ΓιορTEΣ(T) ΑΝΤΟΧΗΣ…

Σε δύο δόσεις το πακέτο των νέων μέτρων – Τι ισχύει από σήμερα, τι μας περιμένει στις 3 Ιανουαρίου

Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα, Παναγιά» και πάλι πίσω μετακινείται συνεχώς το κυβερνητικό εκκρεμές, εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας που δεν αφήνουν το Μέγαρο Μαξίμου να πάρει ανάσα και να σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη διακυβέρνησης, δίχως ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να κινδυνεύει να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σε ένα διόλου γιορτινό τεστ αντοχής υποβάλλεται εδώ και μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, καθώς καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, υπό την έννοια ότι επιχειρεί να διατηρήσει ταυτόχρονα και την κοινωνία υγειονομικά ασφαλή και την οικονομία βιώσιμα ανοιχτή. Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνθήκες ανορθόδοξου υγειονομικού πολέμου, δεδομένου ότι η Ελλάδα βιώνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας και με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων θα τη βρουν οσονούπω και τα… βόλια του πέμπτου κύματος που πυροδοτεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Δεν χρειάζονταν οι επίσημες ανακοινώσεις της Πέμπτης για τα νέα μέτρα, ώστε να διαφανεί το κατεπείγον της κατάστασης. Αυτό είχε καταστεί ήδη ορατό από την προηγούμενη Κυριακή, όταν παρά τις διαρροές και την παραφιλολογία για σφοδρή ενόχληση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (σ.σ. στον απόηχο της επιστημονικής μελέτης για τη θνητότητα στις ΜΕΘ) ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας πέρασε εσπευσμένα τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου για μία τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ακόμη και αν οι δύο άντρες δεν αντάλλαξαν (off the record) εξηγήσεις για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη μελέτη, το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός ήθελε πριν μεταβεί στη Βουλγαρία να ακούσει από πρώτο χέρι τις εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις δυσμενείς εξελίξεις που αναμένονται στο μέτωπο της επιθετικής, όπως εκτιμάται, διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα.

Για την ώρα, ο απόλυτος αριθμός των διεγνωσμένων στη χώρα μας λοιμώξεων από την Όμικρον δεν ξεπερνά τα 30 άτομα. Αλλά αν υπολογιστεί ότι ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων της επιθετικής μετάλλαξης του κορωνοϊού είναι περίπου τρεις ημέρες, τότε η αριθμητική πρόοδος «μαντεύει» ότι από τα 26 κρούσματα της Όμικρον που είχαμε στις 20 Δεκεμβρίου θα φτάσουμε στα μέσα Ιανουαρίου να μετράμε περισσότερα από 6.600 νέες λοιμώξεις.

«Σπασμένο» στα δύο το πακέτο των νέων μέτρων

Σε αυτό το επιδημιολογικό φόντο «φιλοτέχνησε» η κυβέρνηση το τελευταίο σχέδιο δράσης της, που θα εφαρμοστεί χρονικά σε δύο δόσεις, αν και η αλήθεια είναι ότι στη φαρέτρα της δεν μοιάζει να υπάρχουν και πάρα πολλά «αχρησιμοποίητα» όπλα. Έτσι, πέρα από την προ ημερών σύσταση για ρεβεγιόν με self test, από την παραμονή των Χριστουγέννων και μέχρι την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, ισχύουν τα εξής:

>> Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους, όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες. Για τη μη χρήση μάσκας όπου αυτό είναι υποχρεωτικό στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

>>Υποχρεωτική χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

>>Υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών για όσους επισκέπτες εισέρχονται στην Ελλάδα, με παράλληλη ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ επανάληψης του τεστ τη 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.

>>ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ για διενέργεια self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση, με ειδική υπόμνηση προς τα νέα παιδιά να προσέξουν ιδιαιτέρως τις εν συνεχεία επαφές τους με τους ηλικιωμένους.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο διάστημα ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους.

Τουλάχιστον για την ώρα τα σχολεία μένουν εκτός κάδρου νέων μέτρων, με μόνη χαραμάδα το ενδεχόμενο επανεξέτασης του πρωτόκολλου επαναλειτουργίας τους μετά τις γιορτές

Όπως προαναφέρθηκε, το δεύτερο μέρος των υγειονομικών μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού θα τεθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό σε εφαρμογή τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου και αφού πρώτα θα έχει αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Ειδικότερα στις 27 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ώστε να αναλυθούν τα δεδομένα και να αποφασιστεί το επόμενο βήμα. Αυτό που για την ώρα θεωρείται δεδομένο είναι ότι τα νέα μέτρα θα «ακουμπήσουν» πρωτίστως τους κλάδους των κέντρων διασκέδασης-εστίασης (ενδεχομένως με σύμπτυξη του ωραρίου λειτουργίας), του αθλητισμού/αθλητικών εκδηλώσεων (πιθανότατα με μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού θεατών ή ακόμη και πλήρους απαγόρευσης), καθώς και την επέκταση της τηλεργασίας.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη μεγάλη αναρώτηση του τι θα γίνει με τα σχολεία, τουλάχιστον με τα όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή, πρόβλεψη για κλείσιμό τους είναι εκτός κάδρου. Η μόνη χαραμάδα που αφήνουν ανοιχτή οι αρμόδιοι είναι το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το πρωτόκολλο με το οποίο θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές/εκπαιδευτικές μονάδες μετά τις γιορτές.

Δεν «κλειδώνει», αλλά…

Με την πανδημία σε φάση όξυνσης και τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, ώστε να αποφασιστεί το δέον γενέσθαι, η δημόσια συζήτηση οδηγείται μοιραία στο αν η κυβέρνηση θα επιβάλει οριζόντια περιοριστική καραντίνα σαν κι αυτή που ίσχυσε την άνοιξη του 2020. Η κυβέρνηση όχι απλώς το ξορκίζει αλλά επιμένει ότι δεν πρόκειται και να το πράξει, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να λέει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ότι αποκλείεται ακόμη και η επαναφορά των αλήστου μνήμης SMS μετακίνησης.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι όλο και περισσότεροι συζητούν το lockdown (σ.σ. διαρρέεται ενόχληση Μαξίμου για τις δημόσιες τοποθετήσεις του καθηγητή Σαρηγιάννη για την αναγκαιότητα επιβολής καθολικού «λουκέτου») ως μια έσχατη λύση που θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει ανεξαρτήτως του δεδομένου δημοσιονομικού κόστους που αυτό θα έχει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα