Γενέθλια, ορκωμοσία και απόλυση σήμερα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη

Η σύγκρουση της Βουλής τον βρήκε εντός στρατού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απουσία του από τις ραγδαίες εξελίξεις του τριημέρου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης σήμερα ορκίζεται, επιστρέφει στην κανονικότητα και τραβά ξανά τα βλέμματα με το πάρτι των γενεθλίων που οργανώνει το βράδυ στου Ψυρρή.

Γύρω στις 11 το πρωί ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Στέφανος Κασσελάκης θα παρελάσει εντός στρατοπέδου Πυροβολικού στη Θήβα για να ορκιστεί. Εκεί θα βρίσκεται ο σύζυγός του Τάιλερ Μακμπέθ, ο οποίος επέστρεψε από τις ΗΠΑ για να τον δει να ορκίζεται στην πατρίδα αλλά και για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του.

Η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη ολοκληρώθηκε καθώς με βάση τις διατάξεις του νόμου μετά από 20 ημέρες παραμονής του στο κέντρο εκπαιδεύσεως Πυροβολικού εξαγόρασε το υπόλοιπο της θητείας του και βγαίνει σήμερα με άδεια απολύσεως.

Το απολυτήριό του θα επιστρέψει να το πάρει την άλλη εβδομάδα, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί από το μεσημέρι και μετά να αισθάνεται και πάλι πολίτης και ήδη προετοιμάζει και ένα μεγάλο πάρτι για φίλους και συνεργάτες στου Ψυρρή.

Το πάρτι θα γίνει στον «Τράγο» και θα είναι καλεσμένοι πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός να εξελιχτεί και σε μεγάλο κοσμικό γεγονός με τα τηλεοπτικά συνεργεία να τον ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του από τη Θήβα μέχρι την Αθήνα και το βράδυ στα ποτά που θα πίνει με τους φίλους του.

Στο πρόγραμμά του έχουν ήδη ενταχθεί και μια σειρά από εμφανίσεις και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και ήδη έχει γνωστή η συνέντευξη που θα δώσει σε ψυχαγωγική εκπομπή την Κυριακή το πρωί για να μιλήσει για τις εμπειρίες του από την σύντομη παραμονή του στο στρατό και την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Από τη Δευτέρα πάντως όπως όλα δείχνουν θα επανέλθει πλήρως στους κανονικούς ρυθμούς της πολιτικής ζωής με ομιλία του στο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Η σύγκρουση της Βουλής τον βρήκε εντός στρατού και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απουσία του από τις ραγδαίες εξελίξεις που συντελέστηκαν μέσα στο τριήμερο.

Η πρόταση δυσπιστίας όσο και αν υποβαθμίστηκε αρχικά από την ηγετική του ομάδα αρχικά τελικά είχε αποτέλεσμα και ο ίδιος χρειάστηκε να υπερθεματίσει ζητώντας την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη μετά τον αιφνιδιασμό Ανδρουλάκη το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής και το δημοσίευμα του Βήματος περί μονταζιέρας στα Τέμπη.

Και αν η απουσία του από τη σύγκρουση κορυφής ήταν αντικειμενική συνθήκη η απουσία του ωστόσο από το προοδευτικό μέτωπο ήταν περισσότερο μια επιλογή για τον κ. Κασσελάκη.

Η δήλωση του Νίκου Παππά περί ζυμώσεων με το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα και συζητήσεων για μομφή στην κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση της διαρροής των emails με την εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών και της γαλάζιας ευρωβουλευτή Άννας Μισελ Ασημακοπούλου ήρθαν να βάλλουν νέα δεδομένα στην πολιτική σκακιέρα της Κεντροαριστεράς.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν τελικά οι ισχυρές αντιστάσεις που μπήκαν αρχικά από τη ηγετική ομάδα και όλων όσοι τάσσονται στο ΣΥΡΙΖΑ κατά της συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, ήταν αποτέλεσμα μια καθαρά πολιτικής τοποθέτησης ή αν τελικά ήταν το αποτέλεσμα ενός unfair που προσπέρασε τις συνεννοήσεις της προηγούμενης εβδομάδας για μια από κοινού πρωτοβουλία.

Γιατί όπως σχολίαζαν στελέχη και των δυο κομμάτων είτε ο κ. Κασσελάκης είχε γνώση των ζυμώσεων αυτών για κατάθεση κοινής πρότασης δυσπιστίας ή όλα έγιναν ερήμην του.

Σε κάθε περίπτωση τα τρία διαδοχικά χτυπήματα στην πρόταση δυσπιστίας – δυο από τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη με το τελεσίγραφο στον Μητσοτάκη να παραιτηθεί, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές και το σόου που προέβλεψε στην αντιπολίτευση για το ποιος θα καρπωθεί την μομφή στην κυβέρνηση και το τρίτο από τον σύμμαχό του Νίκο Παππά για προσυνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ – ανέκοψαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυναμική των εξελίξεων στον προοδευτικό χώρο.

Όπως και να έχει το μέτωπο που συγκροτήθηκε αντικειμενικά καθώς δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την προσυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε μέσα από αυτές τις κινήσεις αλλά ο σπόρος έχει ήδη μπει σχολιάζουν οι θιασώτες της μεγάλης κεντροαριστεράς.

Για τους περισσότερους βουλευτές των κομμάτων της κεντροαριστεράς ήταν μια πρόβα συνεννόησης και μάλιστα φάνηκε, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, ότι μπορεί να ευοδωθεί στο μέλλον.

Εν όψει ευρωεκλογών κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ωστόσο η μαγιά βρέθηκε και πλέον η προεκλογική κούρσα αποκτά άλλο ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο.

Το βάρος αυτό της συνεννόησης το σήκωσε εντός του ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα εκείνη που βλέπει μέλλον μέσα από τη σύνθεση των δυνάμεων.

Αρχικά τις συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ από το βράδυ της Κυριάκής μέχρι και το πρωί της Τρίτης ανέλαβε μια ομάδα έμπειρων στελεχών υπο τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο.

Η απουσία του κ. Κασσελάκη ήταν απελευθερωτική όπως φάνηκε στη χθεσινή συζήτηση ήταν απελευθερωτική για το ΣΥΡΙΖΑ καθώς στη πορεία της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και υπο το βάρος των αποκαλύψεων ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει κεφάλι στη διαδικασία από εκεί που ακολουθούσε τον ΠΑΣΟΚ που είχε και την αρχική πρωτοβουλία.

Η πρόκληση για μια πολιτική δέσμευση αρχικά του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή και στη συνέχεια στο Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα βάλει εμπόδια στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε με συνοπτικές διαδικασίες ο πρώην υπουργός και οι δυο συναρμόδιοι υπουργοί Καραγιάννης και Τριαντόπουλος θα οδηγηθούν απευθείας στο φυσικό τους δικαστή στρύμωξε κατά κοινή ομολογία τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Χρειάστηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να πάρει την ευθύνη και κάνει πίσω παραδεχόμενος ουσιαστικά την ενοχή του κ. Καραμανλή, όπως σχολίαζαν έμπειρα πολιτικά στελέχη.

Οι δε παραιτήσεις τον δυο στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου γιατί βρέθηκαν στο λάθος κοινωνικό τραπέζι τη λάθςο στιγμή και πιθανόν και άσχημα αποτελέσματα όπως σχολιάζουν στην αντιπολίτευση ήταν αναμφίβολα αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ο κορυφαίος κοινοβουλευτικός έλεγχος στην κυβέρνηση.

Ήταν εξάλλου και μια απάντηση σε όλους όσοι υποστήριξαν από την πλευρά των νεοπροεδρικών ότι η πρόταση δυσπιστίας θα ήταν ουσιαστικά μια σανίδα σωτηρίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς θα έβγαινε ενισχυμένος από τη διαδικασία με τις εξελίξεις ωστόσο να τους διαψεύδουν πανηγυρικά.

Ωστόσο πολλοί εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ είδαν τα σωσίβια και τις σανίδες στην κυβέρνηση που πελαγοδρομούσε επι τριήμερο μεταξύ σταθερότητας και σεναρίων αποσταθεροποίησης από ξένα συμφέροντα που θέλουν να ρίξουν τον κ. Μητσοτάκη, στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό συγκαταλέγεται στις ζημιές που μετρά τώρα η αντιπολίτευση με το πρόσωπο που δέχτηκε τα περισσότερα πυρά να είναι ο Νίκος Παππάς.

Η στάση του ιδιαίτερα μετά την αναδίπλωσή του για τα περι προσυνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ τον απομόνωσε αρκετά και ενώ η μάχη στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη.

Πάνω σε αυτή την εικόνα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να πιαστεί για να διασκεδάσει το δύσκολο έργο που είχε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δριμύ κατηγορητήριο της πρότασης δυσπιστίας για το Κράτος Δικαίου.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολλές φορές πάσα στον κ. Μητσοτάκη να βγει να επικαλεστεί το περίφημο 13-0 της απόφασης του ειδικού δικαστηρίου με τον κ. Παππά να γίνεται το επίκεντρο κριτικής και αποπροσανατολισμού προς άγραν επικοινωνιακών ωφελημάτων από την κυβέρνηση που βρέθηκε πιο στριμωγμένη από ποτέ στην πολιτική αρένα και με τους συγγενείς των θυμάτων να παρακολουθούν από τα θεωρεία της Βουλής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα