Ηγετικός και καταπέλτης ο Μητσοτάκης

Ανέβασε τους τόνους ο πρωθυπουργός απαντώντας στον… θιγμένο Τσίπρα  ότι «λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του λαού και το έδειξε στις εκλογές»

Λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά από τα όσα άκουσε προηγουμένως από τον Αλέξης Τσίπρα ανέβασε τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας εμφατικά ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας «δεν δέχεται υποδείξεις διαπραγμάτευσης» από το δίδυμο Τσίρα – Βαρουφάκη. Αναφερόμενος στη μείωση πλεονασμάτων ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προεκλογική τοποθέτησή του ότι αυτή θα είναι εφικτή, «όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική».

Μ ε αύρα ηγέτη και νικώντας κατά κράτος τον βασικό πολιτικό τους αντίπαλο ο πρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι η ΝΔ εμμένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της και εκπυρσοκρότησε κατά των επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25:

«Θα σπεύσετε να δώσετε συμβουλές διαπραγμάτευσης, αλλά να σας πω κάτι ακόμα. Τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση. Όταν το πρώτο εξάμημνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετριοέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Ε, λοιπόν πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης».

Από την πρώτη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου «ο λαός μας έδειξε εμπιστοσύνη. Η ευθύνη είναι βαριά, αλλά την αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας».

Γρήγορα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε… ρυθμό και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τού ζήτησε να μπει στη… μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο σήμερα! «Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε δύο μήνες τρεις εκλογικές ήττες» κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.  απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις του Αλ. Τσίπρα.

«Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές»

Στο… γήπεδο της οικονομίας ο Κυρ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στα περπαγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης στη ΔΕΗ  αλλά και στον ΕΝΦΙΑ. Με την ατάκα ότι «από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και τις δουλειές προς όλους», ο πρωθυπουργός δήλωσε αιφνιδιασμένος από το επιχείρημα Τσίπρα περί ελάφρυνσης των πλουσίων της Εκάλης. «Όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το ένα εκατ. ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε, γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε» σημείωσε ο Κυρ, Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος, εξάλλου, στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

«Σας ρωτώ και εσάς και την κυρία Γεννηματά: ποια καλύτερη απόδειξη εμπιστοσύνης των δημοσίων υπαλλήλων, από το να εκχωρούμε σε γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης το δικαίωμα υπογραφής πράξεων, που δεν είχαν. Θα έχουν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, αντί να καταλήγουν όλα στον υπουργό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Παιδεία και η Υγεία αποτελούν απόλυτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του (σ.σ. αναγνώρισε ότι οι 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού 10.000 εκπαιδευτικών δεν βρέθηκε ούτε ένα εγγεγραμμένο κονδύλι) ενώ για το κομμάτι της ασφάλειας των πολιτών υπογράμμισε:

«Οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους τους. Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι Έλληνες. Το άσυλο των μολότοφ στα πανεπιστήμια καταργείται αμέσως. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν και είχε ψηφίσει τέτοια διάταξη. Εύχομαι σε αυτή την μεγάλη τομή να σας έχουμε συμμάχους»

«Κακή και επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών»

Ξεκάθαρος ήταν τέλος ο πρωθυπουργός για το Μακεδονικό, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τη δική του και του κόμματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή και επιζήμια και πως επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις αρνητικές συνέπειές της.

«Άκουσα κριτική για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και δήθεν αλλαγή της στάσης μας… Ακούστε: είναι καλό να συνηθίσετε ότι θα υπάρξει συνέπεια λόγων προεκλογικών και πράξεων μετεκλογικών. Είχα πει ότι η Συμφωνία ήταν κακή και επιζήμια. Είχα όμως προειδοποιήσει ότι, άπαξ και κυρωθεί, δεν αλλάζει μονομερώς. Επιβάλλεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις αρνητικές της συνέπειες, ενεργοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ευρωπαϊκή ένταξη της χώρας αυτής. Υλοποιώντας μια μεγάλη καμπάνια για την ελληνική Μακεδονία. Αυτά είπα και αυτά θα κάνω» είπε χαρακτηριστικά καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.

Διαβάστε επίσης