Η Κουμουνδούρου φλέγεται και ο Στέφανος ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες

Ποιοι εισηγούνται απόσυρση της πρότασης διαγραφών - Στάση αναμονής από την Αχτσιόγλου - Διχασμένα τα στελέχη ενόψει Κεντρικής Επιτροπής

Διχασμένο και αμήχανο βρίσκει την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης της «Ομπρέλας», όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την έξοδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αντίστροφη μέτρηση για την Κεντρική Επιτροπή να έχει κιόλας ξεκινήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε τις Βρυξέλλες για ένα διήμερο ταξίδι επαφών «δραπετεύοντας» από την «καυτή», εσωκομματική επικαιρότητα στην Αθήνα, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος βρέθηκαν χθες στη Βουλή, προκειμένου να «μετρήσουν κεφάλια» με την νέα ηγετική ομάδα, αναφορικά με τους συσχετισμούς στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ότι οι «αριθμοί δεν βγαίνουν» έχει, άλλωστε, καταστεί σαφές στο εσωκομματικό τοπίο εδώ και καιρό, ενώ πληθαίνουν οι φωνές προς την ηγεσία να πάρει πίσω την πρόταση περί διαγραφών, επιλέγοντας αντ’ αυτού την «ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκη των φραστικών/θυμικών υπερβολών».

Συγκεκριμένα, σε «ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ που θα πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2023» με αποδέκτες:

– Tον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη

– Τη Γενική Γραμματέα Ρανια Σβήγκου

– Τον αν Γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη

– Τα μέλη της Πολίτικης Γραμματείας

– Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής

Έξι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τονίζουν πως «πρέπει να υπάρξει απόσυρση της πρότασης περί διαγραφών αλλά και ταυτόχρονη απόρριψη και καταδίκητων φραστικών/θυμικών υπερβολών». Όπως επισημαίνουν στο κοινό κείμενό τους οι: Χάρης Τσιόκας, Λαμπρίδης Χρήστος, Μιχαηλιδης Ανδρέας, Ευαγγελοπούλου Ελένη, Λαμπρινίδης Φώτης και Μπουλέκος Γιάννης, «πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά και όχι να αναλωθούμε περαιτέρω στις εσωκομματικές αντιθέσεις».

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει την ευθύνη να επιλέξει αταλάντευτα τον δρόμο των πολιτικών αλλαγών που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, με μονομέτωπο αγώνα, προτείνοντας την επανεκκίνηση του κόμματος. « Αν η μετεξέλιξη αυτή είχε δρομολογηθεί από το 2019 θα είχαν προκύψει ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες για την Αριστερά» τονίζουν με κριτική ματιά, προσθέτοντας πως «η μη διεξαγωγή του Συνεδρίου πριν την Προεδρική εκλογή επέτεινε τα προβλήματα ταυτότητας που προκύπτουν σήμερα . Τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος δεν γνώριζαν τις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων ενώ κάποιες πλευρές ίσως και να θεώρησαν δεδομένη την επιτυχία τους .Η διάψευση όμως των προσδοκιών τους, οδήγησε σε πικρία ,θυμό και επιθέσεις από όλες τις πλευρές οι οποίες δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», συμπληρώνουν. Υπό αυτήν την προοπτική, «ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό δυστυχώς ενισχύει διεργασίες ρευστοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας», παρατηρούν τα ίδια στελέχη, την ώρα που «γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής της εσωστρεφούς κομματικής ατζέντας με μια νέα αρχή !», περιγράφουν, ζητώντας:

– Η ΚΕ με την απόφαση της να εξαγγείλει τη διεξαγωγή του συνεδρίου το Φεβρουάριο.

– Η ΚΕ να μετατραπεί σε ΚΟΕΣ και να αναδείξει η ίδια την ολιγομελή γραμματεία της.

Συνάξεις και σενάρια

Την ίδια ώρα, μαίνονται στο παρασκήνιο οι συνάξεις μεταξύ των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου ενίσχυσε τα σενάρια που θέλουν την «Ομπρέλα» να μελετά τις επόμενες κινήσεις, μετά την συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε ένα στίγμα ότι δεν είναι αισιόδοξος για το τι θα γίνει, πρέπει να γίνει προσπάθεια να ανακτήσουμε την υπερηφάνεια της Αριστεράς τόνισε στα Παραπολιτικά FM, η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, συμπληρώνοντας πως όλα εξαρτώνται από την στάση του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.

Τόσο η «Ομπρέλα», όσο και η τάση «6 συν 6» που υποστηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να εξετάσουν τα νέα δεδομένα τις επόμενες ώρες, καθώς κατά πληροφορίες δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέχρι το Σαββατοκύριακο, χωρίς να αποκλείεται να συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο.

Από πλευράς του, σε ρόλο ενδιάμεσου, «το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί, υπάρχει χώρος για ενότητα» ανέφερε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικασίας έτσι κι αλλιώς. Είναι μία ευκαιρία να υπάρξουν υποχωρήσεις και να πέσουν οι τόνοι. Είναι μία κακή εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, πρέπει να πάμε στην επόμενη ημέρα και να επικεντρωθούμε στα πολιτικά ζητήματα». «Οι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν κανέναν απολύτως» σχολίασε ο κ. Τεμπονέρας, καταλήγοντας πως «η Αριστερά έχει ζήσει διασπάσεις στο παρελθόν και αυτό έχει δείξει ότι τα γεγονότα αυτά δεν ευνοούν το συνολικό εγχείρημα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα