Ιστορική απόφαση του Πάπα: Δίνει για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου σε μοναχές

Πέντε μοναχές θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων, η οποία αποτελεί παπικό συμβουλευτικό όργανο

Σπάει την παράδοση ο Πάπας Φραγκίσκος δίνοντας το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, σε μία σημαντική παγκόσμια συνάντηση επισκόπων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να χαιρετήσουν την απόφαση του Ποντίφικα ως ιστορική, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοινώθηκαν χθες, πέντε μοναχές θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο των Επισκόπων, η οποία αποτελεί παπικό συμβουλευτικό όργανο.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες επιτρεπόταν να παρευρίσκονται στη σύνοδο για να παρακολουθούν τις εργασίες.

Πάντως, οι άνδρες θα εξακολουθούν να έχουν την πλειοψηφία των ψήφων στη σύνοδο .

Η μεταρρύθμιση του Ποντίφικα αξιολογείται ως σημαντική για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στην οποία επί αιώνες τον έλεγχο είχαν οι άνδρες.

Από την πλευρά της, η Διάσκεψη για τη Χειροτονία των Γυναικών, που εδρεύει στις ΗΠΑ και προωθεί την πρωτοβουλία των γυναικών – ιερέων, χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως «μια σημαντική ρωγμή της γυάλινης οροφής».

«Επί χρόνια οι εκπρόσωποι του Βατικανού και οι επίσκοποι αντιστέκονταν. Στο εγγύς μέλλον, ελπίζουμε ότι η σύνοδος θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε πλήρως αντιπροσωπευτικό σώμα του λαού του Θεού», αναφέρει το μήνυμα της ομάδας στο Twitter.

Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα ψήφου θα επεκταθεί επίσης σε 70 μη εκκλησιαστικά μέλη της θρησκευτικής κοινότητας, ανοίγοντας τη συνάντηση πέραν της αυστηρής εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Ο Ποντίφικας, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεταρρύθμισης, δήλωσε ότι ελπίζει τα μισά από τα μη εκκλησιαστικά μέλη να είναι γυναίκες δίνοντας παράλληλα έμφαση στη συμμετοχή των νέων.

«Είναι σημαντική αλλαγή, δεν είναι επανάσταση», έσπευσε να επισημάνει ο Καρδινάλιος Ζαν-Κλοντ Ολρίχ, βασικός διοργανωτής της Συνόδου των Επισκόπων.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Κρίστοφερ Λαμπ, ανταποκριτής στο Βατικανό του καθολικού ειδησεογραφικού δικτύου «The Tablet», υποστήριξε ότι οι αλλαγές του Πάπα είναι «εξαιρετικά σημαντικές».

Προέβλεψε, ωστόσο, ότι ο Ποντίφικας θα αντιμετωπίσει «ισχυρή αντίσταση» στους κόλπους της Εκκλησίας σχετικά με την απόφασή του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα