Η «λαβωματιά» του τουρισμού από τις βόμβες του Πούτιν αλλά και οι 50.000 θέσεις εργασίας που περιμένουν εργαζόμενους

Από πού θα "ρεφάρει" η Ελλάδα τις απώλειες από τη ρωσική τουριστική αγροά

Δεν ανακαλύπτει την πυρίτιδα όποιος επαναλάβει ότι ο τουρισμός είναι το άλογο που θα τραβήξει το κάρο της ανάπτυξης από το τέλμα που προκάλεσε η πανδημική ύφεση.

Δυστυχώς αυτό το «άλογο» θα έχει… ζόρια περισσότερα του αναμενομένου, καθώς η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία «συννεφιάζει» τον στόχο για χρονιά-ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών. Ο λόγος; Η σοβαρότατη πιθανότητα να μην μπορέσει η Ελλάδα να υποδεχτεί μία κρίσιμη μάζα περίπου μισού εκατομμυρίου τουριστών προερχόμενων από τη ρωσική αγορά. Έστω κι έτσι, πάντως, στο υπουργείο Τουρισμού επικρατεί αισιοδοξία ότι το… ντέρμπι θα κερδηθεί. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη θα είναι μέχρι τα τέλη Μαΐου μία no-fly ζώνη για τις πτήσεις από τη Ρωσία για 3 μήνες, ποντάρει ωστόσο στο γεγονός ότι υπάρχει μία τεράστια ζήτηση για τη χώρα μας από όλα τα μέρη του κόσμου, με το εγχώριο τουριστικό προϊόν να είναι το Νο 5 τουριστικό μπραντ στην παγκόσμια κατάταξη.

Στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας εκτιμούν πως ό,τι χαθεί από τη ρωσική αγορά θα καλυφθεί και με το παραπάνω από ισχυρές αγορές που το 2021 δεν επέλεξαν κυρίως λόγο κορωνοϊού την Ελλάδα για τόπο των διακοπών τους, δείχνοντας τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τις οποίες υπάρχει πλέον απευθείας αεροπορική διασύνδεση, όπως και την Αυστραλία που τους τελευταίους 24 μήνες ήταν σε lockdown.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η ζήτηση «χεριών» από την ελληνική τουριστική βιομηχανία είναι μεγάλη, με τις κενές θέσεις προς πλήρωση να υπολογίζονται σε περίπου 50.000. Μάλιστα επειδή αυτές οι θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν πέρσι από το ελληνικό εργατικό δυναμικό, υπάρχει η σκέψη μήπως καλυφθούν φέτος από Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας ή και Ουκρανούς που έγιναν πρόσφυγες λόγω πολέμου και δεν αποκλείεται να παραμείνουν στη χώρα μας και μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα