Έρχονται κι άλλες «Ιφιγένειες»!

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΕΡΤ επιλέχθηκε να θυσιαστεί ως Ιφιγένεια, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας, που ζητούσε ονόματα και διευθύνσεις των 2.000 υπαλλήλων που θα απολυθούν από το Δημόσιο έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Όπως, όμως, δείχνουν τα πράγματα, η σκληρή ομολογουμένως και επικίνδυνη για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ικανοποιεί στον βαθμό που αναμενόταν τις απαιτήσεις των δανειστών. Χαρακτηριστικά, πηγή της Κομισιόν έλεγε πως «θα πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου». Μάλιστα, η ίδια πηγή εξηγούσε πως η τρόικα υπολογίζει τις καθαρές απολύσεις όχι στις 2.700 που ανέφερε η κυβέρνηση, αλλά στις 1.400 θέσεις που χάνονται οριστικά. Κι αυτό διότι στη νέα ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ) θα προσληφθούν 800 εργαζόμενοι, ενώ δεν υπολογίζονται οι 500 συμβασιούχοι.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι πολύ πιθανό στις αμέσως προσεχείς ημέρες να έχουν κι άλλους «ξαφνικούς θανάτους» για μεγάλους οργανισμούς του Δημοσίου. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται ΔΕΚΟ που δεν έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, φωτογραφίζοντας αμυντικούς αλλά και κατασκευαστικούς φορείς. «Οι διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα της ΕΡΤ είναι τέτοιες που δύσκολα θα προχωρήσει το σχέδιο άμεσα», αναφέρουν πάντως αρμόδιες πηγές. Εξηγούν παράλληλα ότι στόχος της πρότασης για εντυπωσιακές κινήσεις είναι αφενός να μπορέσουν να γίνουν μέσα στον Ιούνιο και αφετέρου να δοθεί το μήνυμα στα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις μικρότερων φορέων που ακολουθούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αντίδρασης. Όμως οι τροϊκανοί ισχυρίζονται ότι αυτοί ζήτησαν πολλές μικρές λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις και όχι τόσο άγαρμπες κινήσεις.

Οι πραγματικοί στόχοι
Από την Κομισιόν, τώρα όταν αναζητήθηκε σχόλιο για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, αλλά και για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από το μνημόνιο, κάνουν λόγο για «ελληνική παρανόηση». Ο όρος της τρόικας που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο είναι διπλός και «αθροιστικός»: 25.000 υπάλληλοι σε καθεστώς εφεδρείας κάποιοι εκ των οποίων θα οδηγηθούν σε «αποχωρήσεις» και επιπλέον 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013-2014. Δηλαδή θα επηρεαστούν στο σύνολο 40.000 εργαζόμενοι.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο μπέρδεμα. Αυτό των μνημονιακών στόχων που περιλαμβάνονται τόσο στο παράρτημα του Μνημονίου, όσο και στο δισέλιδο εγκριτικό κείμενο του EuroWorkingGroup για τη δόση του Μαΐου: Η απόλυση 2.000 εργαζόμενων έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος του τρίτου τριμήνου (και άλλες 2.000 στο τέλος του έτους). Ωστόσο, κοινοτικοί κύκλοι αντέκρουσαν σύμφωνα με πληροφορίες ότι σε άλλο σημείο της συμφωνίας υπάρχει αναφορά για Ιούνιο η οποία και υπερτερεί.

Επίσης, στην επιστολή που έστειλε στις 26 Απριλίου η κυβέρνηση προς την  Κομισιόν δεσμεύεται για συνολικά 15.000 απολύσεις, αλλά και για ολοκλήρωση αξιολόγησης 650.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους και για κινητικότητα 12.500 ατόμων έως το τέλος Ιουνίου. Οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι  εντοπίστηκαν πάνω από 13.000 θέσεις που πρέπει να καταργηθούν  το  2015 σε σύγκριση με το 2012. Το 70% από αυτές θα  πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2013 και  το 85% μέχρι το τέλος του 2014. Λένε και ότι εντόπισαν  περίπου 19.000 εργαζομένους σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς, από τους  οποίους η κυβέρνηση δηλώνει στην Ε.Ε. ότι θα τοποθετηθούν τουλάχιστον 12.500 άτομα σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013.

Οι νομικοί
Την ίδια ώρα επιφυλάξεις για τη νομική διαχείριση της υπόθεσης της ΕΡΤ διατυπώνουν στελέχη του Ευρωσυστήματος με μεγάλη νομική εμπειρία και θεωρούν πως οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες με το Κοινοτικό Δίκαιο και ενδεχομένως να υπάρχει ζήτημα, τόσο με τις ομαδικές απολύσεις, όσο και με τη μεταβίβαση της επιχείρησης εκμετάλλευσης.

Τα εν λόγω στελέχη θεωρούν πως οι χειρισμοί που έχουν ακολουθηθεί από την κυβέρνηση θα ανοίξουν τον δρόμο της επαναπρόσληψης εκατοντάδων εργαζομένων από τους απολυθέντες της ΕΡΤ, ενώ θα  οδηγήσουν και σε πλήθος αγωγών κατά της Νέας Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιντερνέτ και Τηλεόραση Α.Ε. Τα στελέχη του Ευρωσυστήματος τονίζουν πως ενδεχόμενη ερμηνεία της κυβέρνησης ότι κατάργηση του φορέα και των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων του συνεπάγεται πως παύει να ισχύει η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, αποτελεί ενδεχομένως καταστρατήγηση των Κοινοτικών Οδηγιών 75/129 και 92/56.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν για το θέμα, αλλά και νομικοί κύκλοι, ανέφεραν πως ο Έλληνας νομοθέτης εξαιρεί από το σύνολο της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων αυτές που γίνονται λόγω άμεσου κλεισίματος της επιχείρησης, ανεξαρτήτως της ύπαρξης δικαστικής απόφασης. Προβληματισμό εκφράζουν τα Κοινοτικά στελέχη και για τη σύγκρουση της απόφασης του Ελληνικού Δημοσίου για κλείσιμο της ΕΡΤ με την Κοινοτική Οδηγία 98/50 (έχει μεταφερθεί στο Ελληνικό Δίκαιο με το Προεδρικό Διάταγμα 178/2002).

Σκοπός της Οδηγίας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Η Οδηγία αυτή που εφαρμόζεται και σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ασκούν κερδοσκοπικές ή μη οικονομικές δραστηριότητες, μεταξύ άλλων αναφέρει πως η μεταβίβαση της επιχείρησης δεν συνιστά αυτή καθ’ αυτή λόγο απόλυσης εργαζομένων.

Καθώς το υπουργείο Οικονομικών ως διάδοχος φορέας θα δώσει στη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση Α.Ε., τις ραδιοσυχνότητες και  τον εξοπλισμό της ΕΡΤ και εν συνεχεία θα προσλάβει μέρος των απολυθέντων, τότε, βάσει των εκτιμήσεων των Κοινοτικών στελεχών, τίθεται αυτομάτως ζήτημα καταστρατήγησης της Οδηγίας 98/50 και ενδεχομένως να εγερθούν αξιώσεις με την επίκληση του ΠΔ 178/2002.

Οι αποζημιώσεις
Δυσφορία εκφράζεται εκ μέρους της Ε.Ε. και στο ζήτημα των αποζημιώσεων απόλυσης των εργαζομένων της ΕΡΤ. Καθώς οι μη προειδοποιημένες απολύσεις συνεπάγονται τη λήψη της μεγαλύτερης προβλεπόμενης αποζημίωσης από τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Σύμφωνα με νομικούς και βάσει της νομολογίας του ΣτΕ, η αποχώρηση των 2.000 επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων δεν θα κόστιζε ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο, ενώ η αποζημίωση απόλυσης των απολυθέντων της καταργηθείσας ΕΡΤ θα απαιτήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν να θέσει ως όρο στους εργαζομένους που θα προσληφθούν στη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνέτ και Τηλεόραση Α.Ε. και προέρχονται από την ΕΡΤ την επιστροφή της αποζημίωσης που θα λάβουν από το Δημόσιο  ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Ωστόσο, τελικά υπάρχει υπαναχώρηση από αυτές τις θέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων, το θέμα αυτό θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς θα μπορούσε να εγείρει θέμα νομικής σχέσης  μεταξύ μεταβιβάζοντα (ΕΡΤ) και διαδόχου (ΝΕΡΙΤ).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα