Η επίσκεψη “εκπληξη” Πούτιν στο Καλίνινγκραντ, πυροδοτεί φόβους σύρραξης με το ΝΑΤΟ

«Πρόκειται για εκπληκτική άγνοια και έλλειψη κατανόησης του πού ζουν, τι κάνουν και αυτού που θα ακολουθήσει»

Φόβους σύρραξης της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ πυροδότησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκτοξεύοντας απειλές κατά των κρατών της ΕΕ που συνορεύουν με το Καλίνινγκραντ στη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στον ρωσικό θύλακο στη Βαλτική.

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι χώρες γύρω από το Καλίνινγκραντ – που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας – δεν είναι προετοιμασμένες για «αυτό που θα ακολουθήσει», μετά την απόφασή τους να γκρεμίσουν σοβιετικά μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του την Πέμπτη, όταν το προεδρικό του αεροσκάφος, το «Ιπτάμενο Κρεμλίνο», πέταξε κοντά στον νατοϊκό εναέριο χώρο της Εσθονίας και πλησίον των ακτών της Λετονίας και της Λιθουανίας με μαχητικά να σηκώνονται στις ανατολικές ακτές της νήσου Γκότλαντ της Σουηδίας, ο 71χρονος Πούτιν είπε στους φοιτητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Kant Baltic: «Πρόκειται για εκπληκτική άγνοια και έλλειψη κατανόησης του πού ζουν, τι κάνουν και αυτού που θα ακολουθήσει».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η επίσκεψη του Πούτιν δεν αποσκοπούσε να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στο ΝΑΤΟ, αλλά στο να δώσει ώθηση στην «ανάπτυξη». «Όταν ο πρόεδρος επισκέπτεται περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αυτό δεν είναι μήνυμα προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Το σημαντικότερο είναι η μη αποστολή μηνυμάτων, αλλά να κάνει αυτό που κάνει εδώ και πολλά χρόνια, να εργάζεται για την ανάπτυξη της χώρας μας και των περιοχών μας», είπε.

Παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ είναι σημαντική η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Πούτιν στην καρδιά της Ευρώπης εν μέσω αυξανόμενης απειλής διεύρυνσης του πολέμου της Ρωσίας με τη Δύση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατολόγησης των πολιτών μετά την προειδοποίηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ότι θα υποχρεωθούν να καταγαγούν πολίτες προκειμένου να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας σε περίπτωση πολέμου.

Ενώ πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κηρύξει ο Πούτιν πόλεμο στο ΝΑΤΟ σε «πέντε με οκτώ χρόνια».

Σύμφωνα με τον αναλυτή της δεξαμενής σκέψης “ European Council on Foreign Relations” Καμίλ Γκραν, ο Πούτιν έστειλε διάφορα μηνύματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο που υπενθυμίζει στους κατοίκους του Καλίνινγκραντ ότι είναι κομμάτι της Ρωσίας.

 

«Αυτό κατά την άποψή μου είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια να στείλει το μήνυμα ότι η Βαλτική δεν είναι νατοϊκή θάλασσα μετά την αίτηση ένταξης στη Συμμαχία από τη Φινλανδία και τη Σουηδία», αλλά και «ένας τρόπος να θυμίσει στη Δύση ότι η Ρωσία διαθέτει στρατιωτικά ατού στο Καλίνινγκραντ», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν είπε ότι «μιλιταριστικές δηλώσεις» από χώρες της Βαλτικής συνιστούν απειλή για το Καλίνινγκραντ, που κατέλαβε η Ρωσία από τη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Ιανουάριο, η Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή αμυντική ζώνη της Βαλτικής στα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Θα χτίσουν ένα τείχος «αμυντικών εγκαταστάσεων» και θα αναπτύξουν συνεργασία πυραύλων-πυροβολικού.

Η Εσθονία, πρώην τμήμα της ΕΣΣΔ, θα κατασκευάσει 600 καταφύγια, το καθένα εκ των οποίων θα φιλοξενεί έως και 10 στρατιώτες, στα μήκους 290 χλμ. σύνορά με τη Ρωσία. Ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Χάνο Πέβκουρ, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ην ανάγκη για «φυσικές αμυντικές δομές στα σύνορα από το πρώτο μέτρο για την προστασία της Εσθονίας».

Το Καλίνινγκραντ θεωρείται το πιθανότερο σημείο ανάφλεξης πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν ανέπτυξε πολεμικά αεροσκάφη εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακο λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κι αργότερα απείλησε να αναπτύξει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στην περιοχή.

Το Suwałki Gap, μια στενή λωρίδα γης μήκους 70 χιλιομέτρων μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, συνδέει το Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία, όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικά στρατεύματα.

Αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει το διάδρομο αυτό αιφνιδιαστική για τη μετακίνηση δυνάμεών του από τη Λευκορωσία προς το Καλίνινγκραντ, θα μπορούσε να αποκόψει τα κράτη της Βαλτικής από τους συμμάχους τους και τις γραμμές τροφοδοσίας στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, λόγος για τον οποίο στρατηγοί του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζουν «αχίλλειο πτέρνα» της Συμμαχίας το Suwalki Gap.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις μιλώντας την Τετάρτη πριν από μια συνάντηση με ομολόγους του στις Βρυξέλλες δήλωσε: «Ναι είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πιθανός ένας πραγματικός πόλεμος».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι ούτε οι ένοπλες δυνάμεις ούτε η κοινή γνώμη της χώρας είναι έτοιμες για έναν πόλεμο με τη Ρωσία. Απευθυνόμενος σε νεοσύλλεκτους σε γερμανική στρατιωτική ακαδημία στο Αμβούργο ο Μπόρις Πιστόριους επεσήμανε: «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα; Και ποιοι είναι αυτοί οι “εμείς”; Αυτή η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα