Γενετικά τροποποιημένα μωρά προ των πυλών

Ηθικά αποδεκτή έκρινε την γενετική τροποποίηση ανθρώπινου εμβρύου στο συμβούλιο βιοηθικής που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν αυτό είναι υπέρ του παιδιού. Η απόφαση όμως έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και συζητήσεις.
«Η παρέμβαση στον γενετικό κώδικα, κατά την άποψη μας, δεν είναι ηθικά απαράδεκτη» σχολίασε η Κάρεν Γιάνκ πρόεδρος της ομάδας εργασίας του συμβουλίου. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να απαγορευθεί συνολικά» υποστήριξε προσθέτοντας πως οι κοινωνικές συζητήσεις θα είναι «εκτεταμένες, ειλικρινείς και σε διάρκεια».
Στην αναφορά σημειώνεται πως η γενετική τροποποίηση θα μπορούσε να επιτρέπεται όχι μόνο για να θεραπεύσει κληρονομικές ασθένειες και προβληματικά γονίδια αλλά επίσης για να βελτιώσει τα έμβρυα (σ.σ. και κατά συνέπεια τον ανθρώπινο πληθυσμό) πριν γεννηθούν αρκεί αυτή η διαδικασία να μην φέρει αρνητικές συνέπειες στην κοινωνία. Η διατύπωση αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία πως οδηγούμαστε σε έναν δυστοπικό κόσμο που θα σχεδιάζει τα μωρά.
Ο γενετιστής δρ. Ντέιβιντ Κίνγκ αποκάλεσε την αναφορά «απόλυτο εξευτελισμό». «Έχουμε διεθνώς απαγορεύσεις στην ευγονική γενετική μηχανική για 30 χρόνια. Αλλά αυτή η ομάδα επιστημόνων νομίζουν πως γνωρίζουν καλύτερα μολονότι δεν υπάρχει κανένα ιατρικό κέρδος από αυτό. Οι κάτοικοι της Βρετανίας αποφάσισαν πριν από 15 χρόνια ότι δεν θέλουν γενετικά τροποποιημένο φαγητό. Θεωρείτε πως θα θέλουν γενετικά τροποποιημένα μωρά;» διερωτήθηκε.
Η νομοθεσία στη Βρετανία απαγορεύει την δημιουργία γενετικά τροποποιημένων μωρών. Πρόσφατα ο νόμος επιτρέπει την γενετική τροποποίηση εμβρύων μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, ενώ στο τέλος θα έμβρυα θα πρέπει να καταστρέφονται. Επιστήμονες σε άλλες χώρες πειραματίζονται με το «ξαναγράψιμο» του DNA σε κύτταρα του σπέρματος, σε αυγά και έμβρυα στην προσπάθεια να θεραπεύσουν γενετικές ασθένειες. Παρόλα αυτά, ερευνητές έχουν προειδοποιήσεις πως η διαδικασία που ακολουθείται παραμένει επ[ικίνδυνη και στην πραγματικότητα μπορεί να προκληθεί ζημιά στο γονίδιο που επιχειρείται να διορθωθεί.
Το ζητημα των «σχεδιασμένων μωρών» δηλαδή μωρών που έχουν υποστεί επεξεργασία στο εργαστήριο σε γενετικό επίπεδο για να αποκτήσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά την φυσική κατάσταση, την εμφάνιση την εφυία ή άλλα χαρακτηριστικά έχει υπάρξει στο επίκεντρο των συζητήσεων με κύριο προβληματισμό τον κίδνυνο να γίνει ένα όπλο στα χέρια των υπερπλουσίων.
«Σε πρακτικό επίπεδο, έχουν στρώσει το κόκκινο χαλί για χωρίς περιορισμούς παρέμβαση σε κληρονομικά χαρακτηριστικά και μια χρυσή περίοδο όπου κάποιοι θα αντιμετωπίζονται ως γενετικά προνομοιούχοι και άλλοι ως ελλείπεις» σχολιάζει η Μάρσι Νταρνοφσκι από το Κέντρο για την γενετική και την κοινωνία, στον Guardian ερωτώμενη για την αναφορά.
Το9 Συμβούλιο στηριζόμενο στα ευρύματά του εισηγείται τώρα στην κυβέρνηση να θεσπίσει ένα ειδικό σώμα που θα προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Αν ο νόμος αλλάξει, η γενετική τροποποίηση θα πρέπει να εκτιμάται σε κάθε διαφορετική περίπτωση.

Από την οθόνη του κινηματογράφου στη ζωή

Η γενετική τροποποίηση και η κοινωνία των τέλειων δεν είναι κάτι καινούργιο. Από την Άρια φυλή που οραματίστηκε ο αιματοκυλητής της Ευρώπης, πολύ πιο πρόσφατα, το 1997, το θέμα αυτό ήταν η κεντρική ιδέα της ταινίας Gattaca.
Μας ταξίδεψε σε έναν κόσμο όπου οι γονείς θα μπορούσαν να επιλέξουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών τους ή ακόμη τις σωματικές και πνευματικές τους ικανότητες με μία και μόνο απλή παρέμβαση στο DNA τους. Σε έναν τέτοιο κόσμο οι «γενετικά τέλειοι» άνθρωποι κατέχουν όλες τις εξέχουσες θέσεις και έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες, παραγκωνίζοντας τους «φυσιολογικούς» ανθρώπους που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό από το υπόλοιπο κοινωνικό τους σύνολο.
Ένας από αυτούς είναι και ο Βίνσεντ, ο οποίος έχει σαν όνειρο να ταξιδέψει στο διάστημα. Για να πραγματοποιηθεί, όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει μέλος της εταιρίας Gattaca, ενός οργανισμού που απαρτίζεται από τους “ξεχωριστούς” και “τέλειους” ανθρώπους και οργανώνει διαστημικές αποστολές. Ο Βίνσεντ, όμως, λόγω της μεγάλης του μυωπίας και ενός σοβαρού προβλήματος στη καρδιά του είναι αδύνατο να εισχωρήσει σε αυτόν τον οργανισμό. Τη λύση τότε προσφέρει ο Τζερόμ, ένα πρώην μέλος της “ανώτερης” τάξης ανθρώπων που είναι πλέον καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος δέχεται να αλλάξει ταυτότητα με τον Βίνσεντ προκειμένου να τον βοηθήσει. Έτσι με η βοήθεια του ο Βίνσεντ εισχωρεί στην εταιρία κερδίζοντας συνεχώς έδαφος, έως ότου ένας φόνος απειλεί να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.
Ο σκηνοθέτης Άντριου Νίκολ πραγματεύθηκε το θέμα με πολύ προσοχή εμβαθύνοντας στην κοινωνική ανισότητα και στον ρατσισμό που αναπτύσσονται, ενώ παράλληλα συνδύασε και το πνεύμα της ταινίας με τις φοβίες των ανθρώπων μπροστά στις συνέπειες που μπορεί να φέρει η απερίσκεπτη παρέμβαση στους κανόνες της φύσης. Η ταινία κάνει επίσης και έναν υπαινιγμό στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την επέμβαση της με σκοπό να απαλείψει κάθε ψεγάδι ή ελάττωμα κάνοντας το καθετί τέλειο, δημιουργώντας, όμως, ταυτόχρονα μια εικόνα, μια εντύπωση του απόκοσμου, του λιγότερου ανθρώπινου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα