Έτοιμη η πρεμιέρα του ΣΥΡΙΖΑ Νο 2

Εντός των επόμενων ημερών η συγκρότηση σε Κοινοβουλευτική Ομάδα για τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από το κόμμα Κασσελάκη-Ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρείται ως επικρατέστερος για επικεφαλής της νέας ομάδας που θα εξελιχθεί σε κόμμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 είναι και μαθηματικά με Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι αποχωρήσαντες βουλευτές από την Ομπρέλα και τους «6+6» συγκροτούν πλέον μία νέα ομάδα της αριστεράς με 11 βουλευτές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένδεκα βουλευτές, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου δεν άντεξαν τον «τσαρλατανισμό» του Κασσελάκη και αποφάσισαν διατηρώντας την πολιτική τους αξιοπρέπεια να αποχωρήσουν. Εξάλλου το κόμμα Κασσελάκη δεν θυμίζει σε πολλά τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτοί τον γνώριζαν.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερτχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θα συγκροτήσουν τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα κάνει πρεμιέρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό το τριήμερο 14-16 Δεκεμβρίου.

Μέχρι να βρουν όνομα θα τους αποκαλούμε προσωρινά ως ΣΥΡΙΖΑ Νο 2. Ήδη οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει επαφές για το ποιος θα οριστεί επικεφαλής της νέας Κ.Ο. με βασικούς υποψήφιους την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση. Αφού καταφέρουν να φτιάξουν κοινοβουλευτική ομάδα, θα στείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα απαριθμώντας ποιοι είναι και τον ρόλο που έχει ο καθένας, καθώς και το όνομα της ομάδας τους. Και γι’ αυτό, τις επόμενες ημέρες θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου με στοίχημα η πρώτη τους εμφάνιση ως κοινοβουλευτική ομάδα να είναι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 τα πράγματα δεν είναι πολύ ρόδινα. Και αυτό έχει να κάνει με τις διαφορές που έχουν η ομάδα «6+6» με την Ομπρέλα, αλλά και τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ πολλών εκ των πρωταγωνιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πολλά τηλέφωνα, πιέστηκαν κάποιοι από τους ασφυκτιούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νο 1 που παρέμειναν, αλλά τελικά δεν επιτεύχθηκε ο μαγικός αριθμός 10. Τελευταία στιγμή ο βουλευτής Κορίνθου Γιώργος Ψυχογιός έκανε πίσω και παρέμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ Νο 1. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί αργότερα να κάνει κι αυτός την ίδια διαδρομή.

Οι «6+6» δεν ήθελαν να στηρίζεται η ύπαρξη της ΚΟ στους δύο βουλευτές που προέρχονται από την «Ομπρέλα». Πρώτον διότι μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχουν πολιτικές διαφορές (μικρές μεν, αλλά υπάρχουν), δεύτερον διότι Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων και τρίτον επειδή η ομάδα Αχτσιόγλου διατηρεί διακριτές αποστάσεις από συγκεκριμένα στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Νίκος Φίλης.

Ο επικεφαλής

Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της νέας ΚΟ θα είναι ένας εκ των Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση. Ο βουλευτής Μεσσηνίας ρωτήθηκε σχετικά, μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του Κωνσταντίνου Τασούλα, λέγοντας πως «αυτά θα τα δούμε εν καιρώ». Για τον υπό σύσταση πολιτικό φορέα στον οποίο θα συμμετάσχει μίλησε η Πέτη Πέρκα, υποστηρίζοντας ότι  «θα είναι κάτι περισσότερο από forum κάτι λιγότερο από κόμμα. Υπάρχει πολιτικός χώρος, μία κινητικότητα για ένα νέο εγχείρημα το οποίο έχουμε τον χρόνο για να το οργανώσουμε, προφανώς με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους που θα αποχωρήσουν. Έχουμε στενή σχέση και ίδια πολιτική στόχευση. Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάτι πρωτότυπο, πρώτη φορά γίνεται μία διάσπαση που δεν ξεκινάει από πάνω αλλά από κάτω. Χιλιάδες μέλη, τμήματα ολόκληρα, η νεολαία αποχωρούν κάθε μέρα με σοβαρά πολιτικά κείμενα. Αυτό δείχνει μία ώθηση».

Με τον σχηματισμό της, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα αποκτήσει και όλα τα προνόμια των άλλων οκτώ κομμάτων, που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή, από την παραχώρηση γραφείου και μετακλητών υπαλλήλων έως την ομιλία του προέδρου της στις συζητήσεις της ολομέλειας και τη συμμετοχή της στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η χρηματοδότηση, που δεν θα λαμβάνει, καθώς δεν πρόκειται για κόμμα, που έχει εκλεγεί. Να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι και οι ΚΟ δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό επιστημονικών συνεργατών και γραφεία εντός του κεντρικού κτηρίου της Βουλής.

Η περίπτωση του Φερχάτ

Για χάρη του, στο ενδιάμεσο των δύο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων προ μηνών, είχε προκληθεί ένας πρωτοφανής καβγάς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας, που προτίμησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λόγος για τον βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, ο οποίος επανήλθε τώρα στο προσκήνιο με την επιλογή του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους άλλους 8 βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου. Σε αντίθεση με τους άλλους, ο κ. Φερχάτ έχει ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στοιχείο, που μάλλον δεν τον κατατάσσει και στους πλέον συνεπείς πολιτικούς. Πριν ενάμιση μήνα  που συγκροτούνταν οι τομείς του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποδεχθεί πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να αναλάβει αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, καθώς έχει σπουδάσει και οδοντίατρος. Ουδείς άλλος εξ όσων αποχώρησαν το πρωί της Πέμπτης είχε δεχθεί να μετέχει στο σχήμα που διαμορφωνόταν από τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου. Και ενώ αρχικά έδειξε ότι συμπορεύεται με τον Στέφανο Κασσελάκη, τελικά επέλεξε να αποχωρήσει αφήνοντας άφωνους τους πάντες στην Κουμουνδούρου.

Μετά την ανεξαρτητοποίηση των Πέτρου Κόκκαλη (προ ημερών) και Δημήτρη Παπαδημούλη, πιθανότατα θα υπάρχει εκπροσώπηση και στην ευρωβουλή. Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Κόκκαλης εφόσον συμπλεύσει με το νέο σχήμα θα είναι με όρους συνεργαζόμενου, καθώς ο ίδιος προτίθεται να προσχωρήσει στη δημιουργία «πράσινου κόμματος», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, θα είναι ευρωβουλευτής έως τις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά όπως έχει ανακοινώσει, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Οι αντιδράσεις

Η δεύτερη, μέσα σε λίγες ημέρες, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί και μπαράζ αντιδράσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έκανε λόγο για μία εξέλιξη που αποτελεί την κατάληξη αυτού, που η χώρα έζησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «μάθημα για όλους το πού οδηγεί η τακτική του λαϊκισμού και του μηδενισμού». Στάση αναμονής τηρεί το ΠΑΣΟΚ, και απλά ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας όταν ρωτήθηκε για το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο να συζητήσει πολιτικά με τον κ. Χαρίτση, σχολίασε: «Θέλω καταρχήν να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα ανεξαρτητοποιήθηκαν. Είναι μια δύσκολη στιγμή, δεν είναι εύκολο να φεύγεις από ένα κόμμα στο οποίο ήσουν πολλά χρόνια, ως εκ τούτου δεν θα μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Εμείς αυτό που επιδιώκουμε και είναι αρκετά σαφές, είναι να οικοδομήσουμε κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες πάνω στα μεγάλα ζητήματα της χώρας, με ανθρώπους, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που προφανώς θα συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Βασικό μας μέλημα είναι το πολιτικό πλαίσιο».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα