Η Ελλάδα «πρωταγωνίστρια των Βαλκανίων»: Οι αμυντικές συμφωνίες Μητσοτάκη – Ζελένσκι

H άτυπη Σύνοδος των Βαλκανίων που διοργανώθηκε χθες, στέλνει το μήνυμα, ότι η Ελλάδα αποτελεί γέφυρα συνάντησης των Βαλκανίων με την Αν. Γειτονία και την Ουκρανία

20 χρόνια μετά την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» που έθεσε τις βάσεις για την προσέγγιση των Βαλκανικών χωρών με την ΕΕ η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της την εποχή της κρίσης, επιθυμεί να καταστεί εκ νέου ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ευρωατλαντική προοπτική των χωρών αυτών και όχι μόνο.

Στόχος της Αθήνας είναι να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά την γεωπολιτική και ενεργειακή ισχύ που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και να αποτελέσει τον ισχυρό δυτικό πόλο που μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της περιοχής. Η άτυπη Σύνοδος των Βαλκανίων που διοργανώθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας, της προέδρου της Μολδαβίας και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στέλνει το μήνυμα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ότι η Ελλάδα αποτελεί την γέφυρα συνάντησης των ηγετών της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Γειτονία και την Ουκρανία.  

Αναμφίβολα, αυτό που ξεχώρισε τη χθεσινή ημέρα ήταν η επίσκεψη στην Αθήνα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τα όσα συμφωνήθηκαν στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών που διήρκησε 90 λεπτά. Η Ελλάδα αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό επίπεδο καθώς η Πολεμική Αεροπορία θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς πιλότους στα μαχητική αεροσκάφη F-16 που θα προμηθευτεί το Κίεβο από την Ολλανδία και τη Δανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η εκπαίδευση θα γίνει στην 120 Πτέρυγα που εδρεύει στην Καλαμάτα.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Ζελένσκι η Ελλάδα προετοιμάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Επίσης, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνδράμει η Ελλάδα στην απρόσκοπτη συνέχιση της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, βοηθώντας στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Η Αθήνα από την πλευρά της επιθυμεί να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα το πολέμου συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ειδικότερα στην περιοχή της Οδησσού.

Η κοινή δήλωση Ελλάδας – Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας και η διακήρυξη που υπέγραψαν οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο δείπνο για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στην ΕΕ με την πλήρη στήριξη της Ελλάδας αποτελούν ένα επιπλέον σήμα της Αθήνας ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και παράγοντα εξελίξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Ζελένσκι να στείλει πολλαπλά μηνύματα. Με αφορμή την αναθεωρητική πολιτική της Ρωσίας και την προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας, απευθυνόμενος εμμέσως προς την Άγκυρα και τις προκλήσεις των τουρκοκυπρίων στην Πύλα τόνισε ότι «για την πατρίδα μου, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» και πρόσθεσε ότι «είμαστε επί της αρχή αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο».

Στον απόντα από την άτυπη Σύνοδο Έντι Ράμα διεμήνυσε, χωρίς να αναφερθεί ευθέως σε αυτόν ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων περνάει μέσα από την Αθήνα. Όπως είπε «η ανεπιφύλακτη στήριξη της χώρας μας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενέχει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Τα οποία η Αλβανία παραβιάζει με την συνεχιζόμενη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα