Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΙΓΜΑ

Οι μεγάλες προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εργαλειοποιώντας το φυσικό αέριο, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Ο ρυθμός διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας συνεχίζεται αδιάκοπα. Πριν από λίγα χρόνια είχαμε 100 με 110 μεγαβάτ ετησίως, ενώ τώρα έχουμε ενσωματώσει 2.000 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας . Το 2019 μόνο 30% με 32% της ενέργειας ήταν από ΑΠΕ, τώρα είναι στο 40% με 44%. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε 10 φορές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Ενέργειας διπλασιασμός των διασυνδέσεων με την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία και τριπλασιασμός με την Αλβανία, ενώ προχωρά η πρώτη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε νότια Ευρώπη και Αφρική μέσω της Ελλάδας, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, κάτι που, θα βοηθήσει τη μείωση τιμών.

Την ίδια ώρα τα 9 δισ. ευρώ έφτασε η στήριξη των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Από αυτά τα χρήματα, το 30% ήταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων, και το 70% από τη φορολόγηση υπερκερδών και το σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ενέργειας αυτός ο μηχανισμός που απορρόφησε το 80% με 90% του πρόσθετου κόστους για τα νοικοκυριά και το 50% με 60% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει εμπνεύσει την ευρωπαϊκή ρύθμιση που αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο φόρουμ των Δελφών ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία, έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Zoran Zaev, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα του θα ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση χάρη στους φίλους της. «Ζητήσαμε βοήθεια και ο Μητσοτάκης και ο Σκρέκας μας έδωσαν λιγνίτη σε ανταγωνιστικές τιμές», είπε ο κ. Zaev, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα επένδυσε στη χώρα του πάνω από 2,5 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των περιφερειακών εταίρων για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη ενέργειας, προκειμένου να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. «Αν μοιραστούμε τους πόρους, θα μειωθούν οι τιμές των πρώτων υλών και για τα φωτοβολταϊκά», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός Zoran Zaev.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα