Γιάννης Κωνσταντέλιας: Ο 20χρονος μέσος που έκανε και τον Κούδα ν’ ανατριχιάσει…

Οι μαγικές ενέργειές του αποτελούν πλέον κίνητρο για κάθε φίλαθλο να πάει στο γήπεδο. Πώς ο Βολιώτης κατέληξε από… ακαδημία του Ολυμπιακού στον ΠΑΟΚ. Πώς την πάτησε η Μπαρτσελόνα, γιατί δεν δόθηκε στη Μπάγερν και ο ρόλος του Πουρλιοτόπουλου στην μετακίνηση της πενταμελούς οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη

Του Νίκου Συνοδινού

 

Παιχνίδι με παιχνίδι δικαίως ο Γιάννης Κωνσταντέλιας αποδεικνύει πως αποτελεί το διαμάντι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όταν κάποτε πολύς κόσμος πήγαινε στα παιχνίδια του Ηρακλή για να δει τις μαγικές ενέργειες κι επινοήσεις του Βασίλη Χατζηπαναγή, πλέον τον αντίστοιχο πόλο έλξης αποτελεί ο Γιάννης Κωνσταντέλιας.

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής πέρασε ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι που έδωσε ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και φρόντισε να κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του.

Στο 78ο λεπτό Γιάννης Κωνσταντέλιας βρέθηκε μόνος του με τον Πασχαλάκη τον οποίο ξεπέρασε και στη συνέχεια με υπέροχο τακουνάκι έδωσε έτοιμο γκολ στον Οζντόεφ για το 0-4. Ήταν το highlight της αναμέτρησης.

Η μαγική ενέργεια του «Ντέλια», θύμισε κάτι από Γκούτι στις 30 Ιανουαρίου του 2010. Τότε, ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης είχε σερβίρει ένα παρόμοιο γκολ στον Καρίμ Μπενζέμα. Ο Ισπανός μέσος είχε βρεθεί τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα της Λα Κορούνια Ντανιέλ Αρανθούμπια, αλλά προτίμησε να στείλει πίσω με τακουνάκι την μπάλα στον Γάλλο σέντερ φορ, ο οποίος σκόραρε με άνεση.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας είχε δώσει δείγματα… μαγικής ποδοσφαιρικής γραφής και στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου σε μία µοναδική στιγµή έµπνευσης που µόνο ένας σπουδαίος καλλιτέχνης θα µπορούσε να σκεφτεί και να υλοποιήσει. Πεσµένος στο έδαφος, περιτριγυρισµένος από τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ, βλέπει την µπάλα να έρχεται πάνω του. Ένα πρώτο άγγιγµα µε το δεξί πόδι, ένα δεύτερο µαγικό κοντρόλ µε τον ώµο και η τρίτη επαφή (ενόσω ήταν πάντα στο έδαφος), µια απίθανη πάσα που εξελίχθηκε σε ασίστ για το γκολ του Κάλεντ Νάρεϊ. Οι παίκτες της ΑΕΚ κοιτούσαν απορηµένοι προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς είχε συµβεί.

Κούδας: «Αυτό είναι το δεκάρι»

Ο Μεγαλέξανδρος του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργος Κούδας, έκανε μια τοποθέτηση που αποτελεί το καλύτερο παράσημο για το 20χρονο Γιάννη.

«Η πάσα του Κωνσταντέλια με ανατριχιάζει, την βλέπω και μου θυμίζει εμένα, είναι πάσα που χρειάζεται να ξέρεις τριγωνομετρία. Θα πρέπει να δουλέψει στις αδυναμίες του και με τη βοήθεια της τεχνικής ηγεσίας, καθώς μπορούν μέσα από ανάλυση να δουν τα σημεία αυτά. Εγώ χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να βελτιωθώ και να φτάσω στο σημείο που ήμουν. Στον ΠΑΟΚ έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στα τμήματα υποδομής. Οι καλοί παίκτες ψήνονται στις μεγάλες ομάδας, ψάχναμε δεκάρι, να το δεκάρι!».

Δεν είναι όμως μόνο τα φυσικά προσόντα του Κωνσταντέλια που δημιουργούν την προσδοκία πως αυτό το παιδί θ’ αφήσει εποχή. Αυτά τα είχαν και άλλοι παίκτες. Το πόσο προσγειωμένο είναι το… γελαστό παιδί, πόσο αγαπάει αυτό που κάνει, πόσο πολύ δουλεύει και ακούει και το πόσο «κόβει» το μυαλό του, προκαλούν έναν συνδυασμό που είναι… εκρηκτικός.

«Εδώ και αρκετά χρόνια δούλευα μόνος μου καθημερινά προκειμένου να είμαι 100% έτοιμος όταν έρθει η στιγμή να μπω στην ομάδα. Πήρα την ευκαιρία και ένιωσα σημαντικός από την πρώτη στιγμή. Καθημερινά σκέφτομαι τι κάνω σωστά και τι λάθος, προσπαθώ να βελτιώνομαι, όλη αυτή η διαδικασία με βοηθάει ώστε να βρίσκω ρυθμό, να αποκτάς πειθαρχία. Μέσα στο γήπεδο σέβομαι τους αντιπάλους μου, τους συμπαίκτες μου, προσπαθώ να είμαι όσο πιο καλός γίνεται με όλους», τόνισε ο 20χρονος μέσος με την ευθύτητα και την απλότητα που τον διακρίνει.

Έργο… Πουρλιοτόπουλου

Πώς όμως ένας Βολιώτης βρέθηκε στον ΠΑΟΚ;

Ο Γιάννης γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Βόλο, όπου µαζί µε τα παιδιά της γειτονιάς, πού τον έχανες, πού τον έβρισκες, θα έπαιζε ποδόσφαιρο. Μπορεί να ήταν και κληρονοµικό, καθότι και ο πατέρας του Βασίλης ήταν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στα νιάτα του κι έτσι το 2010 αποφάσισε ότι ο γιος του θα έπρεπε να αφήσει το πάρκο που έπαιζε µέχρι τότε και να τον γράψει στην ακαδηµία της Αγίας Παρασκευής.

Οι γονείς του Γιάννη, ο Βασίλης και η Ελένη Κωνσταντέλια ήταν μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, με τον πατέρα του να δουλεύει ώρες ατελείωτες στα τσιπουράδικα του Βόλου. Εποχές που ένιωθε σα να μην υπάρχει ωράριο, εξάλλου είχε να θρέψει τρία παιδιά. Η Κωνσταντίνα, πρώτη και καλύτερη, ο Γιάννης και η μικρότερη Ευαγγελία, είναι όλος ο κόσμος του γι’ αυτό έκανε τα πάντα για να μη τους λείψει τίποτα.

«Όταν γυρνούσα στο σπίτι, τον έβλεπα με ματωμένα τα γόνατα», θυμάται ο Βασίλης Κωνσταντέλιας που δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το ταλέντο που είχε προικίσει ο Θεός τον γιο του. «Κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο, ήταν ο προπονητής του, ο Αλέξανδρος Μαλακασιώτης που μου είπε επί λέξη: “πάρε ένα ρεπό κι έλα να δεις τι κάνει ο γιος σου. Είναι η ατραξιόν όλης της ακαδημίας”. Όταν πήγα και τον είδα, έπαθα πλάκα»!

Ο Γιάννης µέσα σε λίγες εβδοµάδες είχε γίνει η ατραξιόν της ακαδηµίας και το όνοµά του είχε αρχίσει να κυκλοφορεί µεταξύ των σκάουτερ των µεγάλων οµάδων. Με την ακαδηµία της Αγίας Παρασκευής να ανήκει στο δίκτυο των συνεργαζόµενων ακαδηµιών µε τον Ολυµπιακό, οι περισσότεροι πίστευαν ότι αργά ή γρήγορα θα µετακόµιζε στους «ερυθρόλευκους». Οι πληροφορίες εκείνης της εποχής ανέφεραν πως όταν έγινε η συζήτηση, η πλευρά του ποδοσφαιριστή προέβαλε απαιτήσεις που κρίθηκαν υπερβολικές και ο Ολυµπιακός αποφάσισε να µην ασχοληθεί.

Στον ΠΑΟΚ όµως τον εντόπισαν στην ηλικία των 11 ετών σε ένα τουρνουά στην Αθήνα και, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε εκείνη την ηµέρα, «κι ένας τυφλός θα καταλάβαινε πως εκείνο το παιδί ήταν χαρισµατικό». Έτσι λοιπόν προσέγγισαν την οικογένειά του, µε τον υπεύθυνο των ακαδηµιών Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο (ο άνθρωπος που από την εποχή του Θοδωρή Ζαγοράκη έβαλε τις βάσεις για να αναπτυχθεί αυτό το θαύµα των «ασπρόµαυρων» ακαδηµιών) να πείθει τον Βασίλη και την Ελένη Κωνσταντέλια να δώσουν το ΟΚ για τη µετακόµισή του στην Τούµπα. Αυτό συνέβη τον χειµώνα του 2013 και µέχρι τον Ιούνιο του 2014 πατέρας και γιος κάθε Παρασκευή έπαιρναν το αυτοκίνητό τους ταξιδεύοντας στη Θεσσαλονίκη, για να κάνει µια προπόνηση µε την υπόλοιπη οµάδα, να αγωνιστεί το Σάββατο και να επιστρέψει ξανά στον Βόλο.

Ουσιαστικά η µεταγραφή του ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2014, όταν µετακόµισαν οικογενειακώς (ο Γιάννης έχει και δύο αδελφές) στη Θεσσαλονίκη (σε ένα σπίτι 200 µέτρα από το γήπεδο της Τούµπας), µε τον Κωνσταντέλια να εντάσσεται κανονικά στις ακαδηµίες και να λάµπει µε το «καληµέρα». Δεν ήταν το πιο εύκολο πράγµα για µια οικογένεια να αλλάζει περιβάλλον έχοντας ως µοναδικό εφόδιο το πηγαίο ταλέντο ενός 11χρονου παιδιού. Ο Βολιώτης ποδοσφαιριστής πρωτοφόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα στα 11 του συμμετέχοντας στο διεθνές τουρνουά «Lokoball» της Μόσχας και εκεί έλαμψε με την απόδοσή του. Εννιά χρόνια μετά κι αφού πέρασε απ’ όλα τα τμήματα των ακαδημιών, κατακτώντας το πρωτάθλημα με την Κ17 και την Κ19 του ΠΑΟΚ, έφτασε να είναι βασικός κι αναντικατάστατος στην πρώτη ομάδα, με το νο. «65» ακόμα στην πλάτη, καθώς το αγαπημένο του «11» (6+5) είναι καπαρωμένο.

Ο Γιάννης από πολύ νωρίς φρόντισε να ανταποδώσει την εµπιστοσύνη που του έδειξε ο ασπρόµαυρος οργανισµός. Οι άνθρωποι που τον έφεραν στην οµάδα το ήξεραν από την πρώτη στιγµή και δήλωναν µε σιγουριά: «Αν κάνει το 50% από αυτά που κάνει τώρα, θα αφήσει εποχή».

Τα λόγια αυτά µπορεί να ακούγονταν υπερβολικά για ένα παιδί, ωστόσο όταν ξαφνικά εµφανίστηκε στον ασπρόµαυρο ορίζοντα το 2018 η Μπαρτσελόνα, προφανέστατα όλοι αντιλήφθηκαν ότι τα πράγµατα είναι… σοβαρά.

Με τον Κωνσταντέλια να βγάζει µάτια στα διεθνή τουρνουά που συµµετείχε µε τις οµάδες Κ13 και Κ15 του ΠΑΟΚ, αλλά και µε τις µικρές εθνικές, οι Καταλανοί τον εντόπισαν και τον προσκάλεσαν στην περίφηµη Μασία, το πρότυπο αθλητικό κέντρο που έχουν για τις ακαδηµίες τους. Πήγε, προπονήθηκε, έκλεψε την παράσταση και στην Μπαρτσελόνα τον θεωρούσαν δικό τους παίκτη, καθώς τα είχαν βρει σε όλα και µε τον ΠΑΟΚ. Το δεύτερο ταξίδι για τη Βαρκελώνη, όµως, δεν έγινε ποτέ, καθώς οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα δεν ικανοποίησαν το αίτηµα να βρεθεί ένας τρόπος να είναι µαζί και η οικογένειά του, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, κι έτσι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.

Η Μπαρτσελόνα δεν ήταν η µόνη οµάδα που τον προσέγγισε. Εξίσου έντονο ενδιαφέρον έδειξε η αγγλική Φούλαµ, ενώ λίγους µήνες αργότερα βρέθηκε στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Μπάγερν Μονάχου, προσκεκληµένος των Βαυαρών που ήθελαν να τον κάνουν δικό τους. Και όσο ο Γιάννης µεγάλωνε, τόσο µεγάλωνε και η λίστα µε τις οµάδες που τον προσέγγιζαν. Ατλέτικο Μαδρίτης και Τσέλσι ήταν οι επόµενες, ενώ µετά τα τελευταία του κατορθώµατα µε την πρώτη οµάδα του ΠΑΟΚ προστέθηκαν η Σεβίλλη, η Σάλτσµπουργκ, η Γαλατάσαραϊ, µε τον ∆ικέφαλο να απαντά σθεναρά «όχι» ακόµη και σε προσφορές µε οκτώ ψηφία.

Λίγο µετά το άδοξο φινάλε του φλερτ µε την Μπαρτσελόνα, ο ΠΑΟΚ, παρόλο που ο Κωνσταντέλιας ήταν µόλις 15 χρόνων, τροποποίησε το ερασιτεχνικό του συµβόλαιο και το µετέτρεψε σε επαγγελµατικό, προασπίζοντας την επένδυσή του.

Ο Αμπελ Φερέιρα ήταν ο πρώτος προπονητής ο οποίος, έχοντας βάλει στην πρώτη οµάδα τους προηγούµενους µήνες Τζόλη και Μιχαηλίδη, ζήτησε να προπονηθεί µε τους µεγάλους. ∆εν χρειάστηκε παρά δύο προπονήσεις για να αντιληφθεί το ταλέντο του και να δώσει την εντολή για την άµεση προαγωγή του. Η φυγή του για την Παλµέιρας δεν άλλαξε κάτι, καθώς την οµάδα ανέλαβε ο Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος τον είχε ως παίκτη στην Κ19 και στις 17 Ιανουαρίου 2021, σε ηλικία 17 ετών, 10 µηνών και 2 ηµερών, ο «Ντέλιας» έκανε το επίσηµο ντεµπούτο του κόντρα στον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ».

Η συνέχεια όµως δεν την ανάλογη, αφού δεν έπαιξε ως το τέλος της σεζόν, ενώ παρόλο που ο Ραζβάν Λουτσέσκου (ο οποίος είχε επιστρέψει στον ΠΑΟΚ) στις 17 Σεπτεµβρίου 2021 τον χρησιµοποίησε στον εκτός έδρας αγώνα του Europa League µε τη Λίνκολν από το Γιβραλτάρ, δεν πήρε άλλες ευκαιρίες για να αγωνιστεί. Εκείνη την περίοδο βρέθηκε πάλι σ’ ένα κρίσιµο σταυροδρόµι. Σε έναν ΠΑΟΚ που ψαχνόταν να βρει την αγωνιστική του ταυτότητα, ο ίδιος έψαχνε να βρει τη δική του θέση και η προοπτική της βελγικής Έουπεν έµοιαζε µε ιδανική λύση.

Οι Βέλγοι τού πρόσφεραν τον χώρο και τον χρόνο που ήθελε για να αναπτυχθεί και, παρόλο που αυτό δεν αποδείχθηκε στην πράξη (ειδικά από τη στιγµή που ανέλαβε προπονητής ο Ελληνοαυστραλός Μιχάλης Βαλκάνης, ο χρόνος του ελαχιστοποιήθηκε), η εµπειρία της Έουπεν αποδείχθηκε καθοριστική. Εκεί ουσιαστικά µπορεί να έφαγε το πρώτο µεγάλο «χαστούκι» στην καριέρα του και να πήρε το πρώτο πραγµατικό «καλωσόρισµα» στο ποδόσφαιρο των ανδρών, αλλά παράλληλα αντιλήφθηκε τι πρέπει να κάνει για να µπορέσει να σταθεί ανάµεσα στους µεγάλους.

Το ταλέντο του µπορεί να του επιτρέπει να κάνει µαγικά µε την µπάλα στα πόδια, όµως κατάλαβε πόσο σηµαντικό είναι να κινείται χωρίς αυτήν µέσα στο γήπεδο, να πιέζει, να πρεσάρει, κι όταν την έχει ξανά στα πόδια του να κάνει τα… δικά του. Η φύση φρόντισε, να τον  προικίσει με τη γρηγοράδα του νου. Τη γρηγοράδα της σκέψης της εκτέλεσης, της επιλογής και της απόφασης.

Ο Λουτσέσκου γρήγορα αντιλήφθηκε ότι πλέον δεν είχε να κάνει µε το παιδί που είχε γνωρίσει πριν από έναν χρόνο, κι αφού τον προετοίµασε, στις 30 Οκτωβρίου 2022 τον ξεκίνησε βασικό στον εκτός έδρας αγώνα µε την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ µπορεί εκείνη την ηµέρα να έχασε µε 2-0, όµως ο Κωνσταντέλιας στα ματς που ακολούθησαν απέδειξε πως δεν είναι απλά ένα βασικό στέλεχος του δικέφαλου του βορρά, αλλά ένας ζωγράφος των γηπέδων. Ο λόγος που φεύγει κάποιος από το σπίτι του για να πάει στο γήπεδο. Να χαρεί, να διασκεδάσει, να χειροκροτήσει, ν’ αποθεώσει τον Γιάννη. Τον Γιάννη της Ελλάδας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα