Η «Ο» τεστάρει (και) τις αντοχές δημοσίου και επιχειρήσεων

Μπορεί η τελευταία επιθετική μετάλλαξη του κορωνοϊού να μην οδηγεί σε έμφραγμα τις ΜΕΘ αλλά απειλεί να κρατήσει εκτός μάχης πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της κρατικής μηχανής που θα νοσεί κατά συρροή  

Αν η μόνη παρηγοριά που μας έχει μείνει είναι ότι έχουμε φάει τον γάιδαρο της πανδημίας και μας έχει μείνει η ουρά της, η ατυχία είναι ότι αυτό το τελευταίο «κομμάτι» είναι δύσκολα αναλώσιμο. Αντιθέτως κινδυνεύουν να καταστεί εύκολα… βρώσιμο το ανθρώπινο δυναμικό της ευρύτερης κρατικής μηχανής αλλά και του παραγωγικού ιστού της χώρας, μπροστά στις ορέξεις της επιθετικής μετάλλαξης Όμικρον.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Με τέτοιο ποδαρικό που έκανε το 2022 κινδυνεύει να χαρακτηριστεί κατσικοπόδαρο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις έξι 24ωρα η χώρα μετράει 200.000 νέα κρούσματα που ήρθαν να προστεθούν στα σχεδόν 156.000 που έγραψε το επιδημιολογικό κοντέρ του ΕΟΔΥ το τελευταίο επταήμερο του 2021. Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση όλων των τελευταίων ρεπορτάζ της «Α» που υπογράμμιζαν ότι δεν θα αργήσουμε να δούμε θηριώδη στατιστικά νέων μολύνσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας αλλά και της πολιτείας.

Αν υπάρχει ένα καλό στην ιστορία της «Όμικρον» αυτό είναι ότι η σφοδρότητα με την οποία διασπείρεται η μετάλλαξη φαίνεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ζημιάς που κάνει. Εν ολίγοις ο επιπολασμός της Covid με όχημα την Όμικρον οδηγεί σε διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε 2-3 ημέρες αλλά δεν προκαλεί (τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα) σοβαρές νοσήσεις άρα και εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εδώ, όμως, είναι και η… φάκα με τη συγκεκριμένη έξαρση της πανδημίας στην οποία προσπαθεί να μην πιαστεί η κυβέρνηση. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός, καθώς τη ζημία απειλούν να κάνουν οι πολλοί υψηλοί απόλυτοι αριθμοί των κρουσμάτων, όχι όμως φρακάροντας τις ήδη πιεσμένες ΜΕΘ, αλλά:

>>Υπερκαλύπτοντας απλές νοσοκομειακές κλίνες εκτός μονάδων εντατικής ή αυξημένης φροντίδας, που δεν προορίζονται μόνο για COVID περιστατικά αλλά είναι απαραίτητες για κάθε ασθενή με οποιοδήποτε άλλο νόσημα. Σημειώνεται ότι η καρδιοχειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού έχει κλείσει, και πλέον διενεργούνται αυστηρά μόνο τα έκτατα χειρουργικά περιστατικά.

>>Κρατώντας εκτός μάχης για 7-10 ημέρες νοσούντες υγειονομικούς και διοικητικούς νοσοκομειακούς υπαλλήλους, αλλά και αστυνομικούς και εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε άλλους φορείς του δημοσίου.

>>Στερώντας εργατικά χέρια που νοσούν έστω και με ήπια συμπτώματα Covid από παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, κυρίως το λιανεμπόριο.

>>Προκαλώντας –έστω κατά τόπους και πρόσκαιρα– ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων, απόρροια της αυξημένης ζήτησης π.χ, αντιπυρετικών, αναγλητικών, εισπνεόμενων κ.ά.

Τι λένε οι αριθμοί

Μπορεί οι αριθμοί να μην έχουν χτυπήσει κόκκινο αλλά παραμένουν ενδεικτικοί μίας πραγματικότητας που δεν θέλει και πάρα πολύ για να ξεφύγει. Σε ό,τι αφορά, τις μονάδες του ΕΣΥ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 2.000 νοσούντες υγειονομικούς οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Θυμίζεται ότι στον Ευαγγελισμό, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου λόγω μεγάλης διασποράς, καθώς την περασμένη Δευτέρα είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό 92 εργαζόμενοι (50 υγειονομικοί και 42 διοικητικοί), νούμερο που αντιστοιχεί στο 2,7% του συνόλου των 3.400 εργαζομένων στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ.

Η ενημέρωση που υπάρχει από τους διοικητές των υπολοίπων υγειονομικών περιφερειών της χώρας είναι ότι το πρόβλημα παραμένει σε… εξωκοινοβουλευτικά ποσοστά. Δηλαδή οι απόντες ευρισκόμενοι σε υποχρεωτική καραντίνα νοσοκομειακοί δεν ξεπερνούν το 2,5% της δύναμης κάθε μονάδας.

Παρεμφερής και η επιδημιολογική εικόνα των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ., όπου τα ενεργά κρούσματα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την παραμονή των Θεοφανίων ξεπερνούσαν τα 1.700 επί συνόλου 56.500 αστυνομικών που υπηρετούν στην επικράτεια και με μόλις 20 αστυνομικοί νοσηλεύονται με Covid.

Η κυβερνητική γραμμή άμυνας

Με φόντο τα παραπάνω, οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται σχετικά καθησυχαστικοί αλλά ταυτόχρονα γρηγορούν. Στο υπουργείο Υγείας η αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία εκ των πραγμάτων πιέζει για επιπλέον λύσεις που αναζητούνται στην εκ νέου επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Οι τελευταίοι θα βρουν –αν δεν έχει συμβεί ήδη– στα… γραμματοκιβώτιά τους τα σχετικά φύλλα πορείας, αναλόγως των κενών που έχουν καταγραφεί. Το εγχείρημα, ωστόσο, δυσκολεύει ο αστερίσκος ότι οι ιδιώτες γιατροί θα κληθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ ως part timers (στο 50% του ωραρίου) προκειμένου να μπορούν να είναι παρόντες και στα ιατρεία τους, άρα μιλάμε για «μισή βοήθεια».

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπέμπεται μεγαλύτερη αισιοδοξία και το μότο του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου είναι ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα και υλοποίηση των σχεδιασμών της ΕΛ.ΑΣ. Το μεγάλο άγχος όπως φαίνεται το… τραβάνε στο υπουργείο Εσωτερικών.

Για αυτό και τις προηγούμενες ημέρες έστειλαν κατεπείγον έγγραφο με αποδέκτες δημόσιους οργανισμούς και φορείς και ζητούμενο την «εδώ και τώρα»  σύνταξη εναλλακτικού σχεδίου (σ.σ. το dead line έληγε στις 5 Ιανουαρίου) που κάθε υπηρεσία θα κληθεί να εφαρμόσει σε περίπτωση που η καλπάζουσα διασπορά της «Όμικρον» προκαλέσει λειψανδρία σε νευραλγικές για τη λειτουργία τους υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης εξηγεί ότι δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερος από μία προληπτική άσκηση χαρτογράφησης των υπηρεσιών που είναι λειτουργικά κρίσιμες ώστε να μεγιστοποιηθεί η υγειονομική ασφάλεια και προστασίας σε αυτές.

«Προσέχουμε για να έχουμε…» είπε στην «Α» κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τον σχεδιασμό.

Το (λελογισμένο;) ρίσκο με το άνοιγμα των σχολείων

Το μεγάλο στοίχημα την νέας κανονικότητας που δημιουργεί η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι δίχως άλλο το άνοιγμα των σχολείων. Ως γνωστόν το πρώτο κουδούνι μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χτυπά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με ελαφρώς ενισχυμένα πρωτόκολλα (βεβαίωση αρνητικού self test από ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, περισσότερα self και rapid test τεστ την πρώτη εβδομάδα, επέκταση των διαγνωστικών ελέγχων σε όλο το τμήμα αν εμφανιστεί ένα κρούσμα στην τάξη).

Τα ερωτηματικά, ωστόσο, παραμένουν γιατί δεν προκρίθηκε η λύση μίας ολιγοήμερης παράτασης στην επαναλειτουργία της εκπαίδευσης ώστε να μην μεταβληθούν οι τάξεις σε clusters ακόμη μεγαλύτερη από την υπάρχουσα διασποράς.

Στο υπουργείο Παιδείας απαντούν ότι πρόκειται για ένα απολύτως λελογισμένο ρίσκο αφού όπως εξηγούν το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούσαν να παραβλεφθούν λόγοι παιδαγωγικοί (δηλαδή να μην χαθούν μαθήματα), ψυχολογικοί (η αναγκαιότητα να βρίσκονται οι μαθητές στον φυσικό τους χώρο που βοηθά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή τους) και επιδημιολογικοί  (επιτηρούνται καλύτερα οι μαθητές στο σχολικό περιβάλλον).

Από την άλλη οι στατιστικοί αριθμοί είναι «κουκιά μετρημένα» και η ανάγνωσή τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ρίσκο είναι μεγεθυμένο. Όπως δείχνουν, ειδικότερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα της 6ης Ιανουαρίου επί συνόλου 33.716 νέων κρουσμάτων (σ.σ. και με τα σχολεία κλειστά) οι 6.045 διαγνώσεις αφορούσαν παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ από την αρχή της πανδημία μέχρι σήμερα η ίδια ηλικιακή ομάδα κατέχει το σχεδόν 17% των κρουσμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αύξηση των διαγνωστικών τεστ που θα δούμε την Κυριακή προκειμένου τα παιδία να πάνε τη Δευτέρα στο σχολείο, θα δώσει ουκ ολίγα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα