Έτοιμη για όλα η Ελλάδα κόντρα στην Τουρκία

«Κατέστησα σαφές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά είναι προσηλωμένη στον διάλογο, όχι όμως υπό το κράτος πιέσεων και απειλών».

Με αυτή τη δήλωση που δεν απευθυνόταν μόνο στα… αυτιά του Σεργκέι Λαβρόφ ξεκίνησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας την ενημέρωση για την επίσκεψη –μετά από αρκετά χρόνια– του Ρώσου ομολόγου του στη χώρα μας.

Ειδικότερα ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις η Τουρκία αποτελεί τον κοινός αποσταθεροποιητικό παρανομαστή, εχ΄νω σε υψηλού τόμους εξέφρασα την ανησυχία του για τον ρόλο της γειτονικής χώρας η οποία σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ «έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές». Τέλος ο Ν. Δένδιας είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Σ. Λαβφόφ αναφέρθηκε στη Λιβύη και στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και όπως είπε προσκάλεσε τον Νίκο Δένδια να επισκεφθεί τη Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός ζήτησε όλα τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας να επιλυθούν με διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αλλά όπως είπε δεν κομίζει κάποιο διπλωματικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.

“Τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολλά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλύονται μέσω του Διεθνούς Δικαίου” υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, “δείχνοντας” ουσιαστικά τον δρόμο του διαλόγου σε Αθήνα και Άγκυρα.

“Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια”

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας χαρακτήρισαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους έκανε “ειδική αναφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνουμε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας”.

“Η Ρωσία δεν μπορεί να τηρήσει κάποια άλλη στάση εκτός από αυτή που υπαγορεύει το δίκαιο της θάλασσας”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι κάθε μέλος αυτής της σύμβασης μπορεί να καταχωρήσει το εύρος των χωρικών υδάτων έως 12 μίλια τηρώντας την κοινή λογική και γεωγραφικές ουδετερότητες.

Ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι οι διαφορές μπορούν να λύνονται “μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με συνυπολογισμό και σεβασμό των συμφερόντων του καθενός”.

“Οποιαδήποτε προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών, πρέπει να επιλύονται βάση του διαλόγου. Όσο και να είναι δύσκολη η κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας εμείς θα είμαστε πάντα υπέρ της συζήτησης και της επίλυσης αυτών των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα