Η Μέρκελ «αθώωσε» τον Πούτιν για το φυσικό αέριο

Με σπασμένα τα φρένα τρέχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και το απίστευτο ράλι ακρίβειας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κι έφτασαν στα 82 δολάρια το βαρέλι (σ.σ. είναι υψηλό τριετίας), αντίστοιχα οι τιμές του αμερικανικού αργού άγγιξαν τα 78 δολάρια το βαρέλι που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, την ίδια ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου (Dutch TTF Gas Futures) έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των €111,4 ανά μεγαβατώρα, από περίπου €17/μεγαβατώρα που κόστιζε πριν από έναν χρόνο.

Το θέμα απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δ. Βαλκανίων, το οποίο και συζήτησαν μεταξύ τους στο περιθώριο της Συνόδου. Απτή λύση για το πρόβλημα της ακρίβειας που «καίει» καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις δεν προέκυψε. «Βγήκε» όμως ζουμερό παραπολιτικό, καθώς η βάλλουσα πανταχόθεν Ρωσία ως η υπαίτιος των υπέρογκων αυξήσεων στο φυσικό αέριο βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της… συνταξιοδοτούμενης οσονούπω Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος έκανε λόγο για τη βιαστική επίρριψη ευθυνών στη Ρωσία και συμβούλεψε τους ομολόγους της ότι δεν πρέπει να αναζητούνται «πολύ απλές λύσεις» για την ενεργειακή ακρίβεια. «Το ερώτημα είναι: Υπάρχουν παραγγελίες που έχουν γίνει και η Ρωσία δεν εφοδιάζει (με φυσικό αέριο); Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για τις οποίες η Ρωσία να είπε: Δεν θα σας εφοδιάσουμε και σίγουρα δεν θα το κάνουμε μέσω του ουκρανικού αγωγού», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και συνέχισε:

«Η Ρωσία μπορεί να εφοδιάζει με φυσικό αέριο μόνο βάσει συμβάσεων. Επομένως, το ερώτημα είναι: Είναι αρκετές οι παραγγελίες ή η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου αυτήν τη στιγμή είναι ίσως επίσης ένας λόγος για να μην γίνονται τόσο μεγάλες παραγγελίες; Όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 και 22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια θα επανέλθουμε στο θέμα».

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνήθηκε για ακόμη μία φορά στα μέσα της εβδομάδας την ευθύνη για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς τής Ε.Ε. ότι η χώρα του χειραγωγούσε την τιμή του φυσικού αερίου προκειμένου να τεθεί γρήγορα σε λειτουργία ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα