Η απώλεια της Κεραμέως και η προσφυγή στα δικαστήρια για τις βάσεις εισαγωγής

Τι αναφέρει στη μήνυσή του ο γονιός ενός μαθητή

Δεν της έφτανε της Νίκης Κεραμέως το… αχ-βαχ για το αν και το πώς θα ξανανοίξουν εν μέσω κορωνοϊού οι σχολικές μονάδες στις 10 του Γενάρη, η νέα χρονιά δεν αποκλείεται να της επιφυλάσσει και δικαστικά «βασανάκια».

Ο λόγος δεν είναι σκανδαλώδης. Αφορά τις ενστάσεις ενός πολίτη για την εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Την είδηση «ψάρεψαν» τα κοριουδάκια της «Α» από το ενημερωτικό πόρταλ NEWS24/7, σύμφωνα με το οποίο ένας γονιός μαθητή, εν αποστρατεία αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εναντίον της υπουργού Παιδείας, ισχυριζόμενος ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα έπρεπε να ισχύει από φέτος αλλά από τις εξετάσεις του 2022.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο μηνυτής της κας Κεραμέως αναφέρει στη μήνυσή του σχετική θέση που έχει πάρει για το θέμα ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος επικαλούμενος νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκφράζοντας τη γνώμη ότι το καταργούμενο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «πρέπει να διατηρείται για ορισμένο χρονικό διάστημα» και πως οι όποιες αλλαγές «πρέπει να ρυθμίζονται σε χρόνο ικανώς απέχοντα από τη διενέργεια των εξετάσεων και όχι μεσούντος του αντίστοιχου διδακτικού έτους, πολλώ δε μάλλον κατά την λήξη του».

Ο απόστρατος αξιωματικός ζήτησε τέλος από τις εισαγγελικές αρχές να αποστείλουν αμελλητί τη μήνυση στη Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στο ρεπορτάζ των συναδέλφων σημειώνεται ότι για το θέμα τής ΕΒΕ ο μηνυτής γονέας είχε «ενοχλήσει» και το πρωθυπουργικό γραφείο, αποστέλλοντας σχετική επιστολή για την οποία δεν έλαβε απάντηση.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπαίνουν στην άκρη μπροστά στη μεγάλη οικογενειακή απώλεια της υπουργού Παιδείας, καθώς την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων ο 84χρονος πατέρας της, Κωνσταντίνος Κεραμεύς, αποχαιρέτησε τα εγκόσμια. Διακεκριμένος νομικός, ο πατέρας της υπουργού Παιδείας ήταν ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στα περισσότερα από 40 χρόνια της ακαδημαϊκής πορείας του ξεχώρισε για τη διδακτική, επιστημονική και ερευνητική προσφορά του στον κλάδο του αστικού δικονομικού δικαίου, συγκριτικού δικαίου και διεθνούς δικονομικού δικαίου, έχοντας διδάξει σε πολλές νομικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Έτσι θα σε θυμάμαι, να γελάς, να είσαι πάντα δίπλα μας, να μας στηρίζεις, να μας διδάσκεις ήθος και σεβασμό», ανέφερε στον λιτό αποχαιρετισμό της η υπουργός  Ν. Κεραμέως, καταλήγοντας: «Γενιές και γενιές σε γνώρισαν μέσα από τα συγγράμματά σου, τη διδασκαλία σου, το πάθος σου για τη νομική επιστήμη. Για εμάς ήσουν ο μπαμπάς μας, για τον οποίον ήμασταν και θα είμαστε πάντοτε τόσο υπερήφανοι. Σε ευχαριστούμε για όλα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα