Ηνωμένα Έθνη: Εννέα στους δέκα ανθρώπους, είναι προκατειλημμένοι έναντι των γυναικών

Η ισότητα των δύο φύλων απέχει τρεις αιώνες, προειδοποιεί ο Αντόνιο Γκουτέρες

Σχεδόν εννέα στους δέκα ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης έχουν «θεμελιώδεις προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών», σύμφωνα με τα πορίσματα νέας έκθεσης του ΟΗΕ.

Η σχετική έρευνα καταγγέλλει μια «δεκαετία στασιμότητας» που έχει οδηγήσει στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως αναφέρει το CNN που επικαλείται την σχετική έκθεση.

Το 50% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες από τις γυναίκες.

Την ίδια ώρα, πάνω από το 40% θεωρεί ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι ως επιτελικά στελέχη επιχειρήσεων από τις γυναίκες ενώ το 25% πιστεύει ότι για έναν άνδρα είναι δικαιολογημένο να ξυλοκοπά την σύζυγό του.

Η έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) που δημοσιεύθηκε χθες, αντανακλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Παγκόσμια Έρευνα Αξιών (WVS), σχολιάζει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Τα προκατειλημμένα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την επίτευξη της ισότητας ανδρών και γυναικών, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Προσθέτουν επίσης ότι, με την υποτίμηση των ικανοτήτων και των δικαιωμάτων των γυναικών στην κοινωνία, περιορίζονται οι επιλογές και οι ευκαιρίες τους.

Αυτές οι προκαταλήψεις σε βάρος των γυναικών εντοπίζονται στο εισόδημα, το επίπεδο εξέλιξης και επαγγελματικής τους ανέλιξης όπως και την κουλτούρα τους, προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνοντας ότι, η κατάσταση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση τους, παραμένει στάσιμη από το 2019.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030», σχολιάζει η έκθεση, η οποία αντανακλά απόψεις πολιτών από 80 χώρες, που καλύπτουν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι προκαταλήψεις αυτές εκδηλώνονται με πολλούς τρόπους, όπως με την υποεκπροσώπηση των γυναικών σε επιτελικές θέσεις.

Συγκεκριμένα, στην αγορά εργασίας, οι γυναίκες καταλαμβάνουν λιγότερο από το ένα τρίτο των διευθυντικών θέσεων, ενώ η εικόνα παραμένει ζοφερή και στο υψηλότερο επίπεδο ηγεσίας: Το ποσοστό των γυναικών ως αρχηγών κρατών ή αρχηγών κυβερνήσεων παραμένει γύρω στο 10% από το 1995, όπως επισημαίνει η έκθεση προσθέτοντας ότι, το χάσμα αυτό δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο της εκπαίδευσής τους.

Στις 59 χώρες, όπου οι γυναίκες είναι πλέον πιο μορφωμένες από τους άνδρες, το μέσο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων φθάνει το 39% υπέρ των ανδρών.

Οι κοινωνικοί κανόνες που υποβαθμίζουν τα δικαιώματα των γυναικών είναι επίσης επιζήμιοι για την κοινωνία γενικότερα. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη προόδου αναφορικά με τους κοινωνικούς κανόνες που σχετίζονται με τα δύο φύλα εκτυλίσσεται σε μια κρίση ανθρώπινης εξέλιξης και ανάπτυξης.

«Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) μειώθηκε το 2020 για πρώτη φορά στα χρονικά αλλά και την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Pedro Conceição, επικεφαλής του Γραφείου του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). «Όλοι έχουν να κερδίσουν από τη διασφάλιση της ελευθερίας και της δράσης των γυναικών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν την αισιοδοξία τους υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Δίνουν παραδείγματα πολιτικών γονικής άδειας που μεταβάλλουν τις αντιλήψεις σχετικά με τις ευθύνες φροντίδας και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και οδηγούν σε αλλαγή των πεποιθήσεων σχετικά με τις γυναίκες που δουλεύουν.

«Οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των κοινωνικών προτύπων για τα φύλα», υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΗΕ.

Η ισότητα των δύο φύλων απέχει τρεις αιώνες

«Η πρόοδος προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Μάρτιο ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο, Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι η ισότητα των φύλων απέχει «300 χρόνια», σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, που είναι αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων και την ενίσχυσή της.

Ο Γκουτέρες ανέφερε επίσης τα υψηλά ποσοστά θνητότητας κοριτσιών αναφερόμενος σε αυτά που εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο και όσα πέφτουν θύματα απαγωγής και επίθεσης επειδή πηγαίνουν σχολείο. «Αυτή», όπως είχε πει, «είναι μία απόδειξη ότι η ελπίδα για την επίτευξη της ισότητας των φύλων «απομακρύνεται όλο και περισσότερο».

«Τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο», είχε επισημάνει ο γ.γ του ΟΗΕ κατονομάζοντας μερικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν, όπου, όπως δήλωσε, «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν σαν να μην υπάρχουν στον δημόσιο βίο».

Ο Γκουτέρες τόνισε επίσης ότι, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, πρέπει να υπάρξει «συλλογική» και «επείγουσα» δράση.

Από την ενίσχυση της εκπαίδευσης, του εισοδήματος και της απασχόλησης για τις γυναίκες και τα κορίτσια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες του νότου, έως την προώθηση της συμμετοχής τους στην επιστήμη και την τεχνολογία.

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία. Ας είμαστε ξεκάθαροι: το παγκόσμια πλαίσιο δεν λειτουργεί για τις γυναίκες και τα κορίτσια . Αυτό πρέπει να αλλάξει», είχε προσθέτει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα