Η ευθύνη του ανεύθυνου

Όταν για το μοιραίο ευθύνονται πολλοί φτάνει να μην ευθύνεται κανένας, όπως έγινε και με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Συμπληρώνεται σχεδόν μήνας από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου κι αν υπάρχει ένα βασικό στοίχημα για το καλοκαίρι του 2022, αυτό είναι να μην ζήσουμε τις εικόνες του καλοκαίρι του 2021 όταν παραδόθηκαν στις φλόγες η Εύβοια, η Αττική και η Ηλεία.

Τι «υπόσχεση» έδωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης; Ότι στη μάχη της κατάσβεσης θα «πέσει» φέτος και ο στρατός, ότι οι περιπολίες θα είναι αυξημένες, με την έμφαση να δίνεται ιδιαίτερα στη συνεργασία όλων των φορέων της Πολιτικής Προστασίας, στη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των ίδιων των πολιτών ώστε να ενισχυθεί ο μηχανισμός αντιμετώπισης των καταστροφών.

Την αίσθηση ετοιμότητας που συνήθως περιγράφουν τα ευχολόγια, στη βάση κυρίως του «πάθαμε και μάθαμε», χάλασε την Τρίτη η δημοσίευση ενός εξαιρετικά αποκαλυπτικού –συνάμα και επίκαιρου– ρεπορτάζ στην εφημερίδα «TA ΝΕΑ». Με την υπογραφή του γνωστού αστυνομικού συντάκτη, Βασίλη Λαμπρόπουλου, η εφημερίδα έφερε στο φως το 42 σελίδων πόρισμα της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Αυγούστου 2021 στη Βαρυμπόμπη της Αττικής.

Σύμφωνα με τον υπογράφοντα την πραγματογνωμοσύνη η πυρκαγιά οφειλόταν στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων μεταξύ αγωγών ή μεταξύ αγωγών και γης στον πυλώνα ΧΑ 44 του εναέριου δικτύου του ΑΔΜΗΕ. Το καταστροφικό όπως αποδείχτηκε φαινόμενο προκλήθηκε από τον μην καθαρισμό των μονωτήρων του πυλώνα. Εν ολίγοις αν ο πυλώνας είχε καθαριστεί όπως έπρεπε, θα είχαν γλυτώσει τα 100.000 στρέμματα πευκοδάσους που έγιναν κάρβουνο. Ο ΑΔΜΗΕ, λοιπόν, ο κατά τα φαινόμενα φταίχτης. Ούτε η γιαγιά που πήγε να μαγειρέψει στην αυλή, ούτε ο εργάτης που έκανε οξυγονοκόλληση στην ύπαιθρο, ούτε ο εμπρηστής που οραματίστηκε νέα οικοπεδάκια.

Θα ήταν λαϊκισμός και μάλιστα φτηνός να ρωτήσουμε γιατί δεν έχει τελειώσει το έργο της υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου πανελλαδικά, όταν η έκτασή του ξεπερνάει τα  242.000 χιλιόμετρα καλωδίωσης και το κόστος του «θαψίματος» υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ. Δεν πρέπει, όμως, να ρωτήσουμε ποιος και πόσο θα πληρώσει για αυτή την αβλεψία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όταν η Θέμιδα μοιράζει πρόστιμα και φυλακίσεις –με ανασταλτικό χαρακτήρα– στους πολίτες που καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια;

Ή να μην αναρωτηθούμε, αν καθαρίστηκαν φέτος οι πυλώνες; Διότι το ρεπορτάζ λέει ότι στο Μαξίμου «καίγονται» να μην… ξανακαεί η χώρα επειδή κάποιοι υπεύθυνοι φέρονται ανεύθυνα και γι’ αυτό το πρωθυπουργικό φιρμάνι που έχει «ταχυδρομηθεί» στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να κινητοποιηθούν οι συναρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες ούτως ώστε να καθαριστούν κατά προτεραιότητα κι όσο είναι καιρός μεγάλες δασικές εκτάσεις και να διανοιχθούν νέες αντιπυρικές ζώνες.

Όσο πάντως γράφονταν αυτές οι γραμμές από τον ΑΔΜΗΕ ούτε καν είχαν μπει στον κόπο να απαντήσουν αν έχουν σκοπό να καταβάλουν κάποιου είδους αποζημίωση (σ.σ. εκτός από τα 100.000 στρέμματα στην περσινή φωτιά στη Βαρυμπόμπη καταστράφηκαν ολοσχερώς και 130 κατοικίες) ή αν έστω προτίθενται να προσβάλουν νομικά το πραγματογνωμοσύνη που «καίει» τον Διαχειριστή.

Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως όταν για το μοιραίο ευθύνονται πολλοί φτάνει να μην ευθύνεται κανένας, όπως έγινε και με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Να θυμίσουμε ότι ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, που μετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς ως επιχειρησιακός υπαρχηγός κλήθηκε να απολογηθεί δυόμιση χρόνια μετά από το συμβάν; Ή μήπως να περιμένουμε να τελειώσει και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι για να τσεκάρουμε ότι όντως κατεδαφίστηκαν όλα εκείνα τα κτίσματα που έκλειναν την ελεύθερη δίοδο προς την παραλία; Τουλάχιστον αυτό ας ελπίσουμε ότι θα πάει καλά…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα