Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί για τον Ανδρουλάκη

Η ιστορία της Καϊλή έχει προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπου επανήλθαν στο προσκήνιο οι φυλές

Η δικαστικές περιπέτειες της Εύας Καϊλή έχει προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις στο ΠΑΣΟΚ, που ξαφνικά είδε ότι έχτιζε η ηγεσία του από την εποχή της Φώφης Γεννηματά να καταρρέει. Ξαφνικά από εκεί που διατράνωνε την θέληση του να εξελιχθεί σε τρίτο πόλο, βρέθηκε απολογούμενο για την ευρωβουλευτή του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής- όπου παρουσιάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα του Κινήματος από τους συγγραφείς του Νίκο Χριστοδουλάκη (πρώην υπουργός Οικονομικών του Σημίτη) και Ηλία Κικίλια (πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ επί Γιώργου Παπανδρέου) -το κλίμα εντός κι εκτός της αιθούσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με επιείκεια ως αμήχανο. Ταυτόχρονα ανέδειξε και τις διαφορές που εξακολουθούν να έχουν μεταξύ τους όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι ναι μεν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (ανώνυμα κι επώνυμα) τάχθηκαν στο πλευρό του αρχηγού με στόχο να υπηρετήσουν το κεντρικό αφήγημα της Χαριλάου Τρικούπη για το επόμενο διάστημα, όμως τα ερωτηματικά πλανώνται για την επόμενη ημέρα. Όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ ανακουφίστηκαν από την διαγραφή της Καϊλή, αλλά από την άλλη τρέμουν μήπως περάσει εκ νέου το μήνυμα στην κοινωνία «το κόμμα των λαμόγιων». Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια από τα μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δεκαετίες παρουσία έλεγε «ουφ ξεμπερδέψαμε με την μικρή», αλλά από την άλλη επεσήμανε στους συνομιλητές του, ότι «από εκεί που λέγαμε δόξα τω Θεώ, τώρα επιστρέφουμε στο βοήθα Παναγιά».

Ήδη η ηγετική ομάδα του Κινήματος θέλει να αποτρέψει νέο 2012, τότε που συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος και αργότερα καταδικάστηκε για δωροδοκίες στα εξοπλιστικά. Όμως δεν ήταν μόνο αυτός. Στην συνείδηση του κόσμου έχει μείνει και η σύλληψη και προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου (κι αυτός αντιμετωπίζει κατηγορίες δωροδοκίας για εξοπλιστικά προγράμματα), αλλά και η καταδίκη του Τάσου Μαντέλη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ο οποίος είχε ομολογήσει ότι έλαβε προεκλογικό δώρο 450.000 μάρκων από την Siemens. Όπως και την ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από την Siemens και τα έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Ο Τσουκάτος απέφυγε την ποινή, καθώς δεν καταδικάστηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Όλα αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και αρκετά ακόμη, όπως για παράδειγμα η παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (τιμωρήθηκε με ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή το 2015 από το Ειδικό Δικαστήριο), χάρη στην μεθοδική δουλειά της η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τα έκρυψε κάτω από το χαλί. Σε συνδυασμό με την ρύθμιση των χρεών του κόμματος το ΠΑΣΟΚ και υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη έμοιαζε να τα αφήνει όλα πίσω. Όμως η ιστορία της Καϊλή ανέσυρε μνήμες του παρελθόντος. Και παρά την φιλότιμη προσπάθεια του Δημήτρη Μάντζου (εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ) να σπεύσει να δηλώσει «όπως λέγαμε πως δεν υπάρχουν κόμματα παιδοβιαστών έτσι και τώρα λέμε ότι δεν υπάρχουν κόμματα απατεώνων. Η ακαριαία διαγραφή της κ. Καϊλή αποτελεί ένα μήνυμα αξιακής ανανέωσης και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά και την παραβίαση της πολιτικής ηθικής», στο διαδίκτυο γίνεται πανηγύρι από τους αντίπαλους του ΠΑΣΟΚ.

Η μπανανόφλουδα

Όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα για το ΠΑΣΟΚ προκλήθηκαν από το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πάτησε την μπανανόφλουδα που του έριξε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το προηγούμενο Σάββατο το πρωί προέβη σε ένα περίεργο συσχετισμό της νόμιμης επισύνδεσης των τηλεφωνικών επικοινωνιών Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ -για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, υπό τον ευρύ όρο «λόγοι εθνικής ασφάλειας» -με την υπόθεση Καϊλή. Μόνο που οι μέχρι σήμερα πληροφορίες από την βελγική αστυνομία δεν μιλούν για επισύνδεση των επικοινωνιών της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σεβόμενοι την βουλευτική ασυλία. Και παρά το γεγονός ότι γινόταν έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έμαθε τη δήλωση του Οικονόμου αντέδρασε ως αψύς κρητικός και όχι ως ευρωπαίος πολιτικός. Έτσι απάντησε λέγοντας ότι «η Καϊλή ήταν ο δούρειος ίππος του Μαξίμου», ανοίγοντας ο ίδιος τον ασκό του Αιόλου. Στην ίδια συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν διέγραψε την κ. Καϊλή, όταν διαφοροποιήθηκε επισήμως τον Αύγουστο μετά την μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη. Αρκέστηκε να πει ότι «την είχαμε ενημερώσει ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα είχαμε ενημερώσει την ευρωομάδα των σοσιαλιστών». Κάτι που μπέρδεψε τον πολύ κόσμο.

Όταν δύο ημέρες αργότερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, προσπάθησε να εξηγήσει όλο το παρασκήνιο ήταν αργά. Συγκεκριμένα ο κ. Δουδωνής ισχυρίστηκε ότι «η διαγραφή δεν έλαβε χώρα νωρίτερα, καθώς υπήρξε μια συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και δη με την ΚΟ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, οι οποίοι μας είπαν ότι είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι πολύ δύσκολο αν τη διαγράψετε, να χειριστούμε εμείς την κατάσταση στην Ευρώπη. Ήταν η εισηγήτρια στην επιτροπή PEGA για τις παρακολουθήσεις. Αν την αποπέμπαμε, θα ήταν σαν να παρεμβαίνουμε ευθέως στο έργο της επιτροπής. Τι προκρίθηκε λοιπόν; Της ξεκαθαρίστηκε ήδη από την πρώτη στιγμή, μετά από συνεννόηση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ». Ένα σενάριο που ακούγεται πολύ λογικό, όμως υπάρχει ένα κενό. Το ΠΑΣΟΚ δεν φρόντισε να ζητήσει από την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, μία δήλωση επιβεβαίωσης, ώστε να καταλάβει και ο απλός κόσμος όλες τις ενέργειες που έγιναν. Και να δικαιολογηθεί έτσι η εξήγηση Ανδρουλάκη για «Δούρειο Ίππο του Μαξίμου».

Απλά από την Χαριλάου Τρικούπη για να αποδείξουν τα λεγόμενα τους, ότι είχε ενημερωθεί η κ. Καϊλή από το τέλος Αυγούστου ότι χωρίζουν τα τσανάκια τους υποστηρίζουν ότι η ευρωβουλευτής απουσίαζε από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΔΕΘ στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε δώσει το παρών σε εκδήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη στο περιθώριο της κυβερνητικής επίσκεψης στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Μπέρδεμα και με την ομιλία

Ο εκνευρισμός του Νίκου Ανδρουλάκη έβαλε σε μπελάδες το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έτσι κι αλλιώς πιέζεται μόνο και από το γεγονός της σύλληψης και κράτησης στις φυλακές της Εύας Καϊλή. Κι αυτό διότι στην ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή, ο πρόεδρος του Κινήματος επεσήμανε ότι «πρέπει να χάσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να περάσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης». Κάτι που άδραξε η επικοινωνιακή ομάδα της Νέας Δημοκρατία και επιτίθεται εκ νέου με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ ότι τα βρήκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, καθώς η κυβερνητική προπαγάνδα κινείται με την ατάκα «ψηφίζεις Ανδρουλάκη το πρωί και το βράδυ βγαίνει Τσίπρας». Κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έβλεπαν το ΠΑΣΟΚ ως μία ψήφο διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές αστοχίες.

Και πάλι ο Παναγιώτης Δουδωνής κλήθηκε να μπαλώσει τα πράγματα ξεκαθαρίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση εμείς δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Έχουμε μια αυτόνομη πορεία. Ποιος είναι ο σκοπός κάθε κόμματος της αντιπολίτευσης από καταβολής κόσμου; Να στείλει την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Είναι τελείως παράλογο να βγαίνει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης και να λέει: “Ψηφίστε μας για να μείνει η κυβέρνηση στην εξουσία”. Άρα είναι κάτι συμφυές με την λειτουργία της δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης. Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση, την οποία και δεν αλλάζουμε. Την έχει επανειλημμένα εκφράσει ο Πρόεδρος μας που είναι η εξής: Θα μιλήσουμε προγραμματικά στους Έλληνες πολίτες, γι’ αυτό και την Κυριακή δυο σπουδαίες προσωπικότητες, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας παρουσίασαν το πρόγραμμα και το ιδεολογικό μας προοίμιο. Αυτό θα καταθέσουμε στους Έλληνες πολίτες και θα συζητήσουμε».

Όπως γίνεται αντιληπτό στο ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν ότι έκαναν νέα γκάφα, λόγω του εκνευρισμού και τώρα δίνουν μάχη για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Το δώρο Βενιζέλου

Την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και με ανάρτηση του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας (βρέθηκε εκεί για την παρουσίαση του βιβλίου του «Εκδοχές Πολέμου») έριξε σωσίβιο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην Καϊλή τόνισε: «Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές».

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση αφήνοντας εκ νέου αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη: «Με ρωτάτε για το νομοθετικό πλαίσιο, το ελληνικό υποθέτω, παρότι στην προκειμένη υπόθεση εφαρμόζεται το βελγικό. Προφανώς είναι επαρκές και το ελληνικό συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος. Όπως κρατήθηκε προσωρινά η κ. Καϊλή στο Βέλγιο, έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, πρόκειται όμως για αυτόφωρα κακουργήματα. Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και σημείωσε: «Μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους. Όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι (αυτό) τελούσε σε γνώση του (πρωθυπουργού) ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα». Στην ίδια όμως δήλωση, ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται  ότι η ΕΥΠ ενεργούσε «εκτός πλαισίου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως «νόμιμα», δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού;

Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ; Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και «άλλων αξιωματούχων».

Ξύπνησαν οι φυλές

Κι όμως αυτό το χριστουγεννιάτικο δώρο του Ευάγγελου Βενιζέλου προς το Νίκο Ανδρουλάκη δεν μπορεί να το εκμεταλλευθεί όπως θα ήθελε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διότι ναι μεν ο κ. Βενιζέλος προσφέρει επιχειρήματα στην αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών, όμως την ίδια ώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος με το να επανέλθει στο προσκήνιο του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος να ξεσηκωθούν οι παπανδρεϊκοί, οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα ξιφουλκούν κατά της Καϊλή.

Η κατηγορούμενη ευρωβουλευτής θεωρείται παιδί του Βενιζέλου, ενώ είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραίτηση Παπανδρέου. Το φθινόπωρο του 2011 η Καϊλή ως βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ είχε αποστείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφέροντας του ότι εάν δεν παραιτηθεί θα άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση του. Τις ίδιες ημέρες ήταν σε καθημερινή βάση στις τηλεοπτικές εκπομπές επιτιθέμενη με αφοδρότητα κατά του κ. Παπανδρέου. Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΓΑΠ δεν ήταν τόσο λάβροι, όσο η Καϊλή. Μάλιστα ο Νίκος Παπανδρέου έχει γράψει στα social media ότι «τον Γιώργο Παπανδρέου τον έριξαν τρεις γυναίκες, η Εύα Καϊλή, η Μιλένα Αποστολάκη και η Χαρά Κεφαλίδου».

Ο δε πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, ο Φίλιππος Σαχινίδης, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως «η κ. Καϊλή όχι μόνο έπρεπε να διαγραφεί νωρίτερα από τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά έπρεπε να της απαγορευθεί να ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής και το 2014, αλλά πολύ περισσότερο το 2019, λόγω του ότι έριξε την κυβέρνηση του κόμματος της το 2011», αφήνοντας αιχμή και για την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία αποδέχθηκε την υποψηφιότητα της Καϊλή, το 2019 παρά το γεγονός ότι η ευρωβουλευτής είχε καταφερθεί πολλάκις εναντίον της. Στα δε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οπαδοί του Παπανδρέου κάνουν λόγο για «θεία δίκη».

Οπότε στο επόμενο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης καλείται να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Και σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των συμπληγάδων Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο. Και αυτό διότι κι εκεί διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η μία πιο ανεκτική, που την αποτελούν οι Λαλιώτης, Ρέππας και άλλοι ζητώντας να βρεθεί κοινός τόπος με τον ΣΥΡΙΖΑ  και η άλλη όπου είναι οι Λοβέρδος, Γιαννακοπούλου και άλλοι που δεν ξεχνούν τι τράβηξε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του μνημονίου. Επί τη ευκαιρία και ο Λοβέρδος και η Γιαννακοπούλου δεν συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό «δούρειος ίππος» που αποδόθηκε στην Καϊλή. «Εμένα δε μου αρέσει προσωπικά να χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς. Αλλά είναι μια φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρός μας», έλεγε μετά την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή η κ. Γιαννακοπούλου.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα