Η δημοσιονομική τρικυμία της Ελλάδας σε 432 σελίδες

Διεθνές βιβλίο με την υπογραφή του υποδιοικητή της ΤτΕ, Θεόδωρου Πελαγίδη

Ένα νέο διεθνές βιβλίο που φέρει τις «βαριές» υπογραφές του υποδιοικητή της ΤτΕ, Θεόδωρου Πελαγίδη, και του γνωστού οικονομολόγου, Μιχάλη Μητσόπουλου, ξεκίνησε το ταξίδι του εδώ και λίγες ημέρες.

Τιτλοφορείται «Who’s to Blame for Greece? – Life After Bankruptcy: Between Optimism and Substandard Growth» (μτφ.: «Ποιος να κατηγορήσει την Ελλάδα; Η ζωή μετά τη χρεωκοπία: Ανάμεσα στην αισιοδοξία και την υποτυπώδη ανάπτυξη») και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό έχει ως πυρήνα τη δημοσιονομική τρικυμία που έζησε η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία.

Ειδικότερα, στις 432 σελίδες του βιβλίου οι συγγραφείς στέκονται με ιδιαίτερη έμφαση στις αιτίες της οικονομικής κρίσης (κεφ. 3 και 6), στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας την «περίοδο της τρόικας» 2010-2014 (κεφ. 4 και 5), στα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα της πολιτικής της «εσωτερικής υποτίμησης» όπως αυτή εφαρμόστηκε (κεφ. 5), αλλά και στις ευκαιρίες που δεν αξιοποιήθηκαν για ισχυρή ανάκαμψη (κεφ. 8), την περίοδο από το 2015 και εντεύθεν (κεφ. 10-11).

Στο πέμπτο μέρος του βιβλίου (κεφ. 13-20) εξετάζονται ζητήματα της ευρωπαϊκής στρατηγικής και ενοποίησης που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση του πολιτικοοικονομικού συστήματος, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της ανάκαμψης της μεταποίησης, του διαρθρωτικού προβλήματος της φορολογικής πολιτικής, αλλά και των οικονομικών προοπτικών υπό την επίδραση της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα