Και ο Στέφανος ζει τον μύθο του

Η φράση «μαλλιά- κουβάρια» αποτυπώνει το χάος εντός του ΣΥΡΙΖΑ με προεδρικούς και παλιά φρουρά να σκοτώνονται μετά την εκλογή Κασσελάκη

Το καλοκαίρι του 2008 στην ελληνική τηλεόραση υπήρξε μία διαφήμιση για ένα παγωτό που σε χρόνο ρεκόρ έγινε viral. Στην διαφήμιση έδειχνε κάποιους νεαρούς που απάρτιζαν μία ροκ μπάντα που έκανε πρόβες σε ένα σπίτι, κάνοντας φασαρία. Ξαφνικά εμφανίζεται ένας παππούς που έχει ενοχληθεί, χτυπάει το κουδούνι κι όταν του ανοίγουν λέει «να φύγετε κύριοι να πάτε αλλού. Κι εμείς παίζαμε μαντολίνο και δεν κάναμε έτσι».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ρόλο του εξοργισμένου παππού της διαφήμισης τον έχει ο Πολάκης και οι λοιποί συνοδοιπόροι του Κασσελάκη, ενώ ως ροκ μπάντα νεαρών λογίζονται όσοι δεν συμφωνούν με τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η παλιά φρουρά, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Η παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανέβει στα κάγκελα με τον- άσχετο επί των πολιτικών θεμάτων- Κασσελάκη, αλλά και με αυτούς που αποτελούν την «φρουρά» του στην ηγεσία του κόμματος. Έτσι, λοιπόν, προεξέχοντος των Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη βρίσκονται σε μία φάση αντάρτικου. Ο Νίκος Φίλης κάνει λόγω για 3η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε τρεις μήνες, ενώ επιμένει ότι στο Συνέδριο (εάν γίνει) θα επικυρωθεί η θανατική καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν, ότι ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης που από την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί έχουν πάρει σβάρνα τις τηλεοπτικές εκπομπές και επιτίθενται με μανία στον Στέφανο Κασσελάκη, βάζοντας στο ίδιο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, απλά ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές. Κι όπως έλεγε και κάποιος άλλος αντιφρονών «να δεις τι σου έχω για μετά». Βλέπετε η αριστερή πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ νιώθει ότι έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια της. Ή όπως είπε ο Νίκος Φίλης «ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όλα πλέον θα ξεκαθαριστούν στο Συνέδριο του Νοεμβρίου. Εάν αυτό διεξαχθεί, επαναλαμβάνουμε. Και λέμε εάν διότι δεν είναι λίγοι από την προεδρική… φρουρά που ισχυρίζονται ότι καλό είναι να αναβληθεί για αργότερα. Δηλαδή να διεξαχθεί εντός του 2024, πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να προσφέρει κι ένα είδος μπουστάρισματος στο κόμμα πριν από την μάχη, ακόμη κι εάν σκοτωθούν οι αντιμαχόμενοι και «ρέει ποτάμι το αίμα», που λέει και ο ποιητής.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Προς ώρας ένα είναι το σίγουρο: Την ερχόμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρεία του Στέφανου Κασσελάκη. Κατά τη συνεδρίαση θα ανακοινωθούν οι τομεάρχες και όσοι λαμβάνουν θέσεις στα κοινοβουλευτικά όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αυτή καλώς εχόντων των πραγμάτων προγραμματίζεται για τις 22 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών και την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από το ταξίδι στην Κύπρο, προκειμένου να μάθει ότι τα κατεχόμενα είναι ψευδοκράτος και δεν είναι κρατίδιο των Τούρκων.

Θεωρητικά στις 22 Οκτωβρίου θα συζητηθεί και η ακριβής ημερομηνία για την διεξαγωγή του Συνεδρίου και ο τόπος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ισχύσει το «βαστάτε Τούρκοι τα άλογα». Φίλης, Σκουρλέτης, αλλά και οι «53+» θα αντιδράσουν αδιαφορώντας εάν κάνουν κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον τους κατηγορεί η νέα προεδρική φρουρά των Πολακη, Τσάγκρη, Αποστολάκη, Αυγέρη.

Προς ώρας οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μία φάση mind games (παιχνίδια μυαλού). Οι προεδρικοί λένε «αν δεν συμφωνείτε να φύγετε να πάτε αλλού». Και από την πλευρά τους οι διαφωνούντες έχουν στυλώσει τα πόδια απαντώντας «δεν πάμε πουθενά, εάν έχετε τα κότσια να μας διαγράψετε».
Και την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρενέβη κραδαίνοντας το ιερό βιβλίο του καταστατικού του κόμματος, στο οποίο δεν προβλέπονται διαγραφές: «Υπάρχει μία τροφοδοτούμενη κινδυνολογία για διαγραφές, μία προκλητική και απαράδεκτη πίεση δια του διαδικτύου για απομάκρυνση όσων εκφράζουν διαφορετική κριτική άποψη γι’ αυτά που συμβαίνουν. Τονίζω το αυτονόητο της παράδοσης και του καταστατικού μας, ότι δεν νοούνται διαγραφές για την εκφορά πολιτικών απόψεων και ιδιαίτερα πάνω σε ζητήματα που εκκρεμούν για συζήτηση ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος».

Και κάπως έτσι πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επαύριον των εσωκομματικών εκλογών με τα στελέχη του να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, οι οπαδοί των δύο πλευρών να ανταλλάσουν δηλητήριο μέσω των social media και των ψηφοφόρων να λένε «που έχουμε μπλέξει». Και κάπου εκεί στη μέση ο Κασσελάκης ημέρα με την ημέρα να ξεπερνάει τα ρεκόρ γραφικότητας, βγάζοντας σέλφι με όποιον περνάει από δίπλα του ζώντας τον μύθο του στην Ελλάδα που λέει και μία διαφήμισης μπύρας.

Την ίδια ώρα οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν θεωρώντας ότι ο Κασσελάκης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μπροστινός, ο οποίος βρίσκεται σε μία αποστολή. Να καθαρίσει το τοπίο στην Κουμουνδούρου. Δηλαδή να διώξει όλους τους αριστερούληδες, που ασκούσαν κριτική στον Τσίπρα και να μείνουν οι προεδρικοί. Και μετά να εμφανιστεί ως σωτήρας ο ίδιος ο Τσίπρας. Όμως χάνοντας ένα σημαντικό μέρος των στελεχών ο ΣΥΡΙΖΑ για ποιο λόγο να πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν; Για τον Πολάκη, την Τσάκρη, τον Παππά, την Αυγέρη, την Αυλωνίτου; Αυτοί είναι πρώτο τραπέζι πίστα. Αυτοί υποτίθεται θα πρέπει να υπηρετήσουν τη λεγόμενη υψηλή πολιτική στρατηγική. Είναι σαν να βάζεις μία φυλή ημιάγριων από την παλαιολιθική εποχή να διδάξει σε πανεπιστημιακή σχολή φοιτητές της φιλοσοφικής. Γίνεται ποτέ αυτό; Όχι.

Αυτός που μπορεί να κινήσει τα νήματα στο παρασκήνιο είναι μόνο ο Νίκος Παππάς. Ναι μεν έχει μία καταδίκη στην πλάτη (από το Ειδικό Δικαστήριο), διότι μετέτρεψε το παρασκήνιο σε προσκήνιο λόγω αλαζονείας, αλλά αυτός έχει και πολιτική κρίση και μπορεί να καταλάβει, ότι μία διάσπαση πάντα πονάει. Και πλέον δεν βρισκόμαστε σε εποχή μνημονίου όπου έλεγες ένα παραμύθι και όλοι σε πίστευαν. Τώρα άπαντες είναι ψυλλιασμένοι και είναι σε θέση να καταλάβουν το παραμύθι.

Αυτή τη στιγμή η λεγόμενη ηγετική ομάδα αναζητεί  ένα εύσχημο τρόπο για να αποφύγει το συνέδριο το Νοέμβριο και να το πάει πιο πίσω. Και είναι απόλυτα λογικό ο κ. Κασσελάκης και ο Νίκος Παππάς (ο μυστικοσύμβουλος) να θέλουν να αποφύγει ο νέος πρόεδρος να πάει σε ένα συνέδριο με ανοιχτά μέτωπα. Και σε μία εποχή, όπου ο νέος πρόεδρος χρειάζεται εντατικά μαθήματα πολιτικής. Κι εντάξει για τις ύβρεις και τους τσαμπουκάδες έχει τον Πολάκη, αλλά όταν η συζήτηση πάει στην πολιτική και στην ιδεολογία, τότε το πράγμα σκουραίνει και δεν τον σώζουν ούτε οι σέλφις, ούτε η επικοινωνία και τα βιντεάκια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Η μία είναι να γίνει το συνέδριο κανονικά το Νοέμβριο, να «χυθεί αίμα» να φύγουν όσοι είναι να φύγουν και να συνεχίσουν οι παραμένοντες την πορεία του κόμματος με την ελπίδα ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να συγκινεί την κοινωνία. Η άλλη άποψη είναι να πάει το συνέδριο πιο πίσω με την ελπίδα, ότι θα επέλθει κόπωση από την εσωστρέφεια και κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Αν τώρα οι αντιφρονούντες εξακολουθήσουν να «πυροβολούν», τότε πολύ εύκολα η επίσημη προπαγάνδα του κόμματος θα είναι ότι όλοι αυτοί κάνουν κακό στο κόμμα. Θα έχει την ευκαιρία ο νέος πρόεδρος να μιμηθεί τον Ιωσήφ Στάλιν στην μεγάλη εκκαθάριση στο ΚΚΣΕ. Απλά νωρίτερα οι ινστρούκτορες των προεδρικών να ενημερώσουν τον Κασσελάκη το ποιος ήταν ο Στάλιν και τι ήταν η εκκαθάριση στο κόμμα.

Ένα μέρος της βάσης που στήριξε πάντως Κασσελάκη βλέπει ως προνομιακή τη στιγμή για εκκαθαρίσεις και ξεκαθαρίσματα με τους παλιούς ή όσους «υπονομεύουν» τη νέα ηγεσία. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης πάλι επιδεικνύει μια ενωτική διάθεση και δεν είναι με τη γραμμή των διαγραφών σε τούτη τη συγκυρία.

Αποχωρήσεις

Στο μεταξύ οι αποχωρήσεις καλά κρατούν. Η τελευταία ήταν πολύ ηχηρή, όχι τόσο σε προσφορά ψήφων, όσο σε κύρος και αναγνωρισιμότητα. Ο καθηγητής αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ήταν η πιο πρόσφατη, αλλά όχι η τελευταία. Κι αυτό διότι έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι αρκετοί από αυτούς που μετείχαν στο think tank που είχε φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζονται να την… κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, που λένε και στα καφενεία. Ο δε κ. Γεροτζιάφας ήταν σκληρός στις δηλώσεις του: «Παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης απέναντι στον Μητσοτάκη η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική». Το γεγονός ότι του επιτέθηκε με σφοδρότητα ο Πολάκης, μάλλον δικαιολογεί το λόγο που εγκατέλειψε το καράβι ο καθηγητής από την Σορβόννη.

Η άλλη αποχώρηση ήταν του διευθυντή της Αυγής, Σπύρου Ραπανάκη, ο οποίος είχε πάρει θέση ανοιχτά υπέρ της Αχτσιόγλου. Μάλιστα κατήγγειλε ότι δέχθηκε μπουλινγκ από τους συνεργάτες του Κασσελάκη και όλοι υποθέτουν ότι εννοεί τον Παύλο Πολάκη. Ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου αποχώρησε λέγοντας πως «αυτός ο τρόπος εκλογής προέδρου είναι όχι μόνο ξένος από την Αριστερά αλλά και από τα μεγάλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη». Χαρακτήρισε δε τον τρόπο εκλογής «αλλοπρόσαλλο» και άφησε αιχμές για «πολακικό τραμπουκισμό».

«Οι επιλογές αυτές και τα αρνητικά φαινόμενα που ακολούθησαν («πολακικοί» τραμπουκισμοί κ.λπ.), παρέδωσαν τελικά το κόμμα στους μηχανισμούς που πλέον το ελέγχουν και το οδηγούν, κατά την άποψη μου, σε μεγάλη κρίση. Άλλη μια νίκη του καθεστώτος που κυβερνά», αναφέρει στην επιστολή του.

Η στάση της Αχτσιόγλου

Αναμφίβολα ένας από τους βασικούς παίκτες του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αρέσει, είτε όχι είναι η Έφη Αχτσιόγλου, καθώς το 43,5% που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές είναι ένα ισχυρό ποσοστό. Η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε θέση που της προτάθηκε από τον Κασσελάκη με την δικαιολογία ότι είναι κουρασμένη, λέγοντας ότι θα παραμείνει μία απλή βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθηνών. Ανάλογη στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι κ.κ. Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Σακελλαρίδης, οι οποίοι αποφεύγουν τις δηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι «53+» είχαν μία μετεκλογική σύσκεψη προ ολίγων 24ωρων, δίχως να ανακοινώσουν αποφάσεις. Εκτίμησαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και περιμένουν. Πάντως κι αυτοί νιώθουν να ασφυκτιούν με τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τραμπισμός μετά την γκέλα

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης προέβη σε δύο φάουλ. Και τα δύο στον ίδιο χώρο. Επισκέφθηκε σχολείο ΑμεΑ στην Καλλιθέα, όπου τον υποδέχθηκε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, ως είθισται, όταν μιλάμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο Κασσελάκης σε ένα ειδικό σχολείο έκανε τανζανιές, ενώ στο βίντεο που ανέβασε στα social media εξαφάνισε την Μιχαηλίδου. Όταν τον ανακάλυψαν έπεσε το σχετικό κράξιμο. Αντί, λοιπόν, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη, ή έστω να κάνει την πάπια, ζήτησε τα ρέστα από την υφυπουργό Παιδείας, επειδή η τελευταία… τόλμησε να τον συνοδεύσει σε επίσκεψή του σε σχολείο ΑμεΑ, σε χώρο δηλαδή της αρμοδιότητάς της! Σε νεώτερη ανάρτηση του ισχυρίστηκε ότι «η κυρία Μιχαηλίδου «εμφανίστηκε απρόσκλητη»! Μάλιστα απείλησε την υφυπουργό: «Στο μέλλον να είναι πιο προσεκτική»! Ο Πολακισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Μετά την επίσκεψη του στο εν λόγω σχολείο ο κ. Κασσελάκης υποσχέθηκε ότι σε 10 ημέρες θα βρει νέο χώρο για να μεταστεγαστεί το εν λόγω σχολείο των ΑμεΑ. Λες και είναι Lego. Ακόμη και ο Χρήστος Σπίρτζης τον έκραξε με τρόπο, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εντός ενός 10ημέρου να βρεις χώρο για να μεταστεγαστεί το συγκεκριμένο σχολείο.

Το σίγουρο είναι ότι με τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πλήξουμε. Τώρα εάν θα παραχθεί πολιτική, ή απλά διεκδικήσει μεγαλύτερη τηλεθέαση από τις επιθεωρήσεις του Μάρκου Σεφερλή, ή του τσίρκου Medrano θα το δείξει η το μέλλον.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα