Γιουσέφ Ελ Αραμπί: Ψυχρός εκτελεστής το Ball boy της Καέν

Του Νίκου Συνοδινού

Ελ Αραμπί ο… κλειδαράς. Ο Μαροκινός φορ του Ολυμπιακού είναι το εργαλείο να ξεκλειδώσει οποιαδήποτε άμυνα. Γιατί δεν είναι μόνο ψυχρός εκτελεστής. Αυτός που θα στείλει με κάθε τρόπο την μπάλα στα δίχτυα. Αλλά και δημιουργός. Ο παίκτης τού… πάρε-βάλε με τις μοναδικές του ασίστ. Ο Ελ Αραμπί έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα κοντέρ και να βάλει τη σφραγίδα του σε χρυσές σελίδες της ιστορίας του Ολυμπιακού.

Όταν τον αποκτούσε ο Ολυμπιακός γνώριζε τη δεινότητα που είχε στο σκοράρισμα. Ωστόσο το πρωτάθλημα του Κατάρ, στο οποίο είχε περάσει τρία χρόνια, δεν αποτελούσε το καλύτερο μέτρο σύγκρισης για τον Μαροκινό επιθετικό, προκειμένου στην επιστροφή του στην Ευρώπη να ξεδιπλώσει ανάλογες αρετές. Πλέον ο Ελ Αραμπί, που υπέγραψε και το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος πετυχαίνοντας  χατ-τρικ με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο στο 4-0 του Ολυμπιακού επί του Ατρόμητου, είναι αναμφίβολα η κορυφαία ερυθρόλευκη μεταγραφή των τελευταίων ετών.

O παίκτης που κάνει τα αντίπαλα δίχτυα να σπαρταρτάνε με κάθε τρόπο και προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε μεγάλες επιτυχίες.

Αυτό ήταν το ενδέκατο χατ-τρικ στην καριέρα του Μαροκινού φορ και δεύτερο με τα ερυθρόλευκα, καθώς στο 0-4 επί της Λαμίας στις 12 Ιανουαρίου είχε σκοράρει στο 40΄, το 51΄ και το 81΄.

Πάντως το ρεκόρ του είναι τα έξι γκολ που είχε πετύχει στο 0-8 της Αλ Ντουχαΐλ επί της Αλ Κορ στις 11 Δεκεμβρίου του 2017.

Συνολικά στην καριέρα του σε Καέν, Αλ Χιλάλ, Γρανάδα, Αλ Ντουαΐλ και Ολυμπιακό, ο 33χρονος άσος μετρά 211 γκολ σε 372 ματς σε συλλογικό επίπεδο, ενώ με την Εθνική Μαρόκου έχει 15 γκολ σε 41 αναμετρήσεις.

Ο Αραμπί είναι φαινόμενο! Διότι δεν μπορεί να βρεθεί σύγχρονος φορ του Ολυμπιακού που να έχει φτιάξει δέκα γκολ σε ένα πρωτάθλημα, όπως έκανε πέρσι ο Μαροκινός! Το καλύτερο ρεκόρ το είχαν ο Ανσαριφάρντ και ο Ιντέγε, που αντίστοιχα το 2017-18 και το 2015-16 είχαν καταγράψει δημιουργία οκτώ γκολ ο καθένας. Και πίσω από αυτούς βλέπουμε τον Τζιμπούρ και τον Μιραλάς, που τη σεζόν 2011-12 είχαν φτιάξει εφτά γκολ ο καθένας.

Για να αντιληφθούμε πόσο μεγάλο είναι το νούμερο των 10 γκολ που είχε δημιουργήσει ο Αραμπί στο περασμένο πρωτάθλημα, είναι χαρακτηριστικό πως ανάλογο επίτευγμα κατέγραψε ο Ποντένσε στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό. Δέκα γκολ είχε φτιάξει ένας δημιουργικός εξτρέμ και δέκα γκολ δημιούργησε κι ένας γκολτζής σέντερ φορ…

Όμως, και τα 20 γκολ του Ελ Αραμπί σε ένα πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ καλό νούμερο. Ο μοναδικός εδώ και χρόνια που είχε κάτι αντίστοιχο ήταν ένας άλλος Βορειοαφρικανός φορ, ο Τζιμπούρ του 2012-13. Με μία διαφορά: ο Αλγερινός στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν είχε μηδέν γκολ σε έξι παιχνίδια. Αλλά και την προηγούμενη σεζόν, 2011-12, που είχε 12 γκολ στο πρωτάθλημα, σε 10 παρουσίες του σε ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού είχε τρία γκολ. Ο Ελ Αραμπί όμως πέρσι είχε επτά γκολ στα Κύπελλα Ευρώπης… Σε αυτά που προσφέρουν ατελείωτο χρήμα και… βγάζει ένας παίκτης τη μεταγραφή του. Επιπλέον δεν τον λες και… τυχερό τον σκόρερ του Ολυμπιακού, αν σταθμίσουμε πως είχε έξι δοκάρια στο περασμένο πρωτάθλημα!

Εδώ και σχεδόν μία 20ετία κανείς στον Ολυμπιακό δεν έφτασε τα 27 γκολ που είχε πέρσι ο Αραμπί. Ούτε ο Τζόρτζεβιτς, ούτε ο Τζιοβάνι, ούτε ο Ριβάλντο, ούτε ο Κοβάσεβιτς, ούτε ο Γκαλέτι, ούτε ο Μήτρογλου, ούτε ο Μιραλάς, ούτε ο Τζιμπούρ, ούτε ο Φορτούνης. Πρέπει να πάμε στο μακρινό 2002 στον Αλέκο Αλεξανδρή για να συναντήσουμε τέτοια αποτελεσματικότητα.

Η κέντα του Ολυμπιακού

Πριν ο Ολυμπιακός τον κάνει δικό του, ο Ελ Αραμπί αγωνιζόταν τρία χρόνια στο Κατάρ. Εκεί σε 78 ματς είχε 90 γκολ με τη φανέλα της Αλ Ντουαΐλ. Συγκεκριμένα, το 2018-19 είχε 30 γκολ σε 28 ματς, το 2017-18 είχε 33 γκολ σε 28 ματς και το 2016-17 είχε 27 γκολ σε 22 ματς! Το καλοκαίρι του 2016 η Σεβίλλη πήγε να πάρει από τη Γρανάδα τον Ελ Αραμπί. Αν ο Μαροκινός είχε πάει στην Ανδαλουσία, τώρα θα τον θαυμάζαμε στο Ισπανικό πρωτάθλημα. Όμως προτίμησε τα πετροδόλαρα του Κατάρ και ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να τον κάνει δικό του.

Ποια ήταν όμως η διαδρομή του σούπερ σκόρερ και πότε έδειξε πως θα φορτώνει με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα;

Στις 20 Δεκεμβρίου 2008, ο Ελ Αραμπί έκανε το ντεμπούτο του για την Καέν (και τη Λιγκ 1) σε έναν αγώνα εναντίον της Λυών, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 76ο λεπτό. Αγωνίστηκε σε ακόμη 2 αγώνες τη σεζόν 2008-09 (και στους δύο ως αλλαγή), χωρίς να σημειώσει γκολ.

Την επόμενη σεζόν (2009-10), σκόραρε 11 γκολ σε 34 αγώνες (σε 11 αγώνες μπήκε ως αλλαγή) για την Καέν, ενώ έδωσε και 8 ασίστ, στη Λιγκ 2. Τη σεζόν 2010-11, πέτυχε 17 γκολ σε 38 αγώνες για την Καέν, με 5 ασίστ, στη Λιγκ 1. Μετά την απόρριψη των προσφορών από τη Σεβίλλη και την Τζένοα, τελικά υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Αλ Χιλάλ, τον Ιούλιο του 2011. Τελικά έπαιξε μόνο τον πρώτο χρόνο με 12 γκολ σε 21 ματς.

Γρανάδα 

Στις 19 Ιουλίου 2012, επέστρεψε στην Ευρώπη υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο με τη Γρανάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν, με κόστος μεταγραφής 5 εκατομμυρίων ευρώ (ρεκόρ συλλόγου). Έκανε το ντεμπούτο του στις 20 Αυγούστου, στον εναρκτήριο αγώνα της ομάδας για τη σεζόν, στην ήττα με 1-0 εναντίον της Ράγιο Βαγιεκάνο. Σημείωσε το πρώτο γκολ του στις 7 Οκτωβρίου, με πέναλτι στη νίκη με 2-1 επί της Μαγιόρκα και τα συνολικά 8 γκολ του σε 31 αγώνες, βοήθησαν την ομάδα να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Στη δεύτερη σεζόν του, σημείωσε 12 γκολ στο Στάδιο Νουέβο Λος Κάρμενες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου του χατ τρικ στην Πριμέρα Ντιβισιόν, στη νίκη με 3-1 επί της Μάλαγα, στις 8 Νοεμβρίου 2013. Στο τέλος της σεζόν, προτάθηκε για την κατηγορία Καλύτερος Αφρικανός παίκτης των Βραβείων της Πριμέρα Ντιβισιόν,  χάνοντας από τον συμπαίκτη του Γιασίν Μπραχίμι.

Ο Ελ Αραμπί συνέχισε να σώζει τη Γρανάδα ακόμη και στη… διαφορά των γκολ.

Στην τελευταία του σεζόν στην Ισπανία, σημείωσε 17 γκολ σε 38 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός χατ τρικ στη νίκη με 5-1 επί της Λεβάντε στις 21 Απριλίου 2016.

Αλ Ντουχαΐλ 

Στις 18 Ιουλίου 2016, υπέγραψε με τη Λεχβίγια του Πρωταθλήματος Κατάρ. Έκανε το ντεμπούτο του στις 17 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας το πρώτο γκολ της εντός έδρας νίκης με 4-0 επί της Μουαϊτέρ. Τα 24 γκολ του σε 18 αγώνες τον έκαναν από κοινού κορυφαίο σκόρερ της σεζόν, μαζί με τον Μπάγκνταντ  Μπουνετζάχ της Αλ Σαντ, ενώ η Λεχβίγια κέρδισε τον τίτλο.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2017, σημείωσε 6 γκολ σε έναν αγώνα για τη μετονομασμένη Αλ-Ντουχαΐλ, στη νίκη με 8-0 επί της Αλ Κορ για το Κύπελλο. Η ομάδα του διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλήματος και ήταν και πάλι ο κορυφαίος σκόρερ, με 26 γκολ σε 20 αγώνες, ένα παραπάνω από τον συμπαίκτη του Γιουσέφ Μσακνί.

Ολυμπιακός 

Στις 6 Ιουλίου 2019, ο Ελ Αραμπί υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά από τρία χρόνια στο Κατάρ. Έκανε το ντεμπούτο του στη Super League στις 24 Αυγούστου, σημειώνοντας το μοναδικό γκολ στην εντός έδρας νίκη εναντίον του Αστέρα Τρίπολης, με πέναλτι στο 7ο λεπτό. Τρεις μέρες αργότερα, σημείωσε και τα δύο γκολ στη νίκη με 2-1 επί της Κρασνοντάρ στον επαναληπτικό αγώνα των πλέι οφ του Champions League, όπου η ομάδα προκρίθηκε στους ομίλους με συνολικό σκορ 6-1.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2019, ο Ελ Αραμπί σημείωσε το μοναδικό γκολ, με πέναλτι, εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στον τελευταίο αγώνα του ομίλου Β του Champions League, με τον Ολυμπιακό να εξασφαλίζει μία θέση στο Europa League εις βάρος της σερβικής ομάδας. Στις 12 Ιανουαρίου 2020, σημείωσε χατ τρικ στην εκτός έδρας νίκη με 4-0 επί της Λαμίας.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ο Ολυμπιακός έπαιξε τον δεύτερο αγώνα του γύρου των 32 στο Emirates Stadium, όπου ο Ελ Αραμπί σκόραρε στο 119ο λεπτό της παράτασης για να αποκλείσει την Άρσεναλ από το Europa League στα εκτός έδρας γκολ. Στις 28 Ιουνίου 2020, σκόραρε στη νίκη με 2-1 εναντίον της ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να εξασφαλίζει τον 45ο τίτλο πρωταθλήματος, τον πρώτο μετά από τρία χρόνια.

Στον αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στις 23 Ιουνίου 2020 για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος που έληξε με 3-0 υπέρ του γηπεδούχου, ο επιθετικός του Ολυμπιακού Γιουσέφ Ελ-Αραμπί σημείωσε ένα σπάνιο γκολ. Χρειάστηκαν 66,92 δευτερόλεπτα για να επιτευχθεί το γκολ. Οι παίκτες του Ολυμπιακού αντάλλαξαν μεταξύ τους 22 πάσες. Η μπάλα πριν φτάσει στον Ελ Αραμπί που σημείωσε το γκολ, πέρασε από τα πόδια και των 11 παικτών του Ολυμπιακού που ήταν στον αγωνιστικό χώρο εκείνη τη στιγμή.

 

Διεθνής σταδιοδρομία

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2010, ο Ελ Αραμπί έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Μαρόκου, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 65ο λεπτό του αγώνα εναντίον της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Το Ball boy της Καέν

Ο Ελ Αραμπί θεωρεί πως χρωστάει πολλά στην Καέν. Ο ίδιος πριν από χρόνια είχε αποκαλύψει ότι ήταν ball boy στο γήπεδό της και είχε μεγάλο όνειρο μία μέρα να έβρισκε θέση στο ρόστερ της. Η πρώτη πιο μεγάλη και περήφανη στιγμή της ζωής του ήταν όταν ως παίκτης πια στη Γαλλία είχε δώσει τη φανέλα του σε έναν ball boy. Ο Ελ Αραμπί είναι προϊόν των Ακαδημιών της Καέν. Τον είχαν εντοπίσει οι scouts της στην ομάδα της Mondeville για να βρεθεί στη 2η ομάδα της και μετά στην πρώτη. Στην Καέν έχει παίξει 76 ματς με 28 γκολ και 13 ασίστ και είναι πολύ δεμένος με την ομάδα.

Ο Ελ Αραμπί πριν επιλέξει την ερασιτεχνική Mondeville απ’ όπου η Καέν τον είχε πάρει για ένα μικρό αντίτιμο έπαιζε futsal. Ήταν στην ομάδα Herouville-Saint-Clair και έφτασε στο επίπεδο να χριστεί αρχηγός στην Εθνική Γαλλίας U21! Ήταν για τους Γάλλους ένα από τα αστέρια της γενιάς του. Εκεί λοιπόν κλήθηκε να πάρει μία μεγάλη απόφαση. Να συνεχίσει το futsal σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο ή όχι; Το futsal τον είχε βοηθήσει πολύ σε πολλά σκέλη, όπως θα παραδεχθεί και ο ίδιος πιο μετά. Εν τέλει πήρε την απόφαση να επιλέξει το ποδόσφαιρο.

Μέσω της Καέν τον πρόσεξε η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαρόκου για την Εθνική. Ο Ελ Αραμπί είχε Μαροκινούς γονείς, όμως είχε εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο futsal. Όλα αυτά το 2008. Ο ίδιος εξήγησε πως δεν είχε ξεχάσει τις ρίζες του και ότι ο Έρικ Γκέρετς το 2010 τον έπεισε πως θα γινόταν ο επόμενος Μαρουάν Τσαμάκ. Ένας ακόμα Γαλλομαροκινός παίκτης που είχε αγωνιστεί στην U19 της Γαλλίας στο ποδόσφαιρο όμως και μετά πήγε στην Εθνική Μαρόκου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα