Ευρωομόλογο για την άμυνα: Δίχασε η πρόταση Μητσοτάκη – Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή

Η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, καθώς ανήκει στις χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα

Την έκδοση ευρωομολόγου για τη χρηματοδότηση της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης έβαλε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε χθες στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση στο εσωτερικό της Ένωσης για να μοιραστούν από κοινού τα βάρη για τον εξοπλισμό της Γηραιάς Ηπείρου.

Η απόφαση για επενδύσεις σε εξοπλισμούς είναι δεδομένη και πλέον η Ένωση καλείται να βρει το κατάλληλο μείγμα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν προκειμένου να κερδίσει την αμυντική και στρατηγική της αυτονομία.

Η πρόταση αυτή έχει, προς το παρόν, διχάσει τα μέλη του Συμβουλίου με την Ελλάδα, την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Εσθονία να συντάσσονται αναφανδόν υπέρ αυτής της λύσης και να έχουν απέναντι τους, τους συνήθεις υπόπτους, τις λεγόμενες φειδωλές χώρες Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία. Τη δεδομένη στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι η Σύνοδος δεν πρόκειται να πάρει απόφαση για ένα τόσο τολμηρό βήμα και θα προκριθούν άλλες λύσεις, όπως η χρησιμοποίηση των παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, ελληνικές πηγές τονίζουν ότι «και μόνο που ανοίγει μία τέτοια συζήτηση είναι πολύ σημαντικό» και θυμίζουν ότι πριν μερικά χρόνια η έκδοση κοινού χρέους στην Ε.Ε. θα ήταν αδιανόητο, όμως «το ταμπού αυτό έσπασε για την χρηματοδότηση των συνεπειών του covid». Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η συζήτηση αυτή μπορεί να πάρει διαφορετική τροπή, προς μία θετική κατεύθυνση, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών να επιταχύνουν τις εξελίξεις. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συζήτηση καθώς ανήκει στις χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανά σταθερά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιδρούν στο ευρωομόλογο. «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες συζητήσεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε κατά την προσέλευση του στο Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την Σύνοδο Κορυφής ως την ευκαιρία για «να αρχίσουμε μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά».

Η χθεσινή επικοινωνία που είχαν ο κ. Μητσοτάκης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πριν την έναρξη της Συνόδου η οποία έχει στην ατζέντα την Ουκρανία, δημιουργήσε ερωτηματικά για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα σε στρατιωτικό υλικό προκαλώντας αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση άνοιξε μετά την ανάρτηση του κ. Ζελένσκι στο «Χ», όπου ανέφερε πως συζήτησαν «για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας».

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό «δεν υπεγράφη καμία συμφωνία». Ξεκαθάριζαν ότι επρόκειτο για συζητήσεις που κάνουν όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης με την Ουκρανία σε συνέχεια της κοινής Δήλωσης υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, μετά την υιοθέτηση της από την ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο. «Οι συζητήσεις  αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της  ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή  οικονομία , ανασυγκρότηση , ενέργεια , πολιτική προστασία , ανθρωπιστική βοήθεια , προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς , εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και κυβερνοασφάλεια», σημείωναν. Ήδη έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Δανία, ενώ ⁠διαπραγματεύονται Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα