Η UNICEF παρακάμπτει τους Ταλιμπάν και χρηματοδοτεί τους εκπαιδευτικούς του Αφγανιστάν

Πώς θα γίνει η παράδοση των χρημάτων στους εκπαιδευτικούς της χώρας

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά δήλωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα σύστημα προκειμένου να δώσει απευθείας στους Αφγανούς εκπαιδευτικούς τα οφειλόμενα χρήματα, αφότου η διεθνής κοινότητα πάγωσε τη χρηματοδότηση προς την υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν κυβέρνηση.

«Η UNICEF δημιουργεί ένα σύστημα που θα επιτρέψει την απευθείας καταβολή πληρωμών σε εκπαιδευτικούς χωρίς τα χρήματα να διοχετεύονται μέσω των ντε φάκτο αρχών», δήλωσε η Ζανέτ Βογκελάαρ, επικεφαλής της UNICEF για την Εκπαίδευση στο Αφγανιστάν, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Reuters. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, είπε, η UNICEF θα αρχίσει να καταχωρεί όλους τους εκπαιδευτικούς δημόσιων σχολείων.

«Να μην απογοητεύσουν τα παιδιά του Αφγανιστάν»

«Ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξουμε την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Αφγανιστάν είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα σχολεία και τους δασκάλους τους. Η UNICEF καλεί τους δωρητές να μην απογοητεύσουν τα παιδιά του Αφγανιστάν», προσέθεσε η Βογκελάαρ.

Οι δημόσιες υπηρεσίες του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα εκείνες για την υγεία και την εκπαίδευση, βυθίστηκαν στην κρίση αφότου το κίνημα των ισλαμιστών Ταλιμπάν κατέλαβε τη χώρα στις 15 Αυγούστου.

Πολλές ξένες κυβερνήσεις απαγόρευσαν τη χρηματοδότηση εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία διοχετεύεται μέσω πολυμερών υπηρεσιών. Αυτή έχει γενικά περιοριστεί σε επείγοντα εφόδια όπως σιτάρι και κουβέρτες, αφήνοντας απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία, των εκπαιδευτικών περιλαμβανομένων. Δισεκατομμύρια δολάρια που κατέχει η αφγανική κεντρική τράπεζα στο εξωτερικό έχουν παγώσει επίσης.

Τι θα γίνει με την επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία

Η διεθνής κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό για το ενδεχόμενο οι Ταλιμπάν να περιορίσουν την εκπαίδευση των γυναικών, και τα γυμνάσια για κορίτσια σε πολλά μέρη της χώρας παρέμειναν κλειστά ενώ εκείνα για τα αγόρια επιτράπηκε να ανοίξουν.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα πως θα υπάρξουν «καλά νέα» για την επιστροφή μεγαλύτερων σε ηλικία κοριτσιών στο σχολείο, και πως οι αρχές της χώρας εργάζονται με την UNICEF και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα αυτό.

«Εργαζόμαστε ειδικά με τη UNICEF και κάποιους άλλους διεθνείς οργανισμούς… για να βρούμε μια καλή λύση… έχουμε συνομιλίες σε καθημερινή βάση», δήλωσε ο Ουαχιντουλάχ Χασίμι, διευθυντής εξωτερικών προγραμμάτων και βοήθειας στο υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν.

«Έχουμε ένα πρόβλημα, ότι οικονομικά δεν είμαστε σε καλή κατάσταση… αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά εκείνους που έχουν χρήματα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να μας βοηθήσουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα