήγγειλε και είναι αναγκαία στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό».

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τα εξής:
«Σκοπεύει το ελληνικό δημόσιο να καταγγείλει άμεσα την σύμβαση με την ABOU DHABI MAR του κ. Σάφα; Θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να διεκδικήσει τα διαφυγόντα κέρδη από την ABOU DHABI MAR; Τι ενέργειες θα κάνει ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας;

Σκοπεύει το ελληνικό δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά προκειμένου να αποπερατωθούν άμεσα τα υποβρύχια και να δοθούν προς χρήση στο Πολεμικό Ναυτικό και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας; Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες νομικής υποστήριξης και διεκδίκησης στην Ε.Ε. προκειμένου να ανακληθούν οι περιορισμοί που αφορούν στην κρατική ενίσχυση των Ναυπηγείων;».

Διαβάστε επίσης