Γύρω-γύρω όλοι…

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σίριαλ ανάμεσα στην ΕΠΟ και την ΠΑΕ Άρης αναφορικά με την έκδοση προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και κατά πόσο αυτή καθ’ αυτή μπορεί να εξασφαλίσει στους «κίτρινους» φορολογική ενημερότητα. Όπου φορολογική ενημερότητα, σημαίνει για τον Άρη μεταγραφές, αυξάνοντας σε θεωρητικό επίπεδο τις πιθανότητές του για τη μάχη της παραμονής στην κατηγορία.

Το θρίλερ της Δευτέρας
Θέτοντας τα γεγονότα σε χρονική σειρά, τη Δευτέρα (13/1) το μεσημέρι το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε το αίτημα της ΠΑΕ για την έκδοση νέας προσωρινής διαταγής που την προστατεύει από τις απαιτήσεις των πιστωτών της, λόγω της δεύτερης αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99. Με ό,τι ίσχυε μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι, με την έκδοση προσωρινής διαταγής αυτομάτως μια εταιρεία εξασφάλιζε και φορολογική ενημερότητα, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ομάδα ώστε να πραγματοποιήσει μεταγραφές. Ωστόσο, η ΕΠΟ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, και πριν από το ματς με την Καλλονή, δεν έβγαλε τα δελτία των νεοαποκτηθέντων του Άρη (Γουναρίδης, Μπουγαΐδης, Βλάχος, Κουσίδης και Καμινιώτης), καθώς τελικώς η ΠΑΕ δεν ήταν φορολογικώς ενήμερη. «Νομικά έχει καταργηθεί η προσωρινή φορολογική ενημερότητα και έχει αντικατασταθεί από τη βεβαίωση ρύθμισης οφειλών», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ο αντιπρόεδρος του Άρη, Διονύσης Αριστοτελίδης.

Τελειωτικό «χτύπημα» την Τρίτη
Μετά τη νέα ήττα από την Καλλονή, την Τρίτη (14/1) ο Άρης έδινε άλλον έναν αγώνα εκτός αγωνιστικού χώρου, και συγκεκριμένα στο Διαιτητικό Δικαστήριο όπου εκδικάζονταν έξι υποθέσεις ποδοσφαιριστών (Τόχα, Σανκαρέ, Κοτταρίδης, Νάτσο Γκαρσία, Χουάνμα, Αραβίδης) που διεκδικούν τα οφειλόμενά τους. Η απόφαση του οργάνου της ΕΠΟ ήταν πως αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες με τους ποδοσφαιριστές, τότε η Ομοσπονδία θα εφαρμόσει ποινές και συγκεκριμένα αφαίρεση βαθμών. Ο Άρης από τη μία «φωνάζει» ότι υπάρχει αυτή η προσωρινή διαταγή και μάλιστα απειλεί με μηνύσεις (που μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει), ενώ από την άλλη η ΕΠΟ απαντά ότι η ΔΟΥ την ενημέρωσε ότι δεν είναι φορολογικά ενήμερος. Για την ανατροπή αυτής της απόφασης, οι «κίτρινοι» δεν μπορούν να κάνουν και πολλά από το να πληρώσουν, αφού η απόφαση του Διαιτητικού είναι οριστική, ενώ τέλη Γενάρη υπάρχει και η εκδίκαση των υποθέσεων Καστίγιο, Φατί και Ντίκο.

ΕΠΟ: «Ο Άρης δεν έχει φορολογική ενημερότητα»

Την Πέμπτη (16/1) η Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών συνεδρίασε και αποφάσισε εκ νέου να μην εκδώσει δελτία, καθώς τα μέλη της Επιτροπής επικοινώνησαν με τη ΦΑΕΕ Θεσσαλονίκης για να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με τη φορολογική ενημερότητα, και η απάντηση που πήραν είναι ότι η ΠΑΕ δεν είναι φορολογικά ενήμερη. Μάλιστα, ο υπεύθυνος Τύπου της ΕΠΟ, Πάνος Κορκόδειλος, τόνισε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης: «Δυστυχώς η “κακή” ΕΠΟ και η “κακή” ΕΙΜ δεν καταδικάζουν τον Άρη. Θα πρέπει να πάει στην εφορία να αποκτήσει φορολογική ενημερότητα και τότε θα πάρει τα δελτία. Δεν αξίζει στον κόσμο του Άρη αυτή η συμπεριφορά. Ας μη λένε ψέματα, τα χαρτιά και οι σφραγίδες λένε την αλήθεια. Δεν υπάρχει καμία αντιδικία με την ομάδα του Άρη, αλλά δεν θα πάει κανένας φυλακή για να κάνει μεταγραφές μια ομάδα». Ο Άρης σε όλα αυτά συνεχίζει να μεταφέρει ότι θα έχει επιθετική στάση προς την Ομοσπονδία και τους υπαλλήλους της, ενώ δεν φαίνεται ικανός να συνάψει νέα ρύθμιση ώστε να εξασφαλίσει ενημερότητα, αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητη η καταβολή χρηματικού ποσού.

Ο ρόλος της ΕΠΟ και της Super League
Πώς γίνεται όμως τόσο καιρό ο Άρης να έχει προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια και κανείς να μην έχει αντιδράσει; Η Super League, που είναι και η διοργανώτρια αρχή, έπρεπε ακόμα και αυτεπάγγελτα να «τρίξει τα δόντια» στους «κίτρινους» και να αποσυρθούν από τα πολιτικά δικαστήρια. Ακόμα και άλλη ΠΑΕ θα μπορούσε να προσφύγει εναντίον του Άρη, αλλά μέσα στο Δ.Σ. του συνεταιρισμού ισχύουν δύο ρητά. Το πρώτο είναι το «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια» και το δεύτερο «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Έτσι, λοιπόν, όλοι στη Λίγκα είναι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι με αυτή την κατάσταση. Ή τουλάχιστον μέχρι ο Άρης να πάρει κανένα βαθμό και ενοχλήσει τις πιο πάνω ομάδες που θα κυνηγήσουν την παραμονή στην κατηγορία. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Super League έχει τη νομική άποψη ότι ως εμπορικές εταιρείες οι ΠΑΕ έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια για υπαγωγή τους στο άρθρο 99.

Από την άλλη μεριά, όμως, ούτε η ΕΠΟ είναι άμοιρη ευθυνών. Στις περιπτώσεις της Νίκης Βόλου, Ολυμπιακού Βόλου, Ηρακλή και Καβάλας, η Ομοσπονδία ήταν αυτή που είχε στείλει «τελεσίγραφο» στις ΠΑΕ που προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια και μάλιστα σε αυτές που δεν συμμορφώθηκαν εφάρμοσε την ποινή του υποβιβασμού στην αμέσως χαμηλότερη κατηγορία.

Με άλλα λόγια, για να σταματήσει ο «τραγέλαφος» του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν τόσο η ΕΠΟ όσο και η Super League ευθύνες, και είναι μόνο θέμα θέλησης να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεων. Όλα τα άλλα άπτονται στον τομέα των δημόσιων σχέσεων και στο να έχουν την «ουρά» τους καλυμμένη και να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον.

Και κάτι ακόμα. Αρκετές ΠΑΕ ετοιμάζονται για κατάθεση αίτησης ώστε να υπαχθούν στο άρθρο 99. Με τον τρόπο αυτό, για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν θα πληρώνουν κανέναν (Εφορία, ΙΚΑ, παίκτες, χρέη, κ.λπ.). Το ερώτημα είναι τι είδους πρωτάθλημα θα γίνεται.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα