Έτσι θα αποδυναμώσει τον Αλέξη ο Κυριάκος

Με ήπιο πολιτικό κλίμα, το Μαξίμου στοχεύει να εισέλθει στη νέα εποχή ενισχύοντας τη δυναμική του πρωθυπουργού και της χώρας εκτός Ελλάδας

Τον Γιάννη Δατσέρη, διευθυντή της Μονάδας Πυρηνικής Ιατρικής στον Ευαγγελισμό, μόνο οι μυημένοι στην πολιτική τον γνωρίζουν. Αν και μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του το 1974, στενός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και σύζυγος της πρώην ευρωβουλευτού Συλβάνας Ράπτη, τόλμησε το 2014 να δηλώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη φούσκα της μεταπολίτευσης». Μία δήλωση που προκάλεσε ακόμη και την αντίδραση του στενού του φίλου Ευάγγελου Βενιζέλου και φυσικά το μεγαλοπρεπές άδειασμα από την Χαριλάου Τρικούπη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πρόσφατα ο κ. Δατσέρης (ο οποίος είναι εκ των ιδρυτών της πολιτικής κίνησης Ώρα Αποφάσεων μαζί με τους φίλους του Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργο Φλωρίδη) σε ένα άρθρο του έδειξε τον δρόμο που αναμένει ότι θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα. Τον δρόμο της ανάδειξης της χώρας μέσα από ένα ήπιο κλίμα, που θα του επιτρέψει να κρατήσει δίπλα του το κίνημα της γραβάτας, όλους όσοι απαρτίζουν τη μεσαία τάξη σε αυτήν τη χώρα.

Ο Γιάννης Δατσέρης, ο οποίος καθόταν στο ίδιο θρανίο με τον Ευ. Βενιζέλο επί τρία χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, διατηρεί μία σχέση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, άκρως εκρηκτική. Τους αρέσει να συμπορεύονται, να διαφωνούν, να παρεξηγούνται, να τσακώνονται, να χωρίζουν και να τα ξαναβρίσκουν. «Ο Δατσέρης είναι απρόβλεπτος. Καθαρόαιμο πολιτικό ον, αλλά ποτέ ενεργά συμμετέχων στην πολιτική», λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά. Όλοι, όμως, του αναγνωρίζουν ότι ξέρει να «διαβάζει» το πολιτικό μέλλον.

Έτσι, όσοι τον γνωρίζουν διάβασαν με εξαιρετική προσοχή πολλά σημεία του άρθρου του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έγραψε λοιπόν: «Παλαιός πολιτικός, που έχει αφιερώσει χρόνο στη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εξέλιξη της χώρας και οι θετικές εκβάσεις απορρέουν από τη δράση και το έργο τριών ηγετών (Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου) και τριών πρωθυπουργών (Ιωάννης Καποδίστριας, Χαρίλαος Τρικούπης και Κωνσταντίνος Σημίτης). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται από τη διαχειριστική του ικανότητα σε μείζονες κρίσεις. Μέχρι τώρα η επίδοσή του είναι εξαιρετική, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος και, συγκριτικά, ως αντίστοιχη ή καλύτερη από τη διαχείριση του σεισμού του 1999 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ –ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ– Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ  

Η διεθνής αναγνώριση

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της εξαιρετικής διαχείρισης και στην κρίση με την Τουρκία στον Έβρο, αλλά και στην πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε μία θέση μεταξύ των 10 ηγετών παγκοσμίως που έλαβαν υψηλό βαθμό στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και πρόσθεσαν πόντους στο brand name της χώρας. Ας μη λησμονούμε ότι, τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα είχε συσχετίσει την Ελλάδα με το χάος. Στο επερχόμενο παγκόσμιο τσουνάμι ύφεσης, ως χώρα πρέπει να διατηρήσουμε τον μύθο μας. Όχι μόνο για την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά μας, αλλά για το ότι είμαστε ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στη γη. Έχουμε ελέγξει τη διάδοση του covid-19 και δεν αντιμετωπίζουμε τρομοκρατικές απειλές. Άρα, αυτό που μένει είναι στείλουμε ένα μήνυμα, ότι στη χώρα υπάρχει ήπιο πολιτικό κλίμα και ο επισκέπτης δεν θα βρεθεί μπροστά σε νέες περιπέτειες τύπου Marfin, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις συνάνθρωποί μας τον Μάιο του 2010 από ρίψη μολότοφ.

Αναμφίβολα στη Βουλή θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις, θα ειπωθεί και κάποια κουβέντα παραπάνω. Όμως, όπως φάνηκε και από τις δύο τελευταίες μονομαχίες, αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι μια διαφορετική πολιτική φιλοσοφία. «Σαφώς πιο ήπιο πολιτικό κλίμα με ταυτόχρονη ανάπτυξη της στρατηγικής για οριστική εγκαθίδρυση στον χώρο του Κέντρου», όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπονοεί στο άρθρο του ο Δατσέρης.

Έτσι δεν πρέπει να κάνει εντύπωση ότι από εδώ και πέρα –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφεύγει να ανεβάζει τους τόνους. Θα επενδύει στο ήπιο πολιτικό κλίμα, με στόχο την αποδυνάμωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφενός μεν θα προσκρούει σε κλειστές θύρες θέλοντας να αυξήσει την πόλωση, και αφετέρου θα έχει αυξανόμενα εσωκομματικά ζητήματα με τους φανατικούς. Με αυτήν τη στρατηγική, οι πολίτες που αδιαφορούν για τις πολιτικές κόντρες και τον φανατισμό κι εστιάζουν στις συνθήκες της ζωής τους, πιο εύκολα θα ακούσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το αφήγημα της επόμενης ημέρας, η οποία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί το ήπιο κλίμα να χρησιμοποιηθεί ως ένα μέρος της καμπάνιας παγκοσμίως για τη νέα πραγματικότητα της χώρας.

Δύσκολο έργο…

Αν μη τι άλλο, το έργο του Kυρ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όχι τόσο για να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην ακολουθεί τον Αλ. Τσίπρα σε επικοινωνιακά κρεσέντα. Έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην κοινωνία. Και πλέον θα πρέπει να ανταποκριθεί. Για παράδειγμα, για τη βελτίωση του ΕΣΥ δεν αρκούν μόνο λίγες εβδομάδες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός με το «καταφέραμε σε 5 εβδομάδες αυτό που οι προηγούμενοι δεν κατάφεραν σε 30 χρόνια». Και ο Γ. Δατσέρης, που αν μη τι άλλο γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα του ΕΣΥ, επισημαίνει: «Οι κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν χρειάζονται 2-4 χρόνια να στελεχωθούν, αν βρεθούν πρόθυμοι. Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ (αποδοτικότητα διοίκησης, εκπαιδευτικά κέντρα, συγχωνεύσεις μονάδων, νέες εργασιακές σχέσεις, ΣΔΙΤ, κοστολογήσεις, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, νέα δομή δημόσιας υγείας) έχουν βάθος τετραετίας».

Το βασικό πρόβλημα της επόμενης ημέρας είναι η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, η οποία δεν μπορεί να γίνει, πλέον, χωρίς τη δομική ανασυγκρότηση της παραγωγής. Κι όταν μάλιστα η αντιπολίτευση εξακολουθεί αλυσοδεμένη σε συμβολισμούς του μακρινού παρελθόντος. Δεν έχει νόημα η επίκληση του New Deal όταν τα εργαλεία του (επιδότηση ανέργων, αναλογική φορολόγηση, μεγάλα δημόσια τεχνικά έργα, εξασφάλιση καταθέσεων, έλεγχος μονοπωλίων) είναι κατοχυρωμένα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεραστεί.

Η Ελλάδα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συγχρονίσει τις παραγωγικές της δυνατότητες. Να τρέξει για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Κι εδώ θα βρει τα περισσότερα εμπόδια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτά έχουν να κάνουν με τα ισχυρά αντισώματα που έχουν οι Έλληνες εναντίον των μεταρρυθμίσεων. «Μας καθιστούν αλλεργικούς στις αναγκαίες στρατηγικές αλλαγές στους θεσμούς, στην οργάνωση του κράτους και στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να προσαρμοζόμαστε σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία», καταλήγει ο κ. Δατσέρης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα