ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΤΑΪΒΑΝ: Το (πολεμικό) τρίγωνο των Βερμούδων

Σε αναμμενα κάρβουνα κάθεται η Ουάσιγκτον καθώς το Πεκίνο δεν κρύβει ότι στους πολιτικο-στρατιωτικούς σχεδιασμούς του βρίσκεται με υψηλή προτεραιότητα η εισβολή και η κατάληψη του νησιού που θεωρεί κτήση της

Δεν είναι πολύς καιρός που γράφαμε τις στήλες των διεθνών της «Α» για το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο με αφορμή το αυγουστιάτικο ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Εκείνο το ταξίδι θεωρήθηκε casus belli για την Κίνα που δεν κρύβει –το αντίθετο μάλιστα– ότι στους πολιτικο-στρατιωτικούς σχεδιασμούς της βρίσκεται με υψηλή προτεραιότητα η εισβολή και η κατάληψη της Ταϊβάν.

Προφανώς το Πεκίνο δεν θα έβγαζε δελτίο Τύπου για να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα πότε θα μπουκάρει στο νησί που θεωρεί κτήση της, αλλά οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το καθεστώς Σι Τζινπίνγκ στρώνει τον δρόμο προσάρτησης της Ταϊβάν γρηγορότερα του όποιου χρονοδιαγράμματος υφίσταται.

Την ήπια εκδοχή των αμερικανικών αντιδράσεων εκφράζει για την ώρα ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη κατάληψη της Ταϊβάν από την Κίνα θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική αναταραχή, σε μία εποχή μάλιστα που οι οικονομικοί κλυδωνισμοί σε όλο τον πλανήτη είναι έντονοι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκείνος που επικοινωνιακά εμφανίζεται να αντιδρά περισσότερο… καουμπόικα είναι ο ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σχετικά πρόσφατες –περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη– είναι οι δηλώσεις του πλανητάρχη ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και ερωτώμενος για το εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν σε μία ενδεχόμενη κινεζική επίθεση, εκείνος απάντησε: «Ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου». Είναι δε χαρακτηριστικό πώς όταν ο Μπάιντεν πιέστηκε στην ίδια συνέντευξη να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, η αστερόεσσα θα εμπλέκονταν σε πόλεμο εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής της τελευταίας στην Ταϊβάν, ο Αμερικανός αποκρίθηκε με ένα ξερό «ναι».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως επικοινωνιακών παιγνίων το κλίμα που επικρατεί στο τρίγωνο Ουάσινκτον-Πεκίνο-Τάι Πέι είναι καυσωνικό, με τους Αμερικανούς να εκτιμούν ότι  έπειτα από δεκαετίες σταθερής συνύπαρξης Κίνας και Ταϊβάν, το Πεκίνο άλλαξε την προσέγγισή του και πλέον εμφανίζεται αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση. Πώς; Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν εάν τα ειρηνικά μέσα δεν λειτουργήσουν, τότε η Κίνα θα χρησιμοποιήσει μέσα καταναγκασμού κι αν ούτε αυτά φέρουν το ποθούμενο για τους Σίνες αποτέλεσμα, «τότε πιθανώς να απευθυνθούν στα ισχυρά μέσα για την επίτευξη του στόχου τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα