Γιατί ο Μητσοτάκης πάγωσε το άμεσο lockdown

Τελικά παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ημέρες, το lockdown στην Αττική δεν ήρθε.  Τουλάχιστον για για τώρα όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά από όλους, χωρίς καθυστέρηση ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στους πολίτες για την επιστροφή ή όχι σε μέρες… Μαρτίου. τονίζοντας ότι ένα γενικό lockdown θα είχε αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

Γιατί όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε  “όχι” σε lockdown;

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή έδωσε  επαρκείς λόγους που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην προχωρήσει, προς το παρόν, σε lockdown στην Αττική.

Ένα από αυτά, η εφαρμογή του μέτρου της απαραίτητης χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους αλλά και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ηλικιωμένων.

Ο πρώτος είναι η σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Σε υψηλό αριθμό, βέβαια, αλλά χωρίς να παρουσιάζει αύξηση την τελευταία εβδομάδα ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα στην Αττική, θα υπάρξει επιπέδωση της καμπύλης.

Ο μεγαλύτερος φόβος αφορούσε το κέντρο της Αθήνας, όπου υπήρχε ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, κάτι που τα στοιχεία δείχνουν ότι αποφεύγεται.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για τον ρυθμό εισαγωγής νέων ΜΕΘ στο σύστημα υγείας, που προχωρά με βάση το πλάνο, και αναμένεται πριν από το τέλος του έτους να φτάσουν τις 1.200.

Το «καμπανάκι» και η επιλογή που έβαλε ο πρωθυπουργός στους πολίτες

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, έχουν τονίσει επανειλημμένως πως θέλουν να αποφευχθεί το «ύστατο σενάριο» ενός lockdown, κάτι που τόνισε για άλλη μία φορά χθες, κρούωντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου, με ένα απλό δίλημμα προς τους πολίτες: «αυτοπροστασία ή καραντίνα».

«Καθώς η απειλή για τη δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε εγρήγορση χωρίς νέα μέτρα, αλλά με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί. Στόχος μας οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις για να αποφύγουμε τη μεγάλη παραχώρηση, σε κοινωνία και οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του προς τους πολίτες.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι «οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια, και πρέπει με στοχευμένα μέτρα να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορωνοϊό, αντί να τον ακολουθούμε».

«Μαζί θα πετύχουμε και πάλι, ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία. Έχοντας τη θετική εμπειρία της άνοιξης, είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, που έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που θα έχει μία απόφαση για οριζόντιο lockdown. «Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση, είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα