Η κρίση ισοπέδωσε τον Τύπο

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στην κυριολεξία προκαλούν σοκ. Από το 2004 έως το 2014 η ανεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο αυξήθηκε κατά 825%.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Το ποσοστό σοκάρει και αποτυπώνει τον μέγιστο βαθμό της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στον κόσμο της Ενημέρωσης. Τα στοιχεία αναμένεται να βγουν στη δημοσιότητα μέσα από μια πλήρη μελέτη της ΓΣΕΕ, ένα κεφάλαιο της οποίας αφορά τα ΜΜΕ και τους ανθρώπους της.

Το 2004, που τα ΜΜΕ δεν ήταν τόσα πολλά σε αριθμό και ούτε υπήρχε η ιντερνετική έξαρση ενημερωτικών επαγγελματικών ιστοσελίδων, στον χώρο των ΜΜΕ εργάζονται 11.184 άτομα. Η ανεργία ήταν της τάξης του 6,2%, ήτοι περίπου 744 άτομα. Το 2014, δέκα χρόνια μετά, μειώθηκε η απασχόληση και οι εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 9.722 άτομα, με τους ανέργους να είναι πλέον 6.141, ποσοστό 38%! Τα επόμενα, μετά το 2014, έτη η ανεργία μειώνεται στο 29%, αλλά παρουσιάζεται σαρωτική αύξηση του ποσοστού των απασχολούμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνονται και από αυτά που διαθέτει η ΕΣΗΕΑ. Την κατάσταση παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο εκ μέρους της Ένωσης το μέλος του Δ.Σ. Νανά Νταουντάκη, η οποία επεσήμανε πως το 60% της απασχόλησης σήμερα στα ΜΜΕ στηρίζεται στις ατομικές συμβάσεις. Τα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας είναι κυρίαρχα και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων κυμαίνονται από δύο έως και 12 μήνες. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι πάνω από πέντε χρόνια άνεργοι.

Στη δεκαετία της κρίσης έκλεισαν περί τις 80 επιχειρήσεις ΜΜΕ και χάθηκαν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις. Στις νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν, απασχολούνται εργαζόμενοι με 12ωρα και μισθούς της τάξης των 300 ευρώ. Στην ΕΣΗΕΑ είναι καταγεγραμμένοι 1.000 άνεργοι, αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του κλάδου.

 

Κονδύλι από Ευρώπη

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 2.308.500 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για την Ελλάδα, ποσό που θα δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση εργοδοτών και απολυμένων δημοσιογράφων, καθώς και για την εκπαίδευση των συντακτών.

Η αίτηση είχε υποβληθεί τον περασμένο Μάιο από την Ελλάδα, αλλαγμένη σε αρκετά σημεία από την αρχική αίτηση του 2015, η οποία αφορούσε περισσότερους απολυμένους και με αίτημα ενίσχυσης 8 εκατ. ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης δίνεται για έργα συγχρηματοδότησης που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την κατάρτιση, επανακατάρτιση και επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεισφορά για τη σύσταση επιχείρησης με ποσό έως 15.000 ευρώ, επίδομα αναζήτησης εργασίας και επίδομα κατάρτισης 40 ευρώ ανά ημέρα και κίνητρα για προσλήψεις στους εργοδότες. Η επιχείρηση που θα κάνει τις προσλήψεις θα λάβει 650 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες κατ’ ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος θα παραμείνει στην εργασία μόλις λήξει το κίνητρο για τουλάχιστον έξι επιπλέον μήνες.

 

Πήραν παράταση οι ανατιμήσεις του Άργους μετά τις κυβερνητικές επιστολές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 

Η κυβερνητική παρέμβαση που είχαν ζητήσει οι εκδότες απέδωσε, κι έτσι η νέα τιμολογιακή πολιτική που είχε επιβάλει το Άργος στη διακίνηση των εφημερίδων δεν θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Σάββατο 1η Δεκεμβρίου. Πήρε παράταση για την 1η Φεβρουαρίου, αφού οι επιστολές που απέστειλαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πρώτα οι Παππάς – Κρέτσος (από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ), κι εν συνεχεία ο Γιάννης Δραγασάκης, ενεργοποίησαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία κάλεσε εκπρόσωπο του Άργους, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι στις 19 Ιανουαρίου θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Εκεί ο εκπρόσωπος του Άργους τόνισε πως η νέα τιμολογιακή πολιτική θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, καθώς στο πρακτορείο πιστεύουν ότι εντός του Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρώσει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πάντως, οι εκδότες αναζητούν λύσεις με μικρότερη επιβάρυνση διανομής και, γι’ αυτό, το πιθανότερο είναι να υπάρξει νέος κύκλος συζητήσεων με το Άργος. Έτσι, ο εκδότης της «Καθημερινής», Θέμις Αλαφούζος (μεγαλομέτοχος επί χρόνια του πρακτορείου διανομής Ευρώπη, που ανέστειλε πριν από δύο χρόνια τη λειτουργία του), εξετάζει σοβαρά εναλλακτικούς τρόπους διανομής της εφημερίδας του. Κάτι ανάλογο αναζητεί και ο εκδότης της «Δημοκρατίας», Γιάννης Φιλιππάκης, ο οποίος μελετά εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός καθετοποιημένου μηχανισμού εκτύπωσης, διανομής και εισαγωγής χαρτιού.

Στο μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η ιδέα της δημιουργίας ενός κρατικού πρακτορείου διανομής, που θα τυγχάνει (εκτός των άλλων) και κρατικής επιχορήγησης. Πρόκειται για μια σκέψη του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, που, όπως φαίνεται, έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, η οποία αναζητεί τρόπους για την ενίσχυση των εφημερίδων.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα