Ευρωεκλογές – Μητσοτάκης: «Δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας»

«Η κάθοδος των τρακτέρ είναι και δικό μου μέσο πίεσης. Θα πάω στις Βρυξέλλες και θα πω «και εμείς είχαμε διαδηλώσεις, πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ΚΑΠ»»

Στη γραμμή της ήπιας στάσης έναντι των αγροτικών κινητοποιήσεων συνεχίζει να κινείται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να «καλωσορίζει» τα τρακτέρ στην Αθήνα για την σημερινή τους συγκέντρωση.

«Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο ειδήσεων του Star και διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον τύπο του νόμου «τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων».

Η εκτίμηση της κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι πως μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα θα ξεκινήσει σταδιακά η αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον μέτρα προς τον αγροτικό κόσμο και επέμεινε στη συνέχιση του διαλόγου για τα θεσμικά ζητήματα, όπου υπάρχει κοινός τόπος των δύο πλευρών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εντάξει την διαμαρτυρία στο Σύνταγμα στην δική της στρατηγική για την επικείμενη επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Εξ ου και το «καλωσόρισμα» των τρακτέρ. «Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Έβαλε με αυτό τον τρόπο την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος στρέφοντας το βλέμμα στις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τη ΝΔ σε εκλογική τροχιά, όπως μαρτυρούσε και η χθεσινή εκδήλωση του Οργανωτικού της ΝΔ για την κοπή της βασιλόπιτας η οποία εξελίχθηκε σε προεκλογική συγκέντρωση. Ο μεγάλος κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα είναι η αποχή και η χαλαρή ψήφος που συνοδεύουν διαχρονικά την εκλογή των ευρωβουλευτών και αυτόν θέλει να ξορκίσει με κάθε τρόπο ο πρωθυπουργός. «Το στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών είναι ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε την ανάγκη «να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας». Με αφορμή την κινητοποίηση που είχε γίνει για την εκδήλωση αναφέρθηκε δηκτικά και στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Καθώς βλέπουμε άλλα κόμματα να έχουν κάποια μικρά έτσι εσωτερικά ζητηματάκια, πόσο μεγάλη δύναμη είναι για τη ΝΔ να έχει αυτό τον συμπαγή οργανωτικό ιστό, με κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε γωνιά της χώρας», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να δώσει έντονο πολιτικό χρώμα στις εκλογές με στόχο να αυξήσει την συσπείρωση της ΝΔ, την οποία θεωρεί κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα και την εδραίωση της πολιτικής κυριαρχίας της. Για να το πετύχει ισορροπεί σε δύο βάρκες. Κάνει ανοίγματα στο κέντρο με φιλελεύθερες πολιτικές όπως η θεσμοθέτηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια και ταυτόχρονα επαναφέρει τα θέματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, την διαχείριση του μεταναστευτικού και την τήρηση του νόμου, με παράδειγμα τα πανεπιστήμια, που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στην παραδοσιακή βάση του κόμματος και το δεξιό ακροατήριο.

«Μια κυβέρνηση που τρέχει προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις όμως με το βλέμμα στραμμένο μόνο στην πρόοδο και στο μέλλον», όπως είπε χαρακτηριστικά περιγράφοντας αυτή την πολιτική στόχευση ενόψει ευρωεκλογών. Είχε φροντίσει λίγο νωρίτερα, μέσω του Star, να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, μετά τις αντιδράσεις και το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφώσει η ψηφοφορία για την ισότητα στο γάμο. «Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση, και θέλω να το τονίσω αυτό: για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν», όπως είπε. Θέλοντας να προσεγγίσει εκ νέου όσους διαφοροποιήθηκαν θύμισε ότι στο παρελθόν και ο ίδιος είχε διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή της ΝΔ και τώρα είναι πρόεδρος του κόμματος και τόνισε ότι «όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού». 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα