European  Super League:  Φούσκα η επανάσταση κατά της UEFA

Δεν είναι τόσο ισχυρό το εγχείρημα όσο ήταν την εποχή που έσκασε η ιδέα των πλούσιων ευρωπαϊκών ομάδων να κάνουν επανάσταση και να πάρουν περισσότερα έσοδα

Δεν  φαίνεται να έχει πλέον μεγάλη απήχηση το εγχείρημα της European Super League καθώς οι περισσότερες ομάδες δηλώνουν πλέον ανοιχτά την αντίθεσή τους. Παρά τη δικαίωση της  από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η δυναμική της έχει μειωθεί σε σχέση με την αρχή της. Πολλές ομάδες αποχώρησαν, ισχυροί παράγοντες όπως η οικογένεια Ανιέλι δεν εμπλέκονται πλέον κι έτσι μέχρι στιγμής φαίνεται πως η δικαίωση είναι καθαρά ηθική και όχι ουσιαστική αναφορικά με το τι θα ακολουθήσει.

Παράλληλα, παρά τη σκληρή στάση της UEFA μέχρι τώρα, είναι βέβαιο πως στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία γνωρίζουν καλά πως δεν τους συμφέρει να είναι σε διαρκή κόντρα με κορυφαία κλαμπ τη στιγμή που υπάρχει ορθάνοιχτο παράθυρο για την ESL αυτή τη στιγμή.

Αναλυτές του θέματος και γνώστες της πραγματικότητας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο , θεωρούν δεδομένη την κατάληξη της υπόθεσης. Δηλαδή το να καθίσουν σε ένα τραπέζι η UEFA και η ESL προκειμένου να βρουν μια λύση.

 

Η UEFA θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες Ομοσπονδίες να είναι ικανοποιημένες μέσω συμμετοχών των συλλόγων τους στις διοργανώσεις της, η ESL θέλει έσοδα αυξημένα .Κάπου στη μέση θα βρεθεί η χρυσή τομή.   Το σενάριο της διάσπασης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, φαντάζει πλέον μακρινό.

 

Από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους για την δημιουργία της ευρωπαϊκής Superleague με επικεφαλής τον Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, ορισμένοι εκφράζουν πλέον, την αντίθεσή τους στο νέο σχήμα που προτάθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά την θετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αρχικά, υπήρχαν έξι αγγλικοί, τρεις ιταλικοί και τρεις ισπανικοί σύλλογοι. Στις 18 Απριλίου 2021, δώδεκα σύλλογοι σχεδίαζαν να δημιουργήσουν την Superleague, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αποσύρθηκαν τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, μόνο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένουν  «ζεστές» στο έργο. Ωστόσο, επτά σύλλογοι έχουν δείξει δημοσίως απρόθυμοι να επιστρέψουν στο σχέδιο της ευρωπαϊκής Super League, από τους δώδεκα που αρχικά ενδιαφέρθηκαν …

Στην Αγγλία,  Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Λίβερπουλ και Τότεναμ δείχνουν να κρατούν απόσταση από την ESL. Στην Ιταλία, μόνο η Ίντερ έχει εκφράσει δημόσια την αδιαφορία της για την διοργάνωση, ενώ η Μίλαν και η Γιουβέντους δεν έχουν τοποθετηθεί. Τέλος, η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν από τους πρώτους συλλόγους, που αντιτάχθηκαν δημόσια στο νέο σχέδιο.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλλόγων που δεν ήταν στις δώδεκα ιδρυτικές ομάδες πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι αντίθετοι με την European Super League, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπάγερν Μονάχου, η Ντόρτμουντ, η Πόρτο, η Μπενφίκα, η Μαρσέϊγ, η Σέλτικ, η Φέγενορντ, η Σεβίλη, η Λεβερκούζεν, η Λιόν και η Ρόμα, που επέκριναν για άλλη μια φορά την διοργάνωση, όπως και το 2021.

Όλα δείχνουν ότι οι πιο πλούσιες ομάδες στον πλανήτη θα μείνουν στην UEFA. Μόνο η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ πιστεύουν επί της ουσίας στο νέο εγχείρημα. Σύμφωνα με το tranfermarkt οι πιο πλούσιες ομάδες (ανάλογα με την αξία των παικτών τους) είναι οι εξής:

Πρώτη η Μάντσεστερ Σίτι. Με ποδοσφαιριστές όπως ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο Ρόδρι και ο Άλβαρες δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στην κορυφή, έχοντας κατακτήσει τα… πάντα μέσα στο 2023.Η συνολική αξία του ρόστερ των «πολιτών» φτάνει στο 1,29 δισ. ευρώ, σχεδόν 200 εκατομμύρια πάνω από την Άρσεναλ που βρίσκεται στην 2η θέση. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα έχει ανέβει επίπεδο και το Transfermarkt απλώς το επιβεβαιώνει, υπολογίζοντας την αξία του ρόστερ των «κανονιέρηδων» στο 1.11 δισ. ευρώ.

 

Τρίτη της λίστας η Ρεάλ Μαδρίτης που με την έλευση του Τζουντ Μπέλινγκχαμ ανέβασε τη χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της στο 1.04 δισ. ευρώ, την ίδια ακριβώς αξία που έχει και η  Παρί Σεν Ζερμέν του Κιλιάν Μπαπέ.

Η μεγάλη έκπληξη της λίστας είναι η 5η Τσέλσι. Οι «μπλε» μπορεί να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, χάνοντας συνεχώς έδαφος στην Premier League, ωστόσο το υλικό υπάρχει και το Transfermarkt το επιβεβαιώνει, κοστολογώντας το στα 984 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτω από την Τσέλσι βρίσκονται οι Μπάγερν, Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα. Οι Βαυαροί αξίζουν 932 εκατομμύρια ευρώ, οι «reds» 867 και οι «μπλαουγκράνα» 818, με τις διαφορές να ανοίγουν. Τη δεκάδα κλείνουν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να έχουν ρόστερ αξίας 795 εκατομμυρίων ευρώ και τους «spurs» 755 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα