FIFA-UEFA: Είδαν τον Αυγενάκη (χωρίς τον Γραμμένο…)

Στο Δ.Σ. οι ξενόφερτοι αποκαλούσαν τον πρόεδρο της ΕΠΟ ως "καταξιωμένο" παράγοντα και ζητούσαν τη στήριξή του από ΕΠΟ, Ενώσεις και Super league. Στη συνάντηση με το νέο Υφυπουργό Αθλητισμού, τον "ξέχασαν" στο γραφείο του.

Συνάντηση όπου συζήτησε τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου  με το κλιμάκιο των FIFΑ-UEFA, το οποίο βρέθηκε γι’ αυτό τον λόγο στην Αθήνα, είχε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, στο γραφείο του στη ΓΓΑ. Στη συνάντηση δεν συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ο «καταξιωμένος» για τους ξένους όπως μέχρι πρότινος διατείνονταν στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδίας.

Είναι προφανές ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης τον.. ξέχασαν. Δηλαδή μας δουλεύουν κανονικά. Αρκεί ο μισθός να πέφτει και οι διακοπές στην Ελλάδα να διαρκούν 12 μήνες το χρόνο.

Στη συνάντηση εκ μέρους των διεθνών συνομοσπονδιών, παρευρέθηκαν οι Ζόραν Λάκοβιτς, Άντζελο Ρηγόπουλος, Μάριος Γεωργίου και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, Πετρ Φούσεκ. Η συνάντηση εξελίχθηκε, από τις πρώτες στιγμές της, στην απαρχή μιας αγαστής συνεργασίας, με ταχύτατα βήματα για την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ζ. Λάκοβιτς μετέφερε πρόσκληση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, προς τον Λ. Αυγενάκη, για να παραστεί στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην Κωνσταντινούπολη, στις 14 Αυγούστου, προκειμένου να συζητήσουν δια ζώσης όλα τα ζητήματα που αφορούν στο ποδόσφαιρό μας. Ο Υφυπουργός προσκάλεσε με τη σειρά του το κλιμάκιο των FIFA/UEFA στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Ηράκλειο και ο Ζ. Λάκοβιτς δεσμεύτηκε να αποδεχθεί την πρόσκληση, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του Παγκρητίου Σταδίου, για το οποίο, έπειτα από αίτημα του Λ. Αυγενάκη, είχε νωρίτερα δεχθεί να “ξεπαγώσουν” τα χρήματα, τα οποία είχαν προ μηνών εγκριθεί! Δεν εκταμιεύονταν, ωστόσο και θα χάνονταν, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε εκεί τον Ιούνιο, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένος, ο αγώνας Ελλάδα-Ιταλία, για τα προκριματικά του Euro2020. Οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το ποδόσφαιρο, όπως είναι το ζήτημα της βίας και εκείνα της διαφθοράς και των “στημένων” αγώνων. Συμφώνησαν ότι μόνο με αμοιβαία και ειλικρινή συνεργασία μπορούν να αντιμετωπιστούν, αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία των διεθνών φορέων, αλλά και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για άμεσες δράσεις, καθώς οι προσδοκίες της κοινωνίας είναι αυξημένες, για την επιστροφή των οικογενειών στα γήπεδα. Επισημάνθηκε από τον Λ. Αυγενάκη η αναγκαιότητα αλλαγών στον αθλητικό νόμο, πάντα με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου (το οποίο δεν σημαίνει “αναρχία”, όπως σημείωσε ο Ζ. Λάκοβιτς), αλλά και τήρηση των κανόνων της συνταγματικής πολιτείας… Με το κλιμάκιο των FIFA/UEFA έγινε λόγος και για τη βούληση διεκδίκησης του Euro 2028, ενώ προσφέρθηκαν να συνδράμουν, και υπήρξε αμέσως αποδοχή, στη διεκδίκηση “μικρότερων” διοργανώσεων με κοινωνικά, οικονομικά και λοιπά οφέλη, αρκεί να ευοδωθεί η πολύχρονη πια προσπάθειά τους για μετάλλαξη της ΕΠΟ σε σύγχρονη ομοσπονδία.

Μετά το πέρας της σχεδόν ωριαίας εποικοδομητικής συνάντησης ο Ζ. Λάκοβιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: “Πρώτα από όλα, ήλθαμε για να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια από τον Πρόεδρό μας, κύριο Αλεξάντερ Τσεφερίν και επίσης να προσκαλέσουμε επίσημα τον Υπουργό, για να παρευρεθεί στο Σούπερ Καπ μας, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος της UEFA τον προσκαλεί σε μία σύντομη συνάντηση για να συζητήσουν το μέλλον και την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συζητήσαμε πολύ για κάποια σημαντικά ζητήματα, αναφορικά με το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και συμφωνήσαμε ότι αυτό θα είναι μόνο το πρώτο βήμα, για την αμοιβαία συνεργασία. Το λέω ανοικτά, εξεπλάγην πολύ, γιατί ο Υφυπουργός ήταν πολύ περιεκτικός, με μεστές ερωτήσεις, γεγονός που εκτιμάμε δεόντως, εκ μέρους της UEFA.

Συζητήσαμε μόνο για τα μελλοντικά βήματα, αναφορικά με τη βία, την προσυνεννόηση αγώνων, για τις υποδομές, τα σχέδια, καθώς και για πολλά ακόμα θέματα. Επίσης, είμαι απόλυτα πεπεισμένος και ελπίζω ότι η συνεργασία της UEFA και του Υφυπουργείου, από κοινού με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε τα διάφορα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου”. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σχολίασε:

“Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρώτη συνάντηση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί και θα εξελιχθεί σε μια καλή συνεργασία, έτσι ώστε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Ένα ποιοτικότερο ποδόσφαιρο και να δώσουμε τη δυνατότητα στις οικογένειες να επιστρέψουν ξανά στα γήπεδα.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από τους υψηλόβαθμους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, πρέπει κι εμείς από τη δικιά μας πλευρά να κάνουμε αυτό που πρέπει, και θα το κάνουμε, συνεργαζόμενοι με όλες τις πλευρές για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Ο στόχος είναι κοινός, σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Γι’ αυτό τον λόγο και ξεκινάμε μια προσπάθεια σήμερα, θεμελιώνοντας μια καλή και έντιμη συνεργασία”.

Διαβάστε επίσης