Γκάφα «TurkAegean»: Τα «σκάγια» της κριτικής σε Ε.Ε. και Σχοινά

Αργά αντανακλαστικά από τον Ευρωπαίο Επίτροπο τον οποίο "στολίζουν" ακόμη και φίλια προς τη Ν.Δ. ΜΜΕ

Τα… σκάγια της κριτικής για την ομολογουμένως μεγάλη αβλεψία της ελληνικής πολιτείας να αποτρέψει την τουρκική κουτοπονηριά δεν άργησαν να πάρουν και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Κι όχι παράλογα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τον όρο  «TurkAegean» αποπειράθηκαν να μπραντάρουν οι Τούρκοι και στις ΗΠΑ απευθύνοντας αντίστοιχο αίτημα αλλά η Άγκυρα «έφαγε πόρτα» από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Έτσι, τη μερίδα του λέοντος στην πίτα της κριτικής πήρε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Μάλιστα, οι βολές ήρθαν από φίλια προς τη Νέα Δημοκρατία ΜΜΕ όπως για παράδειγμα η «ΕΣΤΙΑ» η οποία κυκλοφόρησε μεσοβδόμαδα με τον βαρύ πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν είσθε άξιοι να προστατεύσετε ο,τιδήποτε το ελληνικό!».

Το άρθρο υπογράφει ο Μανώλης Κοττάκης και εκτός της γενικής κριτικής για τα κυβερνητικά λάθη είναι εξαιρετικά αιχμηρός με τον Μαργαρίτη Σχοινά. Ο δημοσιογράφος χρεώνει προσωπικά την «ήττα» με την εμπορική καπηλεία του ονόματος του Αιγαίου από τους Τούρκους στον Ευρωπαίο επίτροπο, βασίζοντας τις αιτιάσεις του στο γεγονός ότι η «η χώρα μας εκπροσωπείται από Επίτροπο στο Κολλέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε.», ο οποίος «φέρει την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και «έχει στενή σχέση με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μαξ Βέμπερ».

Ο Μ. Κοττάκης υπογραμμίζει εξάλλου ότι  «στην Ισπανία όπου εδρεύει αυτή ἡ Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε.» ο Μ. Σχοινάς έχει «άριστο δίκτυο ενημέρωσης» και ότι σε κάθε περίπτωση «ως εκ της θέσεώς του (πρέπει να) έχει πλήρη εικόνα για οτιδήποτε συμβαίνει στο εσωτερικό των οργάνων της Ένωσης».

«Έχει η Ελλάς Επίτροπο στην Ένωση ή μήπως παρατηρητή;» αναρωτιέται ο έμπειρος δημοσιογράφος και στέκεται στο γεγονός ότι η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει καν πληροφορηθεί «ποια διαβήματα έκανε μέσα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών οργάνων ως ο Έλλην Επίτροπος για να ανακληθεί αυτή η ανιστόρητη απόφαση».

Η αλήθεια είναι ότι έστω και με καθυστέρηση ο Ευρωπαίος επίτροπος έστειλε επιστολή στον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ζητώντας του να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του ζητήματος που προέκυψε, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO να καταχωρίσει το «Turkaegean» ως σήμα της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, ο Μ. Σχοινάς εκφράζει με «τον πιο έντονο τρόπο» την απογοήτευσή του που «οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. –της Ελλάδας– αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε.». Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει, εξάλλου, πως αν και γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων», παραμένει «πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε σαφής αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης».

Η επιστολή Σχοινά κλείνει με την υπογράμμιση ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι «στο μέλλον παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο στα στρατηγικά μας συμφέροντα δεν θα λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο», αλλά και ότι η διοίκηση της EUIPO θα αντιμετωπίζει τις όποιες ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση.

Τα αντανακλαστικά Σχοινά δεν απέτρεψαν, πάντως, τις κακές γλώσσες από το δεικτικό σχόλιο ότι όλα τα παραπάνω είναι υψηλές προσδοκίες για έναν διπλωμάτη καριέρας που τουλάχιστον το ευρύ κοινό έχει να τον θυμάται λιγότερο για την πολιτική δράση του και πολύ περισσότερο για τις lifestyle εμφανίσεις του, πότε φωτογραφιζόμενος με την ποδοσφαιρική φανέλα του Άρη Θεσσαλονίκης και πότε στο πλατό του μαγειρικού ριάλιτι MasterChef.

Και συμπληρώνουν ότι αν αυτά είχε κατά νου ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στις 18 Ιουλίου του 2019, μόλις λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, πρότεινε τον τότε 57χρονο Θεσσαλονικιό για τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου Επιτρόπου, δεν αποκλείεται να είχε κάνει άλλη επιλογή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα