«Φώφη και ξερό ψωμί» θέλουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Επισήμως δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών του ΚΙΝΑΛ (αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο), καθώς αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτεμβρίου, αλλά οι υποψήφιοι δηλώνουν έτοιμοι για να εισέλθουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη τα επιτελεία της Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνουν έτοιμα για την τελική αναμέτρηση και όπως τονίζουν «εάν χρειαστεί και για υπόγειο πόλεμο». Ένας υπόγειος πόλεμος που έχει ξεκινήσει με διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούπη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου του τύπου «ο εκλεκτός της Ν.Δ.», ή ο «δεξιός του ΚΙΝΑΛ». Χαρακτηρισμοί εμπνεύσεως Κουμουνδούρου, τους οποίους ακολουθεί πιστά η Χαριλάου Τρικούπη, προφανώς στο πλαίσιο υπόγειων συμφωνιών.

Και η ευθύνη βαρύνει και τους νεότερους που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά δίπλα στη Φώφη Γεννηματά, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν έχουν ως ενδιαφέρον για το πώς το κόμμα θα κάνει κάποια βήματα μπροστά, προκειμένου να ξεφύγει από τη μιζέρια και τα μονοψήφια ποσοστά, αλλά καίγονται μόνο για να παραμείνει πρόεδρος η Γεννηματά. Και ας έχει βαλτώσει στο 7% (βάσει των δημοσκοπήσεων). Σκασίλα τους. Προφανώς γιατί υπάρχει κρυφό plan B με εξασφαλισμένες θεσούλες στο αριστερό συνονθύλευμα. Εξάλλου, τελευταία λειτουργούν ως τον Γκρούεζα και τον Γιωργάκη, τους ανθρώπους του Μαυρογιαλούρου από τη γνωστή ελληνική ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο».

Και είναι πιθανόν να έχουν τους ίδιους διαλόγους. Να λέει, δηλαδή, ο «Γιωργάκης» της Φώφης «να υπάρχει, παλμός, αυθορμητισμός», και να απαντάει ο πράσινος Γκρούεζας «και τον αυθορμητισμό τον έχω κανονίσει!». Κι αυτοί οι τύποι θέλουν να θεωρούνται ως η νέα γενιά της πολιτικής. Πάντως, όσες διαρροές και εάν κάνουν όσο και εάν ισχυρίζονται διάφορα για τους αντιπάλους της Φώφης Γεννηματά, όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα κλάψουν.

Όπως καταλαβαίνει ο καθένας η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς όταν από τόσο νωρίς τα εξαπτέρυγα της Γεννηματά έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν χαρακτηρίζοντας ως δεξιούς τους βουλευτές του κόμματός τους, τότε καταλαβαίνει ο καθένας τι μπορούν να κάνουν μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι αποτυχημένοι εντεταλμένοι

Φυσικά για τη δουλειά που είναι εντεταλμένοι ας μην τα συζητήσουμε καλύτερα. Το ΚΙΝΑΛ είναι εξαφανισμένο από παντού, ακόμη και από την κρατική τηλεόραση, και αυτοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου σε όλες τις πολιτικές εκπομπές υπάρχει εκπρόσωπος, έχει τουλάχιστον δύο φορές διαμαρτυρηθεί στο ΕΣΡ κάνοντας λόγο για ανισορροπία στην ενημέρωση. Για το ΚΙΝΑΛ, που παίζει μόνο στον τηλεοπτικό σταθμό της Καρδιτσομαγούλας και στον ραδιοφωνικό σταθμό τα «Επίκαιρα των ξενύχτηδων», οι εντεταλμένοι είναι ευχαριστημένοι και το μόνο που κάνουν είναι διαπιστώσεις τού στυλ «μας έχουν φράξει από το Μαξίμου». Βέβαια οι άνθρωποι έχουν άλλες δουλειές. Να δίνουν μάχες χαρακωμάτων μπας και σωθεί η Γεννηματά στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Και λέμε μπας και σωθεί, διότι με όποιον ψηφοφόρο του ΚΙΝΑΛ μιλήσεις θα σου πει ακριβώς τα ίδια: «Αναγνωρίζουμε ότι έκανε τα πάντα για να κρατηθεί όρθιο το ΠΑΣΟΚ μετά τη διάσπαση από τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά πλέον δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Έπιασε ταβάνι». Κάτι που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Ειδικά στην περιφέρεια Αττικής η κατάσταση είναι τραγική, καθώς το ΚΙΝΑΛ έρχεται 4ο πίσω και από το ΚΚΕ, ενώ στην Α΄ Αθήνας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς το ΚΙΝΑΛ είναι πίσω και από το ΜέΡΑ 25. Και εάν συνεχίσει στην προεδρία η Γεννηματά, είναι πολύ πιθανό να την περάσουν και τα συμπαθή κόμματα των κυνηγών και των ψαράδων.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις δημοσκοπήσεις, με τη Φώφη στο τιμόνι δεν υπάρχει μέλλον για το ΠΑΣΟΚ, ή για το ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου του ΠΑΣΟΚ η Γεννηματά του έβαλε λουκέτο. Το ίδιο πιθανόν θα κάνει και στο ΚΙΝΑΛ. Και όπως είναι αντιληπτό, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καίγονται να επικρατήσει η κα Γεννηματά. Η καλύτερη πελάτισσα και των δύο είναι. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μαζεύει ότι ρετάλι του «τσοχατζοπουλισμού» έχει ξεμείνει στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζεύει όλο το κεντρώο μεταρρυθμιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ. Ποιος λογικός πολιτικός από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ; Γιατί να βάλει μπελά στο κεφάλι του είτε με τον Λοβέρδο ως πρόεδρο, είτε με τον Ανδρουλάκη; Τουναντίον με τη Φώφη Γεννηματά στο τιμόνι στο τέλος θα πάρουν μέχρι και το ιστορικό κτίριο του ΠΑΣΟΚ.

Κι αν μιλήσει ο Βενιζέλος;

Το εντυπωσιακό είναι ότι μοιράζουν στον Τύπο ειδήσεις του στυλ «η Φώφη Γεννηματά δεν βιάζεται» και ότι «παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει για τον χάρτη της προεκλογικής εκστρατείας». Όμως η αλήθεια απέχει παρασάγγας. Στήνουν μυστικά τραπέζια και ζητούν από τους συνδαιτυμόνες τους να βγουν στην κοινωνία και να λένε ψέματα, ότι «ο Λοβέρδος είναι δεξιός και ο Ανδρουλάκης θα είναι αρχηγός από τις Βρυξέλλες».  Και τέλος κυριαρχεί το γνωστό παραμύθι, «η πρόεδρος διπλασίασε τα ποσοστά του κόμματος, το έβγαλε από την απαξία, του έδωσε ξανά την προοδευτική του ταυτότητα και κανείς σήμερα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ συμπλήρωμα της Δεξιάς». Απλά οι τύποι μπορεί να είναι λωτοφάγοι, αλλά θυμόμαστε πολύ καλά την κυβερνητική θητεία της κας Γεννηματά επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Όπως επίσης δεν φοβούνται μήπως ξαφνικά αποφασίσει να μιλήσει ο Βενιζέλος και μάθει η κοινωνία διάφορα ντεσού για τη συνεργασία που υποτίθεται πλήγωσε το ΠΑΣΟΚ και την τότε στάση της Γεννηματά;

Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ  ίσως αποτελέσουν την απαρχή της πολιτικής συνταξιοδότησης για τους ηττημένους. Για παράδειγμα, τόσο για τη Φώφη Γεννηματά, όσο και για τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Ακόμη και υποψηφιότητα για τη Βουλή θα το σκεφτούν να θέσουν. Αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης με δεύτερη συνεχόμενη ήττα δεν θα νομιμοποιείται να διαθέτει ηγετικές φιλοδοξίες. Διότι θα έχει παίξει δύο φορές τα ρέστα του μένοντας στον άσσο.

Επίσης ανάλογα ποιος θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το πολιτικό μέλλον αρκετών στελεχών. Ειδικά μετά τις διαρροές των τελευταίων μηνών. Όχι για να αναβαθμιστεί η προστιθέμενη αξία του κόμματος, αλλά για να χτυπήσουν τους αντιπάλους της Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα